Η καταστροφική «αυτονομία της αγοράς»

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ακριβαίνει, ο επισιτισμός απειλείται, η τιμή των καυσίμων φουσκώνει και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται για μια ακόμα φορά με κραχ, το οποίο θα αποτελειώσει το διακρατικό οικονομικό σύστημα που πέρασε από αλλεπάλληλες καταστροφές και δοκιμασίες. Μερίδιο ανάμιξης σε όλα αυτά έχει ο κερδοσκοπικός παράγοντας. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό και σίγουρα εξοργιστικό, να απειλείται η βιωσιμότητα της διεθνούς οικονομίας μαζί με τις δουλειές, τις ζωές και τις προοπτικές εκατομμυρίων πολιτών, και ταυτόχρονα να τίθενται σε κίνδυνο δημοκρατική ομαλότητα, οι κοινωνικές ισορροπίες και η ασφάλεια στον διεθνή περίγυρο, και η παγκόσμια πολιτική ηγεσία να μην μπορεί να βάλει φρένο στους κερδοσκόπους, τους επαγγελματίες της διαχείρισης οικονομικών αξιών και τους τυχοδιώκτες των αγορών. Αυτό δεν είναι φιλελευθερισμός, αλλά παραλυσία και οικτρή ακύρωση του ορθολογισμού, που ενισχύουν το αντισυστημικό πνεύμα των κοινωνιών και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΟΙ, δεν είναι οι δικηγόροι ο παράγοντας καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως υπογραμμίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι, που διαμαρτύρονται γιατί το υπουργείο δυσχεραίνει τα περιθώρια αναβολών στις δίκες.

ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρχει περιορισμός σε ορισμένες καταχρηστικές καταστάσεις που είναι εξόφθαλμες, και που εκμεταλλεύονται μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα που έχει νομιμοποιηθεί εθιμικά στο σύστημα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ οι πολλές δουλειές του δικηγόρου να μπαίνουν στην ίδια ευθεία με το δικαίωμα του πολίτη να διεκδικήσει το δίκιο του, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που θίγουν ζωτικά ζητήματα ποινικού, ηθικού, οικονομικού ενδιαφέροντος ή άλλες, κοινωνικά ευαίσθητες καταστάσεις.

ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, δεν φταίνε οι δικηγόροι, αλλά όσοι εξ αυτών δεν είναι αθώοι παρελκυστικών καταστάσεων δεν είναι σωστό να κερδίζουν άλλοθι από τη γενικής ισχύος παραδοχή αυτή.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι από τις στήλες αυτές σχολιάζαμε κάποια τέτοια φαινόμενα προ διμήνου. Προφητικό το σχόλιό μας; Οχι, απλά τα φαινόμενα έβγαζαν μάτι. Και πέραν του Ατλαντικού, σε μια περίπτωση που πήγε να εκθέσει τη χώρα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ