Ελλάδα 2021: Τι θα ζητούσαν οι φοιτητές σήμερα;

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ειπώθηκε -είναι άλλωστε καθιερωμένο- κατά τη χθεσινή επέτειο που συνδυάστηκε με ομοβροντία προβλέψιμων μηνυμάτων ότι είναι επίκαιρα όσο και το 1973 τα αιτήματα και τα συνθήματα των εξεγερμένων φοιτητών.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ορθό, υπό την έννοια ότι μέριμνα κάθε πολιτικού καθεστώτος πρέπει να είναι στο διηνεκές η εξασφάλιση ζωτικών πόρων για τους πολίτες, η πρόσβαση στη μόρφωση, η απολαυή πάσης φύσης ελευθεριών.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή όμως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα του 2021, σε πείσμα οικονομικών δυσχερειών και υγειονομικών απειλών, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα επίπεδα και τις συνθήκες της δικτατορικής εποχής.

ΟΠΟΙΟΣ το αμφισβητεί αυτό, προσβάλλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία, χάριν ρηχής δημαγωγίας, η οποία, με τη σειρά της, ευνοεί εξ ανακλάσεως ή και από σκοπιμότητα, τους εχθρούς της δημοκρατίας.

ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος ή φορέας επιφοίτησης του πνεύματος του Νοεμβρίου του ’73 για να προεξοφλεί ποια θα ήταν τα προτάγματα των εξεγερμένων νέων σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή.

ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ότι θα μιλούσαν για υγειονομική κάλυψη κάθε πολίτη, για ανακούφιση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία και τις ραγδαίες ανατιμήσεις, για δημόσια διοίκηση που θα σέβεται τον πολίτη, για αξιοποίηση όλων των πόρων τη χώρας για μια καλύτερη προοπτική του λαού και ενός εκάστου των πολιτών. Θα μιλούσαν, πιθανότατα, για την κλιματική αλλαγή, για διαφάνεια και ισονομία, για ευκαιρίες βιώσιμης απασχόλησης, για περισσότερη καινοτομία, για σπουδές με αντίκρισμα, για πρόσβαση κάθε πολίτη στα πολιτιστικά έργα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δούμε τώρα εάν οι διεκδικήσεις αυτές είναι ενσωματωμένες ή όχι στις προσπάθειες και τη φιλοσοφία της σημερινής μας δημοκρατίας. Και να βγάλουμε συμπεράσματα δίκαια, πέρα από κλισέ, μελοδραματισμούς, λαϊκισμούς και φαρισαϊσμούς.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ