Ερευνα: Η φοιτητική στέγη στην Πάτρα – Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές λόγω ακρίβειας – «Ασανσέρ» οι περιοχές

Σε φάση ανακατατάξεων η αγορά φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα. Εξαιρετικά δύσκολη είναι πλέον και η συντήρηση φοιτητικών σπιτιών.Αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες οι φοιτητές.

Ερευνα: Η φοιτητική στέγη στην Πάτρα - Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές λόγω ακρίβειας - «Ασανσέρ» οι περιοχές

Εξαιρετικά δύσκολη είναι φέτος η κατάσταση για τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες καλπάζουν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, καθιστώντας το κόστος διαβίωσης μη διαχειρίσιμο.

Ο κλοιός της ακρίβειας σφίγγει ακόμα περισσότερο για τις οικογένειες που χρηματοδοτούν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλες πόλεις, την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί.

Η φοιτητική στέγη ήταν από τις πρώτες αγορές που χτυπήθηκαν από το «τσουνάμι» της ακρίβειας από την περσινή χρονιά, όταν οι φοιτητές επέστρεφαν στα πανεπιστήμιά τους και έρχονταν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια.

Φέτος η εικόνα δείχνει να σταθεροποιειται, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματομεσητικής αγοράς. Η αγορά φοιτητικής στέγης της Πάτρας μετά τις ανατιμήσεις του 2021, βρίσκεται σε μια φάση καμπής και από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δούμε και τάσεις αποκλιμάκωσης, ελέω γενικότερης ακρίβειας.

Από τις αρχές του καλοκαιριού οι παλιοί φοιτητές αλλάζουν διαμέρισμα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες και οι υποψήφιοι πρωτοετείς φοιτητές που είναι βέβαιοι για την επιτυχία τους με βάση την βαθμολογία που πήραν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και έρχονται στην Πάτρα προς διερεύνηση κατοικίας.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια κατέγραψαν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου. Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τ.μ.-45τ.μ. κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στο κέντρο της Πάτρας, στη περιοχή των Ψηλών Αλωνίων, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τ.μ. κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 400€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών. Η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμαίνεται από 14,2% στη κατώτατη τιμή έως και 14,5% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης κυρίως για ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τ.μ.-40τ.μ. κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 400€/μήνα, ενώ κατοικία 50τ.μ.-60τ.μ. από 340€/μήνα έως 460€/μήνα.

Στο Ηράκλειο, με βάση τα στοιχεία της έρευνας του E- Real Estates, οι ζητούμενες τιμές για κατοικία έως 25τμ καταγράφουν αύξηση από 5,8% έως 28% και κυμαίνονται από 180€/μήνα έως 320€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Χ. Παπαθεοδώρου: Η ακρίβεια έχει πλήξει όλους

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν νέα στέγη σε κάποια άλλη πόλη, καθώς τόσο οι υψηλές τιμές όσο και η έλλειψη διαθεσιμότητας ακινήτων περιορίζουν κατά πολύ τις επιλογές τους.

Ο ρόλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουρισμό, καθιστά δύσκολη την εύρεση οικονομικής φοιτητικής στέγης, κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, αποσύρεται από την συμβατική αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Στην κτηματαγορά της Πάτρας, το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται, τουλάχιστον στο βαθμό της πρωτεύουσας, όμως και η τοπική αγορά φοιτητικής στέγης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Ερευνα: Η φοιτητική στέγη στην Πάτρα - Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές λόγω ακρίβειας - «Ασανσέρ» οι περιοχές

Ο κτηματομεσίτης Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι αυτή τη στιγμή η αγορά της φοιτητικής στέγης στην Πάτρα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Τα φοιτητικά ενοίκια είχαν αυξηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό την περίοδο του 2021, αλλά φέτος η ακρίβεια στο κόστος διαβίωσης των φοιτητών και οι πανάκριβοι λογαριασμοί ρεύματος, αναμένεται να ασκήσουν μεγάλη πίεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να κρατήσουν στεθερές ή και να κατεβάσουν τις προσφερόμενες τιμές.

Η κατάσταση με τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι τόσο δύσκολη, εξομολογείται ο κ. Παπαθεοδώρου, που βλέπει ανθρώπους της μεσαίας τάξης να μετρούν ακόμα και το 10άρικο.

Α. Σώλος: Τάση αποκλιμάκωσης

Ερευνα: Η φοιτητική στέγη στην Πάτρα - Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές λόγω ακρίβειας - «Ασανσέρ» οι περιοχές

O κτηματομεσίτης Ανδρέας Σώλος εκτιμά πως η αγορά φοιτητικής κατοικίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μετά την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε πριν από έναν χρόνο και τις μεγάλες ανατιμήσεις στα ενοίκια. Φυσικά, στο κέντρο της Πάτρας θα υπάρχουν πάντα ακριβά ενοίκια, με κάποια διάρια να διατίθενται ακόμα και προς 500 ευρώ τον μήνα.

Παρ΄όλα αυτά, ο κ. Σώλος πιστεύει ότι η αγορά φέτος έχει να συνυπολογίσει το σοβαρό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, ως εκ τούτου πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναγκαστούν να κατεβάσουν τις τιμές των ενοικίων.

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε όλη την χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας του Pricefox.

Ερευνα: Η φοιτητική στέγη στην Πάτρα - Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές λόγω ακρίβειας - «Ασανσέρ» οι περιοχές

Τα ενοίκια στην Πάτρα βρισκονται κάπου στην μέση με 7,5 ευρώ/τ.μ.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση, στην Αττική η μέση τιμή για ενοικίαση διαμερισμάτων κυμαίνεται στα 9,3 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 8,1 ευρώ/τ.μ. Στην επαρχία ακριβότερες τιμές ενοικίων παρατηρούνται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με 8 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Πάτρα οι ενοικιαστές πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ/τ.μ.

Η αυξητική τάση των ενοικίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση δεν συμβάδισε με αυξημένη προσφορά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε απότομες αυξήσεις των τιμών ενοικίων για να περιορίσουν και τις απώλειες από την οικονομική κρίση.

Επιπλέον συνέβαλε σε αυτό και η μείωση των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης οι οποίοι κατέφυγαν σε λύσεις ενοικίασης.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 17.000 νοικοκυριά αναζητούν κατοικία. Αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει πλέον μια δεκαετία ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών αυτών φτάνει τις 170.000. Ωστόσο μέσα σε αυτή τη δεκαετία η ανοικοδόμηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να αυξηθούν περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ