Γερμανία: Το σχέδιο του AfD μετά το 44% – Απελάσεις, σχολεία χωρίς Pride και «πατριωτική» τέχνη
Τι προβλέπει το πρόγραμμα των 258 σελίδων και ποια εμπόδια αντιμετωπίζει.

Το 44% που συγκέντρωσε το AfD στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ αλλάζει τα δεδομένα στη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς το κόμμα βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο κοντά στην ανάληψη της διακυβέρνησης ενός κρατιδίου. Παρότι χρειάζεται ακόμη τρεις έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία, το αποτέλεσμα ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και, κυρίως, για το τι θα μπορούσε να αλλάξει εάν το AfD αποκτούσε την εξουσία.
Το κόμμα βρίσκεται πλέον μπροστά σε δύο βασικές επιλογές: να αναζητήσει κοινοβουλευτικό εταίρο ή να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, το λεγόμενο «τείχος προστασίας» που έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά γερμανικά κόμματα απέναντι στο AfD εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.
Οι πιθανές συμμαχίες
Μία από τις πιθανές διεξόδους είναι η συνεργασία με το BSW, το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα που έχει υιοθετήσει σε ορισμένα ζητήματα θέσεις κοντά σε εκείνες του AfD, κυρίως στο μεταναστευτικό και στην πολιτική απέναντι στην Ουκρανία.
Παράλληλα, στελέχη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ επιχειρούν να προσεγγίσουν τη δεξιότερη πτέρυγα του CDU. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει, ωστόσο, απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Η σημασία της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης είναι μεγαλύτερη λόγω των αρμοδιοτήτων που διαθέτουν τα γερμανικά κρατίδια. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η αστυνόμευση και η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελούν μεταξύ άλλων πεδία στα οποία μια κυβέρνηση κρατιδίου μπορεί να ασκήσει σημαντική πολιτική.
Η «επαναμετανάστευση» στην κορυφή της ατζέντας
Το μεταναστευτικό αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος του AfD.
Το κόμμα προτείνει άμεσες απελάσεις παράτυπων μεταναστών, επέκταση των χώρων κράτησης για όσους πρόκειται να απελαθούν και επιστροφές πολιτών μη γερμανικής εθνοτικής προέλευσης στο πλαίσιο της πολιτικής που περιγράφει ως «επαναμετανάστευση».
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και πρόταση για επιστροφή Ουκρανών στη χώρα τους, με το AfD να υποστηρίζει ότι μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας θεωρούνται πλέον ασφαλή.
Ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία του κρατιδίου, Ούλριχ Ζίγκμουντ, έχει υποστηρίξει ότι όσοι υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία θα πρέπει να κρατούνται μέχρι την απέλασή τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιοχάνες Κις, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Else-Frenkel-Brunswik του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ένα κρατίδιο διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο μεταναστευτικό, καθώς σημαντικό μέρος της σχετικής νομοθεσίας είναι ομοσπονδιακό. Μια προσπάθεια εφαρμογής των προτάσεων του AfD θα μπορούσε, κατά την εκτίμησή του, να οδηγήσει σε σημαντικές νομικές εμπλοκές.
Αλλαγή της σχολικής εκπαίδευσης
Σημαντικό μέρος του προγράμματος αφορά και την παιδεία.
Το AfD θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα, με στόχο, όπως υποστηρίζει, την «αποϊδεολογικοποίηση» της εκπαίδευσης και την ενίσχυση των παραδοσιακών γερμανικών αξιών.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η απαγόρευση της σημαίας Pride στα σχολεία, ενώ το κόμμα επιδιώκει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη γερμανική ιστορία πριν από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μικρότερη στο ναζιστικό παρελθόν.
Η θέση αυτή έχει συνοψιστεί από τον Χανς-Τόμας Τίλσναϊντερ, στέλεχος του AfD για θέματα πολιτισμού, με τη χαρακτηριστική φράση «Περισσότερος Μπίσμαρκ, λιγότερος Χίτλερ».
Ξεχωριστές τάξεις για προσφυγόπουλα και παιδιά με αναπηρία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της εκπαίδευσης.
Προβλέπονται ξεχωριστές τάξεις για παιδιά προσφύγων, με διδασκαλία από άλλους πρόσφυγες, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση, να μεταδίδει την αντίληψη ότι η παραμονή τους στη Γερμανία είναι προσωρινή.
Παράλληλα, το AfD τάσσεται υπέρ της ξεχωριστής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία.
«Πατριωτική πολιτιστική πολιτική»
Στον πολιτισμό, το κόμμα προτείνει μία νέα «πατριωτική πολιτιστική πολιτική».
Το AfD θέλει να περιορίσει τη δημόσια χρηματοδότηση έργων που χαρακτηρίζει «αντιγερμανικά», ενώ όσοι καλλιτέχνες και πολιτιστικοί οργανισμοί λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να δεσμεύονται ότι δεν απαξιώνουν τη Γερμανία και τον πολιτισμό της.
Στο στόχαστρο βρίσκεται και το Μπάουχαους. Το AfD θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό κίνημα έχει λάβει υπερβολική σημασία στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική του κρατιδίου.
Οι επικριτές του κόμματος συγκρίνουν τη συγκεκριμένη ρητορική με τις επιθέσεις που δέχθηκε η μοντέρνα τέχνη κατά τη ναζιστική περίοδο.
Η στάση απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία
Στην εξωτερική πολιτική, το AfD έχει επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό της γερμανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και την αποκατάσταση στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία.
Οι θέσεις αυτές το φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μεγάλα γερμανικά κόμματα.
Μπορεί να σπάσει το «τείχος προστασίας»;
Το αποτέλεσμα στη Σαξονία-Άνχαλτ επαναφέρει με ένταση το ερώτημα για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική αποκλεισμού του AfD από κυβερνητικές συνεργασίες.
Το επιχείρημα όσων αμφισβητούν αυτή τη στρατηγική είναι ότι η παραμονή του κόμματος στην αντιπολίτευση το προστατεύει από τη φθορά της εξουσίας, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα αναγκάζονται να σχηματίζουν δύσκολους και ετερόκλητους συνασπισμούς.
Παρά τη συζήτηση, το CDU του Φρίντριχ Μερτς και τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με το AfD.
Ο Ούλριχ Ζίγκμουντ, πάντως, υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί εντολή για το κόμμα του να επιχειρήσει να κυβερνήσει. Η ηγεσία του AfD αναζητά πλέον τρόπους εξασφάλισης σταθερής πλειοψηφίας, είτε μέσω κοινοβουλευτικής ομάδας είτε μέσω μεμονωμένων βουλευτών.
Το βλέμμα στις εκλογές του 2029
Η δυναμική που καταγράφει το AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο κρατίδιο.
Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το κόμμα προηγείται σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Infratest dimap, συγκεντρώνοντας περίπου 35%.
Οι επόμενες περιφερειακές αναμετρήσεις αναμένεται να αποτελέσουν ακόμη ένα τεστ για την εκλογική του δυναμική, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται ήδη στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2029.
Το AfD ιδρύθηκε το 2013 και μέσα σε λίγα χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημαντική πολιτική δύναμη. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το υλικό, δείχνουν ότι σε περίπτωση ομοσπονδιακών εκλογών αυτή την περίοδο θα μπορούσε ακόμη και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News