Γεροτζιάφας: «Θα μας χρειαστούν εμβόλια 2ης γενιάς» – Τι λέει από τη Σορβόννη ο καθηγητής

Γεροτζιάφας: «Θα μας χρειαστούν εμβόλια 2ης γενιάς» - Τι λέει από τη Σορβόννη ο καθηγητής

Χαίρεσαι να μιλάς μαζί του, παρότι όσα λέει δεν είναι διόλου ευχάριστα…

Απολαμβάνεις να τον ακούς, μολονότι σε τρομάζει ώρες-ώρες η ωμή ειλικρίνειά του.

Ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon του Παρισιού, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της «Π».

Ξεκάθαρα, απλά, κατανοητά. Το μήνυμα του, σε μια φράση, «δεν θα απαλλαγούμε εύκολα και γρήγορα απ’ αυτό τον ιό».

-Εσείς θα το κάνατε το εμβόλιο της AstraZeneca;

«Στη Γαλλία το όριο ηλικίας για το εμβόλιο της Astra Zeneca τέθηκε στα 55 έτη και άνω. Οπότε, λόγω της εφαρμογής των εθνικών οδηγιών, δεν θα το κάνω. Κάθε χώρα της ΕΕ έχει τη δική της πολιτική».

-Γιατί, όμως, κύριε Γεροτζιάφα, τόσος θόρυβος με το συγκεκριμένο εμβόλιο; Πολλοί έχουν πανικοβληθεί…

«Η νόσος κόβιντ είναι μία νόσος των αγγείων και του αίματος. Οι άρρωστοι βαραίνουν γιατί θρομβώνει, πήζει το αίμα μέσα στους πνεύμονες. Όταν θέλουμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους με ένα από τα υλικά του ιού που προκαλούν την πήξη του αίματος, την αναμέναμε αυτή την πιθανότητα. Το πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ότι προκάλεσε μία επιπλέον αλλεργία η οποία δημιουργεί επιπλέον θρομβώσεις. Οι Αρχές Δημόσιας Υγείας, όμως, βασίζονται στο δόγμα ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε υγιείς ανθρώπους για να αποτραπεί η νόσος. Αν τώρα έχουμε κάποιες επιπλοκές από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ήδη ασθενείς, αυτό είναι μέρος του «παιχνιδιού». Δεν υπάρχει Ιατρική χωρίς κίνδυνο».

-Συνεπώς, υπάρχει ή όχι άμεση εξάρτηση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις;

«Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα μίας μόνο αιτίας.

Το εμβόλιο από μόνο του είναι αδύνατο να προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Αυτό το υπογράφω. Στους ανθρώπους που έπαθαν πνευμονική εμβολή, συντρέχανε και άλλοι παράγοντες».

-Θα απαιτείται κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε; Και πώς θα ξέρουμε ότι το εκάστοτε εμβόλιο «πιάνει» και τις μεταλλάξεις;

«Το πρόγραμμα και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού θα καθορισθεί σημαντικά από την μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του κόβιντ αλλά και από την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι των «μεταλλαγμένων» στελεχών (είτε αυτών που υπάρχουν σήμερα, είτε εκείνων που θα εμφανιστούν στο μέλλον). Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζεται καθολικός και ταχύς εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αυξηθεί η «ανοσολογική πίεση» και να αποφευχθούν, όσο είναι δυνατόν, μεταλλάξεις που θα οδηγήσουν σε εμφάνιση στελεχών του κόβιντ που θα είναι ανθεκτικά στα εμβόλια. Επίσης, πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα χρειασθούμε σύντομα εμβόλια 2ης γενιάς και θα πρέπει να προετοιμάσουμε από τώρα τις διαδικασίες μελέτης, έγκρισης και μαζικής παραγωγής ώστε να μην ξαναζήσουμε το την κατάσταση που ζούμε σήμερα».

-Εμμέσως, δηλαδή, λέτε ότι τα τωρινά εμβόλια μπορεί να μην πιάνουν τις μεταλλάξεις του ιού;

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε πριν λίγες μέρες ότι η Γαλλία πρέπει να επενδύσει στην έρευνα για αυτόνομη παραγωγή εμβολίων 2ης γενιάς. Αυτή η κουβέντα έχει μεγάλη βαρύτητα για την προοπτική της επιδημίας. Εμβόλια 2ης γενιάς σημαίνει ότι θα πιάνουν τα πιο ανθεκτικά στελέχη του ιού που παρουσιάζονται τώρα, τις νέες μεταλλάξεις δηλαδή…».

-Καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε κανονικά, ελεύθερα, όπως πέρυσι δηλαδή, ή εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά;

«Αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε τις μεταλλάξεις, το φθινόπωρο θα καταλάβουμε πόσο μεγάλο λάθος θα έχει γίνει. Συνήθως ίδιες συνθήκες παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η περσινή επώδυνη εμπειρία πρέπει να είναι διδακτική. Το γεγονός ότι θα κοπάσει το παρόν επιδημικό κύμα δεν σημαίνει ότι ξεμπερδεύουμε με τον ιό. Εάν το καλοκαίρι έχουμε ανεξέλεγκτες μετακινήσεις πληθυσμών, πχ τουριστών αλλά και εποχιακών εργαζομένων, χωρίς τεστ και ταυτόχρονα χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης, θα δημιουργηθούν νέες εστίες, πιθανόν και με μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας το φθινόπωρο. Μακάρι να μην γίνει έτσι. Ομως πρέπει να προετοιμασθούμε για το σενάριο αυτό γιατί ούτε οι πολίτες ούτε και η οικονομία αντέχουν να ξαναβρεθούν στο αδιέξοδο που ζούμε εδώ και ένα χρόνο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, σύμφωνα με το σχέδιο εμβολιασμού που εκπονήθηκε από την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εμβολιασθεί το 60%-70% του πληθυσμού. Πραγματικά γίνεται τεράστια προσπάθεια. Δυστυχώς όμως σήμερα δεν έχουμε ακόμη δεδομένα που να δείχνουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι ρεαλιστική. Αλλά ακόμη και αν γίνει έτσι, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον εμβολιασμό, που αφορούν κυρίως στην εμφάνιση μεταλλάξεων ανθεκτικών στην ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη παραμένει το πρωτεύον πρόβλημα».

-Μήπως το «παιχνίδι» είναι πλέον και οικονομικό; Καταλαβαίνετε τι εννοώ…

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε διαφάνεια στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ανεξαρτησία από τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τίθεται στην ημερήσια διάταξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η άρση της πατέντας για όλα τα προϊόντα (διαγνωστικά τεστ, φάρμακα και εμβόλια) που σχετίζονται με τον κόβιντ και την πανδημία».

-Το σελφ τεστ (self test) είναι αξιόπιστο;

«Από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική υπηρεσία. Είναι απλώς ένα εργαλείο. Εχει χαμηλή ακρίβεια σε σύγκριση με την PCR. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Φανταστείτε ότι εσείς από την Πελοπόννησο θέλετε να πάτε στο Παρίσι με τον συντομότερο δρόμο και έχετε μια πυξίδα που σας δείχνει τον Βορρά. Μόνο με αυτό το εργαλείο είναι λίγες οι πιθανότητες να φτάσετε στο Παρίσι χωρίς να περιπλανηθείτε σε όλη την βόρεια Ευρώπη. Κάτι αντίστοιχο είναι και το σελφ τεστ».

-Μεταξύ rapid και self test ποιο είναι πιο αξιόπιστο;

«Είναι σαν να ρωτάτε μεταξύ σφυριού και τανάλιας ποιο είναι ποιο αξιόπιστο εργαλείο. Στην ιατρική, όπως και στην υπόλοιπη ζωή, για να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο πρέπει να ξέρεις τι θα το κάνεις. Το βασικό πρόβλημα στην χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη στρατηγικής για την επιδημιολογική επιτήρηση και η έλλειψη πόρων και προσωπικού για την εφαρμογή της. Το αποτέλεσμα είναι αφενός να δαπανώνται χρήματα χωρίς αποτέλεσμα και αφετέρου να συνεχίζεται ένας κύκλος επιδημικών κυμάτων που καταστρέφει και τις κοινωνικές σχέσεις και την οικονομία αλλά και συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την ζωή των πολιτών. Χρειάζεται να αλλάξει συνολικά η στρατηγική. Να γίνει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση οργανωμένη από το κράτος και συνδυασμένη με ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη..».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ