Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Και τώρα, θεραπεία για την οικονομία

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Και τώρα, θεραπεία για την οικονομία

Η οικονομία αποτελεί το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς στο πεδίο αυτό θα κριθεί η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου διαδραματίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό.

Αποτελεί έναν οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με 4 πυλώνες: Ψηφιακή μετάβαση, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας, πράσινη οικονομία και αύξηση της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στόχος είναι η δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας και αύξησης κατά 7 μονάδες του εθνικού προϊόντος εντός της επόμενης εξαετίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας καθιστώντας την ανταγωνιστική και εξωστρεφή. «Η προσπάθεια η οποία σήμερα ξεκινά σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες δουλειές, πρωτίστως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία οι πληγές της πανδημίας στην εθνική οικονομία δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως και οι επιπτώσεις του μακροχρόνιου lockdown δημιουργούν αβεβαιότητες. Τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων έχουν φορτώσει βάρη τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αντοχές του οποίου βρίσκονται στα όρια τους και είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου. Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες και δημόσιο είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος και αναμένονται παρεμβάσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός σε συζητήσεις με στενούς συνεργάτες του εμφανίζεται αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμη παράμετρος για αυτή την αισιοδοξία είναι ο τουρισμός, η επανεκκίνηση του οποίου προγραμματίζεται για τις 14 Μαΐου.

Με όπλο τους εμβολιασμούς και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα την φετινή χρονιά θα είναι θετικά δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Επίσης, στα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα αναθερμάνουν την οικονομία.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της επόμενης ημέρας εκτιμάται ότι θα παίξουν και τα περίπου 20 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που συγκεντρώθηκαν την περασμένη χρονιά. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων υπολογίζεται ότι, μετά την άρση των περιορισμών, θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση αναζωογονώντας την οικονομία.

Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι στο πεδίο της οικονομίας θα κριθεί και η πολιτική μάχη τους επόμενους μήνες. Τα βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θεωρείται αναμενόμενο λόγω της κοινωνικής κόπωσης από την πανδημία και τις δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Κλειδί για την αναστροφή του κλίματος, όπως σημειώνουν, είναι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας στην οποία ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο τους επόμενους μήνες.  

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ