Η Βοστίτσα και η οφειλή των Αχαϊών

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ αυτές τις ημέρες η πόλη του Αιγίου την επέτειο από την πολυσυζητημένη «διάσκεψη της Βοστίτσας», όπου τον Ιανουάριο του ’21 συγκεντρώθηκε η πολιτική, εκκλησιαστική και κοινωνική ηγεσία της εποχής, για να αποφασίσει εάν και πότε θα υπάρξει ξεσηκωμός, ο οποίος, παρά τους δισταγμούς και τις τριβές που εκδηλώθηκαν σε εκείνη τη συνάντηση, τελικά επακολούθησε, με την Αχαΐα να πρωταγωνιστεί.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ έχουν αμφιλεγόμενες απόψεις για το «διά ταύτα» της διάσκεψης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτέλεσε γεγονός τεράστιου ειδικού βάρους, με καθαρά προεπαναστατικά χαρακτηριστικά, καθώς από τα γεγονότα τεκμαίρεται ότι οι πιο αποφασιστικοί παρέσυραν και τους διστακτικούς, λόγω και της δίνης των γεγονότων του Μαρτίου.

ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι η διάσκεψη δεν είναι ένα συμβάν τοπικής σημασίας, και σύμπασα η χώρα τής οφείλει αναγνώριση. Αυτό φυσικά ισχύει και για σύμπασα την Αχαΐα. Το επετειακό 2021 έφυγε χωρίς να μετατραπεί σε πεποίθηση των Αχαιών ότι τα επαναστατικά γεγονότα κάθε αχαϊκής γωνιάς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία που επικοινωνούν μεταξύ τους με σαφείς όρους αλληλουχίας. Συνεπώς, θα πρέπει να τιμάμε τις επετείους εν σώματι. Και να τις τιμάμε σε βάθος και όχι με ρηχούς πανηγυρικούς λόγους που δεν αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και τη σημασία τους, αλλά αποτελούν κοινότοπη και πληκτική ωραιολογία.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ας φροντίσουμε να μάθουν περισσότερα οι νέοι μας για την ιστορικότητα της περιοχής. Μέσα στο 2021 δεν δώσαμε στον στόχο αυτόν το βάρος που έπρεπε.
ΑΛΛΑ μήπως και οι παλιότεροι τα ξέρουν;

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ