Πάτρα: Θεοφάνεια στην σκιά της «Όμικρον» – Πως θα εορταστεί στις εκκλησίες

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα περιορισμού ή απαγόρευσης στον αγιασμό των υδάτων. Ο εορτασμός θα γίνει κανονικά, με βάση τα τελευταία μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάτρα: Θεοφάνεια στην σκιά της «Όμικρον» - Πως θα εορταστεί στις εκκλησίες

Πώς θα εορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια; Είναι μια ερώτηση που φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19 στην περιοχή μας. Οπως αναφέρουν κύκλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αυτήν την στιγμή ο εορτασμός θα γίνει κανονικά, με βάση, φυσικά, τα τελευταία μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία (χρήση μασκών, κλπ).

Αν, όμως, σήμερα ή μέσα στα επόμενα 24ωρα προκύψουν ακόμη πιο δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας και την περιοχή μας, ο Αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί με τους όποιους νέους περιορισμούς τυχόν θα υπάρξουν για την προστασία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα ζήσουμε τον περσινό τραγέλαφο με την επιβολή προστίμων σε ιερείς που τέλεσαν τον Αγιασμό παρά το απαγορευτικό της κυβέρνησης (θυμηθείτε τι συνέβη στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας και άλλου…). Αγιασμός τελέστηκε, πάντως, πέρσι στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο να τελεί, έστω και μόνος του (συνοδευόταν μόνο από τον Αρχιμανδρίτη π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, προϊστάμενο του ιερού Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας), την θρησκευτική τελετή στην προβλήτα των φέρι-μποτ στο Ρίον.

Δεήσεις για την πανδημία

Στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της Δεσποτικής εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της ιεράς μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και πλήθους πιστών. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και μίλησε από καρδίας, ευχόμενος τα δέοντα για το 2022. «Κατά το προηγούμενο έτος δοκιμάστηκε ο κόσμος αρκετά, κατά τα κρίματα του Κυρίου, από την γνωστή πανδημία, η οποία πολλούς οδήγησε στα Νοσοκομεία και εξ αιτίας της οποίας, πολλοί αδελφοί μας μετέστησαν εκ των επιγείων εις τα επουράνια, υπέρ ων δεήσεις ποιούμεθα δια την ανάπαυση της ψυχής τους εν σκηναίς δικαίων και μακάρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πατρών και πρόσθεσε: «Δραττόμενοι αυτής της ευκαιρίας προσευχόμεθα για μίαν εισέτι φορά για τους αρμοδίους στον τομέα της υγιείας, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, οι οποίοι εσήκωσαν και σηκώνουν με συνείδηση ευθύνης, αυτόν τον σταυρό της συμπαραστάσεως στους ασθενείς. Αλλά και για όσους είναι ασθενείς να ευχηθούμε, ώστε Κύριος ο Θεός να τους θεραπεύσει και να επιστρέψουν υγιείς εις τα ίδια. Εκ βάθους δε ψυχής και καρδίας να δεηθώμεν, όπως Κύριος ο Θεός απαλλάξει τον κόσμον από την δοκιμασίαν αυτής της πανδημίας, παραβλέπων τα πολλά ημών αμαρτήματα και ίλεως γενόμενος πάσιν ημίν».

> Ειδικές ευχές στους κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας του, του χωριού Λουκά Μαντινείας, έστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. «Με την ανατολή του νέου έτους, απευθύνω προς όλους τους συγχωριανούς μας τους ευρισκομένους στου Λουκά, σε άλλα μέρη της Ελλάδος και στο εξωτερικό, θερμές ευχές για έτη ευλογημένα παρά Κυρίου, χαριτωμένα και πολλά. Το νέον έτος, αδελφοί μου, να είναι κατά πάντα ευλογημένο από τον Θεό. Χαρά και υγιεία και κάθε δωρεά από τον Κύριό μας, σε όλους. Σας ασπάζομαι με όλη μου την αγάπη».

> Ειδική δέηση υπέρ υγείας, ενότητας, ομόνοιας και ευτυχίας όλων των οικογενειών έγινε χθες το πρωί στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με αφορμή την εορτή της Αγίας οικογένειας του Μεγάλου Βασιλείου.

> Ενας ακόμη ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 και ήδη ο ίδιος έχει αυτοπεριοριστεί, ενημερώντας, ταυτόχρονα, όλους όσους ήρθε σε επαφή.

> Τελέστηκε χθες από τον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας το 40νθημερο μνημόσυνο του αείμνηστου π. Βασιλείου Δημητρόπουλου, εφημερίου του εν λόγω ναού.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ