Γιατί έγιναν μονόδρομος οι κάλπες

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ απειλούν με εξάρσεις πιο σοβαρές από όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 40 χρόνια, ένας πόλεμος εξάγει δραματικές ανθρωπιστικές και οικονονικές συνέπειες, τελούμε σε συνθήκη δοκιμασίας για το εισόδημα των πολιτών και την επάρκεια των αγαθών και των καυσίμων, η τιμή των οποίων έχει πάρει τον ανήφορο. Ζούμε επίσης στα τελειώματα, αλλά όχι και στο τέλος μιας πανδημίας, που επίσης έχει στοιχίσει σε ζωές, σε ηθικό, σε οικονομικές επιπτώσεις. Και τι συζητάμε; Για εκλογές.

Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ φαίνεται αβδηριτικών προδιαγραφών, αλλά ταυτοχρόνως κατέστη αναπόφευκτη. Αφενός επειδή οι συνθήκες αποτέλεσαν δοκιμασία για την κυβέρνηση που χρειάζεται επιβεβαίωση του πολιτικού της κεφαλαίου προκειμένου να μπει με ανανεωμένη και αδιαμφισβήτητη τη λαϊκή εντολή, ώστε να διαχειριστεί τον ανασχεδιασμό που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αφετέρου επειδή το τυχοδιωκτικό και πολιτικάντικο πείραμα της απλής αναλογικής έχει εδώ και καιρό εγείρει ερωτήματα «επόμενης μέρας» για τον δημόσιο βίο, τα οποία φαίνεται ότι δεν μπορούν να περιμένουν ένα έτος για να απαντηθούν.

Ο ΤΟΠΟΣ χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα απηχεί τη γνήσια πλειοψηφική λαϊκή βούληση και όχι μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί από τις ιδιαιτερότητες ενός εκλογικού συστήματος, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πολιτικές συνθήκες των ημερών μας και την εγχώρια πολιτική κουλτούρα.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ συνεργασίας είναι μια καλή, θεωρητικά, λύση υπό τον όρο ότι τα κόμματα γενικά συναινούν στους βασικούς άξονες της εθνικής πολιτικής ή μπορούν να συνθέσουν μια κοινά αποδεκτή αλλά και γόνιμη ρότα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όμως ισχύει ο κανόνας της υποχρεωτικής πολιτικής διαφωνίας με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε προκύπτει εύγλωττα τον τελευταίο καιρό στον τομέα της ανώτατης παιδείας.

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ αυτή βέβαια συνήθως είναι προσχηματική, όπως έδειξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε πολιτική άλλης κατεύθυνσης από αυτήν που επαγγελλόταν. Δεν παύει όμως να ναρκοθετεί την πολιτική ζωή και να καθιστά την απλή αναλογική επικίνδυνο σύστημα, εφόσον επιλέγουμε να ζούμε πολιτικά επικινδύνως.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ