Για ποια συμφωνία μιλάμε;

Ο Βαγγέλης Γερογιάννης γράφει για το εργασιακό νομοσχέδιο και τα όσα ισχύουν εδώ και χρόνια.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα πυροδότησε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι γυρίζουμε σε εργασιακό Μεσαίωνα. Πραγματικά, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου ή όχι. Το θεωρούμε περιττό και αυτονόητο. Αλλώστε, είναι γνωστό τι έχει γίνει απ΄όλες τις κυβερνήσεις από την εποχή των μνημονίων μέχρι σήμερα.

Η σημερινή κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισαν ότι ένα από τα θετικά του νομοσχεδίου είναι ότι διασφαλίζεται το 8ωρο. Γιατί, ποιος το είχε αμφισβητήσει; Αφήστε που όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά και νόμιμα πλέον επεκτείνεται.

Θέλετε να μιλήσουμε για το 8ωρο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και τις υπερωρίες; Το σημερινό νομοσχέδιο το ζουν στο πετσί τους εδώ και πολλά χρόνια. Ποιο 8ωρο, ποιες υπερωρίες, ποια ρεπό, ποιες αμοιβές για τις Κυριακές, ποια συνεννόηση με τον εργοδότη, ποιες διαπραγματεύσεις; Τι είναι όλα αυτά; Αγνωστες έννοιες για τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάζουμε στο νομοσχέδιο διατάξεις που ισχύουν εδώ και χρόνια με τη «συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη», που είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο. Ποια συμφωνία μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον ισχυρό και τον ανίσχυρο, ειδικά όταν ο δεύτερος έχει αναγκη τα όποια χρήματα παίρνει για να ζήσει; Από ποιον νόμο θα προστατευτεί; Πότε θα δικαιωθεί; Μετά από 10 χρόνια; Εν πάση περιπτώσει, ας υποθέσουμε ότι ακολουθούμε όλοι τον νόμο, και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.
Στον δημόσιο τομέα τι γίνεται; Ισχύει το εργασιακό νομοσχέδιο εκεί;

Ξέρετε, και στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά θεματάκια που θα πρέπει να λυθούν. Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή, όπου διαπιστώθηκε πως από τους 35 υπαλλήλους, μόνο 21 ήταν στο πόστο τους! Πιστεύετε ότι είχαν κάποιες κυρώσεις; Τι θα γινόταν αν λείπατε εσείς αδικαιολόγητα από την εργασία σας;

Μήπως έφτασε η ώρα να συνταχθεί ένα εργασιακό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους; Και το προτείνουμε καλοπροαίρετα, έτσι ώστε να προστατευτούν και αυτοί που προσφέρουν πραγματικά. Που να καθορίζει τις άδειες, τις ώρες απασχόλησης, τις άδειες από τη «σημαία», τα προνόμια και πολλά άλλα θέματα. Γιατί υπάρχει ένα καθεστώς ασυλίας που αντί να αντιμετωπίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εποχής, αυτό γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του κάθε υπουργού. Ωραία είναι κι αυτά, αλλά για το θεαθήναι.

Οταν λοιπόν αναφερόμαστε στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καλό θα είναι να σημειώνουμε ότι όλα όσα αρνητικά περιέχει, πρώτον ισχύουν για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και δεύτερον, οι ίδιοι τα ζουν στο πετσί τους πολλά χρόνια τώρα, χωρίς να σημαίνει ότι με κάθε νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνονται και χειρότερα.
Παρατηρούμε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ένας. Πώς ένας εργαζόμενος θα ξεζουμιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να αμείβεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Γι ‘ αυτό, τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ