Η «ετοιμοπόλεμη» 6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Tα κομάντο της «πράσινης πατρίδας» – Αυτοψία της «Π»
Με αποστολή να διαφυλάττουν αιώνες, επιχειρούν σε δυσπρόσιτες περιοχές δασικού πλούτου της πατρίδας μας – Η Μονάδα δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 και αποτελείται από 127 άνδρες και γυναίκες, πυροσβεστικό προσωπικό και δασοκομάντος

Οι στολές τους δεν λαμποκοπούν, δεν είναι ατσαλάκωτες, ούτε σιδερωμένες. Είναι σκισμένες από τα κοφτερά μαχαίρια της ελληνικής πέτρας, ποτισμένες από ιδρώτα και λάσπη. Απέναντι στη λαίλαπα της πυρκαγιάς, αυτοί αντιτάσσουν με σθένος τα ζώπυρα της ψυχής τους! Σκαρφαλώνοντας σαν τους αετούς στις δυσπρόσιτες κορυφές και τρυπώνοντας σαν λύκοι στις επικίνδυνες ατραπούς των δασών, εκτός από τον επαχθή εξοπλισμό τους, κουβαλάνε στις πλάτες τους κάτι ακόμα πιο βαρύ: Την ευθύνη διαφύλαξης της μνήμης της γης!
Είναι οι κομάντο της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Η αποστολή τους, δεν είναι να προστατεύουν απλά δένδρα, αλλά να διαφυλάττουν αιώνες. Με τα ματωμένα χέρια τους, δεν καλούνται να συγκρατούν τις ρίζες μόνο ενός δάσους, αλλά και της συλλογικής μας υπόστασης.
O Διοικητής της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας, μιλάει στην “Π”
Μάχονται για το παιδί, που κάποτε θα περπατήσει σε αυτό το δάσος, που μόλις υπερασπίστηκαν από τις πύρινες αδηφάγες γλώσσες.
Οι δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ δεν είναι στρατιώτες με παράσημα. Είναι φύλακες μιας «Πράσινης Πατρίδας» που δεν έχει σύνορα. Το όνομά τους είναι γραμμένο στα φύλλα που δεν κάηκαν, στα πουλιά που τραγούδησαν ξανά, στη ζωή που συνεχίζεται.
Δεν θέλουν χειροκροτήματα. Αρκεί ένα δέντρο που συνεχίζει να στέκεται όρθιο. Μια φωτιά που δεν πρόλαβε να γεννηθεί. Ενας κορμός που δεν έλιωσε στην πυρωμένη αγκαλιά της αδιαφορίας.
Οι ΕΜΟΔΕ υπάγονται διοικητικά στους κατά τόπους Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος και επιχειρησιακά στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουν ως αποστολή:
α. Τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς,
β. την υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου και
γ. τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.
Επιχείρηση της 6ης ΕΜΟΔΕ, στο Παπίκιο όρος Ροδόπης
Η 6η ΕΜΟΔΕ δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 με έδρα την Πάτρα. Οπως λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο διοικητής της, αντιπύραρχος Ανδρέας Λούρμπας.
Σήμερα αποτελείται από 127 άνδρες και γυναίκες, πυροσβεστικό προσωπικό και δασοκομάντος, οι οποίοι έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση και σε νέες μεθόδους κατάσβεσης. Ατύπως η ακτίνα δράσεως της 6ης ΕΜΟΔΕ είναι η Δυτική Ελλάδα, αλλά έχει επέμβει σε περιστατικά όλης της χώρας.
Οι «δασοκομάντος» της Πάτρας έχουν δική τους στέγη, σε κτίριο που βρίσκεται πλησίον του Κόμβου Οβρυάς της Περιμετρικής, που απέκτησαν το Δεκέμβριο του 2023 και έχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υποδομές για την αντιμετώπιση κάθε είδους περιστατικό, που θα κληθούν να επέμβουν. Το αερομεταφερόμενο, κατά κύριο λόγο, Τμήμα επιχειρεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμο να «σηκωθεί» από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της 116 Πτέρυγας Μάχης Αράξου Αχαΐας. Εκεί, όπου σταθμεύουν δυο ελικόπτερα, τα οποία, εκτός από τη μεταφορά προσωπικού, μπορούν να κάνουν και δασοπυρόσβεση.
Ιούλιος του 2023: Επιχείρηση δασοπυρόσβεσης στο Γεράκι Ηλείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη οι Ελληνες, πως κατέρρευσε ο μύθος των «τεμπέληδων»
Γιατί η Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε αιφνιδίως στις φυλακές Θήβας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Χτυπούσε ανήλικη με μπουνιές και καλώδιο
Αχαΐα: Καρατομείται η «τιμωρός» γυμνασιάρχης, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π»
Η στιγμή που Αστυνομικός βρίσκει το βρέφος δίπλα σε κάδο στον Αλιμο
Αχαΐα: Σε συσκευασία κακάο μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, η στιγμή «εφόδου» της Αστυνομίας
Απόντες Πούτιν – Τραμπ από τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης για το Ουκρανικό
Eurovision 2025: H ώρα της «Αστερομάτας», απόψε ο β’ ημιτελικός, σε ποια σειρά εμφανίζεται η Κλαυδία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News