Η σχέση μας με τον Αλλον

image 627809

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΙΑ *

Το Πάσχα των καθολικών πέρασε και των ορθοδόξων πλησιάζει. Κοινό σημείο αναφοράς η πίστη και η ελπίδα. Στον Θεό και στον άνθρωπο. Μολονότι μέσα από τον θείο λόγο νιώθουμε να οδηγούμαστε προς το σωστό, χρειάζεται και συνειδητός αγώνας για να υπερασπιστούμε ό,τι θεωρούμε δίκαιο και έντιμο. Ίσως γι’ αυτό Φ. Ντοστογιέφσκι διά στόματος Ιβάν στους αδερφούς Καραμαζώφ γράφει: «Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται».

Μόνο η θεϊκή τιμωρία, άραγε, εμποδίζει τον άνθρωπο να φερθεί ανήθικα σε μια ασταθή περίοδο σαν την τωρινή;

Η ντοστογιεφσκική τέχνη δείχνει πως σ’ έναν κόσμο που η αγάπη για τον Χριστό και η αγάπη για τον Πλησίον ταυτίζονται, η πραγματική λυδία λίθος είναι η σχέση μας με τον Αλλον. Ανεξάρτητα από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, υπάρχουμε μέσα από τον Αλλον και την αλληλεπίδραση μαζί του. Είναι αυτός που πρέπει να αγαπάμε «ως εαυτόν» γιατί η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός διαμορφώνουν ψυχικά ισορροπημένα άτομα και κατ’ επέκταση κοινωνίες που ευημερούν. Πολίτες ευαισθητοποιημένους πραγματικά για τον πόνο του Αλλου και όχι κατά περίσταση για να κερδίσουν συμπάθειες και αναγνωσιμότητα που θα εξαργυρώσουν στην μετέπειτα πορεία τους.

Το καλό και το κακό είναι θέμα επιλογής. Με την εγκαθίδρυση ηθικών αξιών και την ευσυνειδησία ο άνθρωπος ορίζει στον ίδιο του τον εαυτό πως από όπου κι αν προέρχεται κάποιος άλλος ιδεολογικά ή θεσμικά, εκείνος δεν δικαιούται να τον βλάψει. Θέτει όρια και δεν πράττει ανήθικα.

Ο Θεός λειτουργεί λυτρωτικά και ως καταφύγιο για τον άνθρωπο, γι’ αυτό, αν ισχύει η ρήση του Ντοστογιέφσκι, είναι πιο δύσκολη η ατομική ηθική αυτοσυγκράτηση.

Η Δημοκρατία και η Πολιτεία καλούνται να «εφεύρουν» μηχανισμούς  εξισορρόπησης και συγκρότησης της κοινωνίας ώστε να αποτινάξουν κάθε διχασμό. Θα δώσουν έτσι την δύναμη στην ανθρωπότητα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει αθανασία της ψυχής, να ζει για το καλό με κριτήρια την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα.

Και επειδή, άσχετα από οποιεσδήποτε θρησκευτικές δοξασίες, ο Θεός υπάρχει μέσα στον καθένα, ας θυμόμαστε ότι «ακόμη και με τα χέρια δεμένα, μπορεί κανείς να κάνει το καλό, αν το θέλει».

* Η Αναστασία Στρατούλια είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο ΓΕΛ Καστριτσίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ