Η Αχίλλειος πτέρνα που δεν λέει να κλείσει

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ έχει ήδη γίνει παρόν, οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και την τεχνολογία είναι καταιγιστικές, όπως και οι ανακατατάξεις σε όλα τα πεδία, και στην Ελλάδα δεν λέμε να εκλογικεύσουμε το σύστημα εισαγωγής κατανομής νέων στις ανώτατες σχολές. Τα κριτήριά μας εξακολουθούν να είναι «κοινωνικά» και δεν σταθμίζουν την αγορά εργασίας, τη ζήτηση, τις προοπτικές των επιστημονικών και επαγγελματικών τομέων.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να «παράγουμε» πτυχιούχους που δεν θα ασχοληθούν στο αντικείμενό τους, συνεπώς έχουν ξοδέψει κρίσιμα χρόνια σε μη αποδοτική για τους ίδιους κατεύθυνση, και επιπλέον θα ασχοληθούν με ένα αντικείμενο για το οποίο δεν έχουν επαρκώς προετοιμαστεί: Να μια αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, την οποία υποτίθεται πως θα θεραπεύαμε. Αλλά όπως προκύπτει από τη συζήτησή μας με τον διευθυντή του τμήματος Χημικών-Μηχανικών της Πάτρας, εξακολουθεί να μένει ανοιχτή.

ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ισχύει για το σύνολο ίσως των επιστημονικών πεδίων. Και μάλλον θα ισχύει για καιρό, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για αποφασιστικές τομές που θα ταράξουν τα νερά, αλλά και η ελληνική πολιτική επίσης δεν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί με μεγαλύτερη γενναιότητα.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ετοιμαζόμαστε για μια ακόμα εξεταστική διαδικασία προς εισαγωγή νέων στα πανεπιστήμια της χώρας, και δίνουμε «οδηγίες στους υποψήφιους» προκειμένου να τα καταφέρουν όλοι. Τουλάχιστον, ας μην παρασύρουμε τους νέους σε μια απροσανατολιστική ευχολογία και ας φροντίσουμε λίγο καλύτερα αυτά που πράγματι τους οφείλουμε.

ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

EXOYME δει διάφορες εκδοχές κρίσεων μεταξύ κρατών. Αλλά το φαινόμενο ο ηγέτης του ενός κράτους να κόβει την καλημέρα στον ηγέτη του άλλου και να μην τον αναγνωρίζει θεσμικά και προσωπικά, είναι μάλλον η πρώτη φορά που απαντάται στα νεότερα χρονικά. Μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία από τον ανεκδιήγητο Ερντογάν. Θα ήταν κωμικός, εάν δεν ήταν επικίνδυνος. Κάτι που η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να διαχειριστεί. Πόσο άλλο θράσος θα γίνεται ανεκτό;

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ