Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Ανοικτό στα όνειρά σου» – Η συμμετοχή του ΕΑΠ στη 86η ΔΕΘ

Καινοτόμες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και ένα «Κοινωνικό Πείραμα» από το ΕΑΠ στην 86η ΔΕΘ

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Ανοικτό στα όνειρά σου» - Η συμμετοχή του ΕΑΠ στη 86η ΔΕΘ Το περίπτερο του ΕΑΠ στη ΔΕΘ

Κάποια από τα σύγχρονα και πρωτοποριακά τεχνολογικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να προσφέρει υψηλού επιπέδου εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρουσιάστηκαν στο περίπτερο του ΕΑΠ στη 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε έναν ειδικά, σημειολογικά, σχεδιασμένο «Ανοικτό» χώρο, οι επισκέπτες μπόρεσαν να περιηγηθούν «διαδραστικά» στους «”ανοικτούς” ηλεκτρονικούς χώρους εκπαίδευσης του ΕΑΠ» και να βιώσουν την εμπειρία της προσφοράς εκπαίδευσης και Παιδείας με τη χρήση και τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για τα συνολικά 16 νέα καινοτόμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Σπουδών που έχει δημιουργήσει και προσφέρει το ΕΑΠ την τελευταία διετία.

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την προβολή της κοσμικής ακτινοβολίας, όπως καταγράφεται από τους ανιχνευτικούς σταθμούς του ΕΑΠ, συμμετείχαν σε ένα καινοτόμο «Κοινωνικό Πείραμα» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά γνώρισαν, επίσης, δύο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων απ’ οπουδήποτε, δύο εργαλεία που το ΕΑΠ προσφέρει ήδη στους φοιτητές του, ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό σε Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες.

Πρόκειται για τις δυνατότητες που προσφέρει το Onlabs, μία εφαρμογή Επιτραπέζιας Εικονικής Πραγματικότητας και το XRLabs, μία εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας Πλήρους Εμβύθισης. Το Onlabs προσομοιώνει ένα πραγματικό εργαστήριο Βιολογίας και ο χρήστης, μέσα σε αυτό το εικονικό περιβάλλον, εκπαιδεύεται πάνω σε εργαστηριακές ασκήσεις βιολογίας, ακολουθώντας αρχικά σαφείς οδηγίες, ενώ στη συνέχεια πειραματίζεται, αλλά και αξιολογεί την επίδοσή του μέσα από ειδικές λειτουργίες που παρέχει η εφαρμογή. Το XRLabs είναι μια εξέλιξη του Onlabs, όπου ο χρήστης χρησιμοποιεί τεχνολογίες απτικής (χειριστήρια-joysticks) και οπτικής (VR κάσκα – oculus) αλληλεπίδρασης.

Το ΕΑΠ, με ιδιαίτερη και πολυετή εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρέχει στους φοιτητές του το Onlabs (http://onlabs.eap.gr) ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό στην Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα της Βιολογίας στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες». Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει ήδη αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός MOOC (Massive Open Online Course) σε Φωτονική Μικροσκοπία και ένα μέρος της λειτουργικότητάς του είναι ήδη ελεύθερα διαθέσιμο online (http://onlabsweb.eap.gr/microscope_mooc/).

Πλήθος κόσμου και πολλά μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας επισκέφτηκαν το περίπτερο του ΕΑΠ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και για τις δράσεις του.

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Ανοικτό στα όνειρά σου» - Η συμμετοχή του ΕΑΠ στη 86η ΔΕΘ

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραμάνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης.

«Ήταν μεγάλη η χαρά που συναντήσαμε και νέους, που επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ, αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το ΕΑΠ στη διδασκαλία και για τα νέα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΑΠ, Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις και δραστηριότητες του ΕΑΠ, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική πύλη:  www.eap.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια: Συνομιλίες Κομισιόν - Γερμανίας για οικονομική στήριξη ύψους 200 δισεκ. ευρώ
Πάτρα - Κάλεσμα Δημοτικής Αρχής και Εργατικού Κέντρου:  «Όλοι στον αγώνα για φτηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα»
Πάτρα – Υπόθεση revenge porn: Συγκλονίζει θύμα του κυκλώματος - «Είναι σαν βιασμός» BINTEO
Μιχάλης Κατρίνης στην «Π»: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εγγυητής ομαλών εξελίξεων