Φόβος και στρες κατακλύζουν τους ηλικιωμένους

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είχαν ένα καλό επίπεδο το οποίο διαταράχτρηκε πλήρως από τον κορονορϊό. Για ενάμιση και πλέον χρόνο τώρα διέκοψαν τις εκδρομές, τις εξορμήσεις και τις επισκέψεις στα χωριά, στα νησιά κ.ά..

Φόβος και στρες κατακλύζουν τους ηλικιωμένους

Η απομάκρυνση από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα, η απομόνωση, ο φόβος για τον κίνδυνο μόλυνσης, το ενδεχόμενο απώλειας προσφιλών προσώπων, ο φόβος μήπως και οι ίδιοι υποκύψουν στη νόσο του κορονοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ζουν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης με την κατάθλιψη να τους κυριεύει.
Μάλιστα αρκετοί από αυτούς σωματοποιούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και το στρες που τους κυριεύει με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι να εντοπίσουν την ασθένεια που οι ίδιοι αισθάνονται ότι πάσχουν.
Τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία σε άτομα ηλικίας 60- 80 ετών αποτύπωσε έρευνα που διενήργησε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών η νοσηλεύτρια Ανέτα Μητσιώτη υπό την επίβλεψη του καθηγητή του καθηγητή Απόστολου Βανταράκη.
Οι συμμετέχοντες συμπολίτες μέσω των απαντήσεών τους κατέθεσαν τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι και κυρίως αλλαγές που επέφερε η πανδημία.
Για παράδειγμα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είχαν ένα καλό επίπεδο το οποίο διαταράχτηκε πλήρως από τον κορονοϊό. Για ενάμιση και πλέον χρόνο τώρα διέκοψαν τις εκδρομές, τις εξορμήσεις και τις επισκέψεις στα χωριά, στα νησιά κ.ά..
Στερήθηκαν τα όσα απολάμβαναν στα  Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) όπου πολλοί έβρισκαν παρέα και δημιουργική απασχόληση και τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά. Το γεγονός δε ότι αρκετοί από αυτούς δήλωσαν άγνοια των ψηφιακών μέσων δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους έστω και μέσα από μία κάμερα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
⦁ Το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους τελευταίους έξι μήνες ζει μόνο του
⦁ Το 41,2% ζει μόνο με τον σύζυγο ή σύντροφό του
⦁ Το 12,4% με τα παιδιά του
⦁ Μόλις το 13, 5% αισθάνεται πολύ καλά στην υγεία του και το υπόλοιπο από καλά έως άσχημα
⦁ Το 50% βλέπει ότι χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσής του εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας
⦁ Το 39,6 % χαρακτηρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή του κακές
⦁ Το 76% απάντησε ότι είχε κάνει το εμβόλιο σε αντίθεση με το 24% που απάντησε αρνητικά
«Οπωσδήποτε ο εγκλεισμός στο σπίτι, η απομόνωση από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον καθώς και τα αυστηρά, μετρά που έχουν επιβληθεί επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία. Σημαντική είναι και η επιρροή των ΜΜΕ, από τις καταιγιστικές εξελίξεις και τον βομβαρδισμό γεγονότων. Αδιαμφισβήτητα είναι δύσκολη η τρέχουσα κατάσταση για όλους αλλά ας αναφέρουμε πως η τρίτη ηλικία , είναι άτομα που έχουν διανύσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής με άγνωστο το προσδόκιμο ζωής. Ο φόβος του θανάτου είναι μέρος των σκέψεων και των ανησυχιών τους και είναι λογικό. Ελπιδοφόρα είναι η άποψη των επιστημόνων, καθώς υποστηρίζουν πως με το εμβόλιο θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα αντιμετωπιστεί η πανδημία» σχολιάζει η κ. Μητσιώτη .

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ