Η Γερμανία, ο κόσμος και εμείς

Το κύριο άρθρο της «Π» γράφει για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία.

ΑΝ περιμένουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία να αποφέρει μια οικονομική φιλοσοφία μεγαλύτερης ευελιξίας, μάλλον ματαιοπονούμε. Η ιδέα της δημοσιονομικής αυστηρότητας είναι εγγενής και σταθερή στην ιδεολογική και πολιτική αντίληψη στη χώρα, όπως άλλωστε και στην κοινωνία. Αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι μια διαφορετική θεώρηση της Γερμανίας ως προς τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις προοπτικές της γηραιάς ηπείρου στον ευρύτερο διεθνή γεωπολιτικό χάρτη. Αν η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ δεν αντιληφθεί ότι συμφέρει την Ευρώπη να μη σκέφτεται και να δρα ως πράγματι γηραιά, αν είναι να αλλάξει κάτι, θα αλλάξει προς το χειρότερο.

ΔΕΝ απαιτεί βέβαια κανείς να προτάξει η Γερμανία το συμφέρον των άλλων έναντι του δικού της, αλλά είναι γεγονός ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ διαμορφώνονται εξελίξεις με κοσμοϊστορική διάσταση.

ΑΛΛΑ σε ό,τι αφορά τις τύχες της χώρας μας, τίποτα ευχάριστο δεν μας περιμένει έαν δεν εργαστούμε γι’ αυτό. Πρόκειται για το βασικό συμπέρασμα της κρίσης. Και είναι βέβαιο ότι η Γερμανία θα επιμείνει σ’ αυτό ιδιαίτερα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ αρχή θα θέσει υπόψη των πολιτών τις αρχιτεκτονικές προτάσεις για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Και θα συνεκτιμήσει ιδιαιτέρως τις αντιδράσεις και τις απόψεις τους. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατική αντίληψη, μόνο που δεν πρέπει να είναι ο αποκλειστικός κανόνας. Μην ξεχνάμε ότι πολύ συχνά οι κοινωνίες προσεγγίζουν με συντηρητικό πνεύμα τις μεταβολές και δεν συλλαμβάνουν αμέσως τα σήματα των νέων εποχών. Αυτό ίσχυσε σχεδόν για κάθε καινοτόμα ιδέα και κάθε ανατροπή. Χρειαζόμαστε μια ανάπλαση που θα πάει μπροστά την πόλη και δεν θα αναμασά αναγνωρίσιμα σχήματα. Είναι νωπή η ανάμνηση της περιπέτειας της πλατείας Γεωργίου: Η τοπική κοινωνία δεν κατανόησε το νόημα της ανάπλασης ούτε συμμάχησε με το αποτέλεσμα, το οποίο εγκρίνει μόνον η νέα γενιά ως φυσιολογικό, καθώς έχει εξοικειωθεί με αυτό και δεν έχει ανάμνηση της παλιάς μορφής της πλατείας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ