Μην ανοίξετε αυτό το email: Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα ηλεκτρονική απάτη
Το μήνυμα εμφανίζεται με θέμα «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» και η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους πολίτες να μην απαντούν και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία

Προειδοποίηση προς τους πολίτες για νέο απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, επισημαίνοντας ότι το email εμφανίζεται ψευδώς ως δήθεν αποστολή από την Εθνική Μονάδα Europol και την ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το μήνυμα διακινείται το τελευταίο διάστημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φέρει ως θέμα «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ».
Ως αποστολέας εμφανίζεται η διεύθυνση enugr@enu.gr, με την ένδειξη «HELLENIC EUROPOL NATIONAL UNIT».
Πώς επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολίτες
Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν στοιχεία που παραπέμπουν σε δήθεν αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, επιχειρώντας να πείσουν τους παραλήπτες ότι εμπλέκονται σε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων και άλλων αδικημάτων.
Στο μήνυμα χρησιμοποιούνται λογότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europol, καθώς και ψευδής υπογραφή δήθεν Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας, ώστε η επιστολή να φαίνεται πιο αληθοφανής.
Η ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζει ότι το μήνυμα είναι ψευδεπίγραφο και απατηλό.
Στόχος, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι η εξαπάτηση και παραπλάνηση των πολιτών, ώστε οι δράστες να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο μήνυμα και να το διαγράφουν.
Παράλληλα, προειδοποιεί να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, ώστε να αποφύγουν πιθανή προσβολή των συσκευών τους από κακόβουλο λογισμικό.
Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.astynomia.gr, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».
Επιπλέον πληροφορίες και οδηγίες για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, www.cyberalert.gr.
Η ΕΛ.ΑΣ. παραθέτει και εικόνα της απατηλής επιστολής, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο μήνυμα και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τους εκθέσει σε κίνδυνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Δύο φωτιές στη Θεσσαλονίκη: Καπνοί ορατοί από το κέντρο και μήνυμα 112 στα Τσαΐρια
- Σύλληψη 26χρονου στην Αίγινα για υπόθεση σε βάρος ανήλικης
- Ρόδος: Καταδικάστηκε πατέρας για βία σε βάρος των δύο ανήλικων παιδιών του
- Κίτρινος συναγερμός για φωτιά την Τρίτη: Οι 15 περιοχές που είναι στο επίπεδο 3
- «Για τη Μαρία»: Χειροκροτήματα έξω από τα δικαστήρια μετά την απόφαση για το τροχαίο στα Μάλια
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News