Γιατί χρειάζεται η ψήφος στο ΚΚΕ

Ο Θωμάς Χόνδρος είναι αφυπηρετήσας αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως μηχανικός στη βιομηχανία, στον δημόσιο τομέα και ακαδημαϊκός δάσκαλος για 30 χρόνια, με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης για το Ευρωκοινοβούλιο απευθύνομαι, ιδιαίτερα, στους νέους:

Κάθε ένας από σας -κι αν βαδίζει στον ρυθμό του χτύπου της καρδιάς του- παίρνει μέρος σε μια επανάσταση για ιδανικά, ελπίδες, τα όνειρά του και τις δυνατότητες να τα πραγματοποιήσει σε έναν κόσμο έντονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ο όγκος των γνώσεων διπλασιάζεται σε λιγότερο από 10 χρόνια. Αυξήθηκε η παραγωγικότητα στο επίπεδο της υλικής παραγωγής.

Πολλαπλασιάστηκαν και εμπλουτίστηκαν οι δεξιότητες του ανθρώπου, με παράλληλη αύξηση των δυνατοτήτων του, για επίλυση σοβαρών προβλημάτων της κοινωνίας.

Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκαν ή και εντάθηκαν πολλά κοινωνικά προβλήματα, που τα βιώνει με ιδιαίτερη οξύτητα σήμερα η παγκόσμια κοινωνία, αλλά και η χώρα μας: φτώχεια, ασκήμια, καταπίεση, εκμετάλλευση, βία, πείνα, κατασπατάληση των φυσικών πόρων, μόλυνση των πιο άφθονων και πολύτιμων αγαθών του, του νερού και του αέρα. Αυξάνεται η ανεργία και η εξαθλίωση, δεν ευημερεί η μεγάλη μάζα των εργαζόμενων, οξύνεται το πρόβλημα της αμορφωσιάς, η γνώση και κοντά και η υγεία κι ο αθλητισμός έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα έχουν εγκλωβιστεί στο καπιταλιστικό κέρδος, αυξάνεται ο πρόσθετος χρόνος εργασίας, καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, φαινόμενα κρίσης παρουσιάσθηκαν και στο πεδίο των επιστημών, διαταράχτηκε η σχέση πτυχίου-επαγγέλματος-εργασίας.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας βύθισε τους λαούς της «πράσινης» Ευρώπης σε πρωτόγνωρη ενεργειακή φτώχεια μεταπολεμικά. Είπαν ψέματα για την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης, τα αστικά κόμματα είναι συνένοχοι στην κάλπικη αντιπαράθεση για την ακρίβεια, μαζί ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο τις οδηγίες που στη συνέχεια ψηφίζουν στη Βουλή: ψηλές τιμές-χαμηλοί μισθοί-βαρύτατοι φόροι που όλο και αυξάνονται. Στεκόμαστε στο χείλος μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών και ιμπεριαλιστικών πολέμων που θα μας περιπλέξουν όλους στη δίνη τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αναμένουν νομιμοποίηση των βάρβαρων σχεδιασμών από τις εκλογές.

Η αντίφαση είναι έκδηλη. Δίπλα στην υψηλή τεχνολογία και στην ταχύτατη συσσώρευση της γνώσης, η αμορφωσιά. Δίπλα στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου, που μπορεί να προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αύξηση του πρόσθετου χρόνου εργασίας, η αναζήτηση δεύτερης και τρίτης δουλειάς. Δίπλα στις μεγάλες δυνατότητες για επίλυση βασικών προβλημάτων της κοινωνίας, η πείνα και η εξαθλίωση.

Σ’ όλες τις εκδηλώσεις της σημερινής ζωής μπορεί να δει κανείς μια δραματική διάθεση για να βγει ο άνθρωπος από τα δεσμά της φρίκης, να κινήσει τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, να κάνει την κοινωνική μηχανή να δουλέψει.

Αυτή είναι ή πρόκληση της ερχόμενης εκλογικής μάχης.

Σ’ αυτή την προοπτική είστε ένα μέρος από το μέλλον, με την υποχρέωση να χτίσετε με τα χέρια σας και το μυαλό σας έναν καινούργιο κόσμο, μια καινούργια κοινωνία.

Είστε τα πρόσωπα του αύριο, πρόσωπα του αγώνα, που ολοένα και περισσότερο χρειάζεται σήμερα ο κόσμος για να αποκτήσει συνείδηση της ανθρωπιάς του, της ικανότητάς του να κατανοεί την πραγματικότητα και να παλεύει για να τη μεταμορφώσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η στάση σας θα εμπνεύσει παραδείγματα σε όσους διατηρούν την ιστορική μνήμη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η συστράτευση με το ΚΚΕ, που από την ίδρυσή του δεν έλειψε από καμιά διεκδίκηση και κατάκτηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, με καθαρές θέσεις και τον λαό πρωταγωνιστή και όχι θεατή στις εξελίξεις αποτελεί συνέχεια στους ευγενείς αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών, που έδωσαν και τη ζωή τους, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Κι όπως λέει ο ποιητής «Εσάς ο προβολέας της ιστορίας θωρεί».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop