Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών για τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα: Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις αρμόδιες Αρχές

Η είσοδος στον Ιερό Ναό και η προσκύνησις της τιμίας Κάρας και του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου, θα γίνεται με τάξη και τις απαιτούμενες αποστάσεις, τηρουμένων των υγιειονομικών μέτρων.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών για τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα: Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις αρμόδιες Αρχές

Στην σύσκεψη των τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Πατρών, με θέμα τον εορτασμό του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον εορτασμό κατά την εκκλησιαστική τάξη και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων υγιειονομικών μέτρων με την υπευθυνότητα του καθενός έναντι του εαυτού του και των άλλων προσκυνητών για την προστασία από την πανδημία του κορονοιού.
Όλοι συμφώνησαν να τιμηθεί ο Άγιος Ανδρέας με όλες τις προβλεπόμενες εκκλησιαστικές τελετές και με την δέουσα προσοχή για την πανδημία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι από την αρχή η Εκκλησία τήρησε με αυστηρότητα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών της, τόσον σε τοπικό επίπεδο, όσον και γενικότερα.

Αυτό έγινε και γίνεται με συνείδηση ευθύνης έναντι Θεού και ανθρώπων, συνεχώς αναπεμπομένων ευχών και δεήσεων υπέρ υγείας των ασθενούντων, βοηθείας του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και απαλλαγής από την λοιμική νόσο του κορονοιού.

Για την τήρηση των μέτρων θα συνεργασθούν αρμονικά η Ιερά Μητρόπολις με όλες τις αρμόδιες Αρχές.

Η είσοδος στον Ιερό Ναό και η προσκύνησις της τιμίας Κάρας και του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου, θα γίνεται με τάξη και τις απαιτούμενες αποστάσεις, τηρουμένων των υγιειονομικών μέτρων.

Η ιερά Λιτανεία, εφ’ όσον ο καιρός θα είναι καλός, θα πραγματοποιηθή με μικρό αριθμό Ιερέων και άνευ στάσεων κατά την διάρκειαν αυτής. Θα αναπεμφθή μία δέησις στο τέλος έμπροσθεν του ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τα θέματα αυτά, η οποία Ιερά Σύνοδος σημειώνει: «αναφορικώς προς την υπ’ αριθ. 72486/19.11.2021 κοινήν Υπουργικήν

Απόφασιν (Φ.Ε.Κ. Β’ 5401/20.11.2021), συμφώνως τη οποία οι λατρεύοντες τον Αληθινόν Θεόν και επιθυμούντες να μετάσχουν ταίς Ιεραίς Ακολουθίαις πιστοί, εισερχόμενοι εις τους Ιερούς Ναούς, οφείλουν να φέρουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι ο έλεγχος της συμμορφώσεως των πιστών προς την εν λόγω Κ.Υ.Α. τυγχάνει εξ’ αντικειμένου αδύνατος να διενεργηθή υπό του προσωπικού των Ιερών Ναών, εφ’ όσον αι αρμοδιότητες αυτού δεν άπτονται της φυλάξεως η της ασκήσεως δημοσίας εξουσίας» και εν συνεχεία «απευθύνει και πάλιν έκκλησιν προς τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν, ώστε κατά την προσεύλευσιν εις τους Ιερούς Ναούς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορωνοιού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν, ελευθέρως και αβιάστως, του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό των μη εισέτι εμβολιασθέντων, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test η μοριακού).
Ωσαύτως, υπενθυμίζει την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test η μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιεροίς Ναοίς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λ.π. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμόν κατά του κορωνοιού ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τω πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, απευθυνομένη εις την αίσθησιν ευθύνης του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού, προτρέπει άπαντας όπως:

1) παραμείνωμεν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπην της Μητρός Εκκλησίας, εν υπακοή προς την Ιεράν Σύνοδον και τους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχας, αποφεύγοντες παντός είδους διάσπασιν και διχόνοια, την επιδιωκομένην «προφάσει ευσεβείας» υπό προσώπων τα οποία υπηρετούν σκοπούς αλλοτρίους προς την φύσιν της Εκκλησίας,

2) ακολουθήσωμεν απαρεγκλίτως τας οδηγίας των ειδικών διά την αντιμετώπισιν της διασποράς του κορωνοιού, χρησιμοποιούντες απαραιτήτως προστατευτικήν προσωπίδα καθ’ όλην την διάρκειαν παραμονής εντός των Ιερών Ναών και τηρούντες τας προβλεπομένας αποστάσεις,

3) αναπέμπωμεν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεόν ίνα αποστρέψη, διασκεδάση και απομακρύνη την νόσον του κορωνοιού, καθ’ όσον δι’ ημάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ: «εάν μη Κύριος φυλάξη πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων» (Ψαλμ.126,1.)»

Σημειώνεται πως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, με την φροντίδα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη θα υπάρχει κινητό κλιμάκιο δειγματοληπτικού ελέγχου (rapid test), ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θα ήθελαν ελευθέρως και δωρεάν να κάνουν τον έλεγχο αυτό. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πατρών έκανε έκκληση προς τους πιστούς να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό, κατά το προσκύνημα και την έξοδο, κατά την παραμονή στο προαύλιο και κατά την Λιτανεία.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ