Ελιά: Ο διατροφικός θησαυρός που θωρακίζει την υγεία σου

Δες γιατί αποκαλείται ως θαυματουργός καρπός.

Ελιά: Ο διατροφικός θησαυρός που θωρακίζει την υγεία σου Pexels: Polina Tankilevitch

Είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς και σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη. Ο λόγος φυσικά για τις ελιές.

Οι ελιές είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Αν και αποτελούνται κυρίως από λίπη, πρόκειται για μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, οι ελιές είναι γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των αντιοξειδωτικών, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Τα πολλαπλά οφέλη της ελιάς:

Ελιά: Ο διατροφικός θησαυρός που θωρακίζει την υγεία σου

Pexels: Polina Tankilevitch

1. Οι ελιές βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Στα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής, οι ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση ελαιόλαδου το οποίο αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα ισχύουν και για την κατανάλωση ελιών, καθώς περιέχουν επίσης ελαϊκό οξύ.

2. Είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά

Η μεσογειακή διατροφή προωθεί την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ελιών και του ελαιόλαδου. Τα λιπαρά έχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, το είδος των λιπαρών που βρίσκονται στις ελιές, είναι το είδος που θες να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου.

3. Ενισχύουν τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Οι ελιές είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχουν 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών σε περίπου μισό φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες βοηθούν:

  • Στην καλή πέψη
  • Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
  • Σε κρατούν χορτάτη για περισσότερο

4. Παρέχουν μια καλή δόση βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια ισχυρή βιταμίνη. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το είδος της βλάβης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον. Επίσης:

  • Μειώνει τη φλεγμονή (ερεθισμό και οίδημα).
  • Παίζει ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, όταν οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν.
Ελιά: Ο διατροφικός θησαυρός που θωρακίζει την υγεία σου

Pexels: Polina Tankilevitch

5. Είναι ένα χορταστικό σνακ

Οι ελιές καθώς είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, είναι ένα χορταστικό σνακ. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, επομένως σε βοηθά να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επιπλέον οι ελιές δεν έχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, γεγονός που τις καθιστά μια καλή επιλογή για διατροφικά προγράμματα με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως η δίαιτα κέτο.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ελιές έχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να οδηγήσει σε καρκίνο.

7. Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτές που βρίσκονται στις ελιές, τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαϊκού οξέος (το λίπος στις ελιές) έναντι του παλμιτικού, ενός κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στο φοινικέλαιο και το βούτυρο. Το παλμιτικό οξύ συσχετίστηκε περισσότερο με την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με το ελαϊκό οξύ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πρόδρομο του διαβήτη.

 

Πηγή: ladylike

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ