Ερύμανθος: Πλήθος κόσμου στην επετειακή εκδήλωση στην Ερυμάνθεια ΦΩΤΟ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μαρτυρικό Χωριό της Ερυμάνθειας, με θέμα «Τα Μαρτυρικά Χωριά υπηρετούν τα ιδεώδη του 1821».

Ερύμανθος: Πλήθος κόσμου στην επετειακή εκδήλωση στην Ερυμάνθεια ΦΩΤΟ

Η διασύνδεση των μηνυμάτων του 1821 και του 1940 και οι ομοιότητες των αγώνων του Έθνους μας, αναδείχτηκαν στην πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Δήμος Ερυμάνθου τιμώντας τα 200 χρόνια από το 1821 με τίτλο «Ο Δήμος Ερυμάνθου στ’ αχνάρια του ‘21».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μαρτυρικό Χωριό της Ερυμάνθειας, με θέμα «Τα Μαρτυρικά Χωριά υπηρετούν τα ιδεώδη του 1821».

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, επεσήμανε πως «το 1821 η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φωτιά της κοιμώμενης εθνικής ομοψυχίας, που παρέμεινε άσβεστη μέχρι το 1940 φωτίζοντας τα ιδεώδη της πατρίδας», ενώ εστιάζοντας στις ομοιότητες επεσήμανε πως ηθικοί και πνευματικοί κανόνες καθόρισαν και τις δύο περιόδους, οι οποίες είχαν την αφετηρία τους στην πορεία του έθνους.

Ακόμη, τόνισε πως οι Έλληνες συγκρούστηκαν με τη βία,  το 1821 του Οθωμανισμού και το 1940 του φασισμού. «Και στις δύο περιπτώσεις έφερε νίκες διότι δεν παρέμεινε εξέγερση αλλά κορυφαία επανάσταση κατά της σκλαβιάς και της αλλοτρίωσης. Ο αγώνας και στις δύο περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα εθνεγερσίας αλλά και γενεσιουργός». Καταλήγοντας είπε, πως «σήμερα, τόσο τα εσωτερικά μας προβλήματα όσο και οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα, τη σκέψη μας ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και τις καρδιές μας καθαρές και αμόλυντες από το εμφύλιο μίσος.

Τι μας δίδαξε ο αγώνας των Ελλήνων; Οι μάχες και οι αγώνες δίδονται (κερδίζονται ή χάνονται) από μαχητές και αγωνιστές. Σ΄ αυτούς ανήκει η τιμή».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο  Δημήτριος Σταθακόπουλος – Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και ο Βασίλης Κυριαζής, δικηγόρος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα με τεκμηριωμένο τρόπο, καθηλώνοντας το ακροατήριο.

Ακολούθησε θεατρικό Δρώμενο από την «Ομάδα φίλων Ανοιχτού Θεάτρου Κρήνης» & Χορευτικού  Δήμου Πάτρας (Κείμενο – Σκηνοθεσία: Νικόλ Πετρουλή), καθώς και παρουσίαση χορών από το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερυμάνθειας. Αφού έγιναν απονομές αναμνηστικών στους συμμετέχοντες, η βραδιά έκλεισε με μουσική από τον Νίκο Δημακόπουλο.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν, η βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τ. Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Κ. Πετρόπουλος, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Τομεάρχης, Μαρίνος Σκανδάμης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δ. Κατσικόπουλος και Κ. Κόντης, εκπρόσωποι των Συλλόγων της περιοχής κι άλλοι.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση είναι το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 20.30 στο Καλέντζι με θέμα «200 χρόνια Εθνικής Ανεξαρτησίας».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Χαιρετισμοί
  • Ομιλίες

− Σπύρος Δραΐνας: Δημοσιογράφος – ιστορικός και πολιτικός αναλυτής

− Βασιλόπουλος Νικόλαος – (φοιτητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών Κρήτης)

  • Παρουσίαση φορεσιάς, Αρμάτων & παρελκόμενων του 1821 από τον «Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών»
  • Πολιτιστικό & Χορευτικό Σωματείο Σκιαδά Αχαΐας

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ