Ιατρική κόντρα: Μαστοράκου και Δάβουλος για το μπάσιμο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία – «Τον ασθενή τον συμφέρει;»

Το πρώτο τεστ συνύπαρξης ιδιωτών γιατρών και Δημοσίου θα γίνει στα απογευματινά χειρουργεία

Ιατρική κόντρα: Μαστοράκου και Δάβουλος για το μπάσιμο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία - «Τον ασθενή τον συμφέρει;»

⦁ Πώς και υπό ποιες συνθήκες θα χειρουργούν ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μην απειληθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος καθώς και οι υπηρετούντες αυτό;
⦁ Πώς και υπό ποιες συνθήκες θα δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;
Πώς θα προστατεύονται οι πολίτες για να έχουν περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην παραπέμπονται στα απογευματινά ή στον ιδιωτικό τομέα;

Δύο ερωτήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που αφορούν στην απόφασή του να εισαγάγει στο σχετικό νομοσχέδιο εξουσιοδοτική διάταξη για τη δυνατότητα ιδιωτικών γιατρών να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στη διάταξη η οποία επιτρέπει και την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, θα συμπεριληφθούν και οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το τελευταίο, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα γίνεται με τον όρο ότι οι προσωπικοί γιατροί δεν μπορούν να έχουν ασθενείς, στο ιδιωτικό τους έργο, εκείνους που έχουν χρεωθεί τα ΑΜΚΑ τους, ως προσωπικοί τους γιατροί.

Ιατρική κόντρα: Μαστοράκου και Δάβουλος για το μπάσιμο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία - «Τον ασθενή τον συμφέρει;»

Αννα Μαστοράκου

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

«Συμμετείχα στη διαβούλευση και συμφωνώ με τις συγκεκριμένες αποφάσεις» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου, εξηγώντας:

«Ηταν και αίτημα γενικότερα των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας όπως και του Πανελληνίου. Εφόσον ανοίγει η διαδρομή των γιατρών του Δημοσίου να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο, θα έπρεπε να επιτρέπεται και στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να ασκούν έργο στον δημόσιο τομέα. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία μας στερούνται βασικές ειδικότητες. Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης αναισθησιολόγος μπορεί να συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία και να ενισχύσει περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας».

Στο ερώτημά μας ποιος θα προστατεύει τον πολίτη για να μη μετατρέπεται σε πελάτη για τα απογευματινά χειρουργεία ή τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μαστοράκου απαντά: «Θα υπάρχει φίλτρο. Δεν θα μπαίνουν ανεξέλεγκτα οι ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι διοικητές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα πάντα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Σαφώς θα προηγούνται οι γιατροί του Δημοσίου στα απογευματινά χειρουργεία και, από κει και πέρα, θα δίνεται χώρος και στους ιδιώτες. Δεν είναι μέτρα που θα αλώσουν το σύστημα. Με σωστό έλεγχο και προγραμματισμό, και οι πολίτες θα προστατεύονται και το δημόσιο σύστημα θα καλύψει βασικά κενά ιατρικών ειδικοτήτων».

Ιατρική κόντρα: Μαστοράκου και Δάβουλος για το μπάσιμο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία - «Τον ασθενή τον συμφέρει;»ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΒΟΥΛΟΣ

Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Χρήστος Δάβουλος. «Επί της ουσίας, είναι μία ακόμα εμπορευματική λειτουργία εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Μία ακόμα διαδρομή που οδηγεί στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Χαμένοι φυσικά θα είναι πρωτίστως οι πολίτες, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για μία ακόμα φορά την υγειονομική τους περίθαλψη. Χαμένοι όμως είναι και οι υγειονομικοί, που από το ίδιο το σύστημα εξωθούνται να ψαρεύουν ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία και στον ιδιωτικό τομέα και τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τους ιδιώτες συναδέλφους που θα απευθύνονται στους ίδιους ασθενείς. Επίσης, σε ποιο σύστημα έχει συμβεί να ιδιωτικοποιούνται δημόσιες δομές, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν άριστα;».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι από τις αποφάσεις του είδους βγαίνει χαμένος μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας περίθαλψης. Αναφέρομαι στο πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας, όπου συρρικνώθηκε ο δημόσιος τομέας και το κράτος σύναψε συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά σημειώνω ότι μόνο για τα χειρουργεία διατέθηκαν 2 δις ευρώ».

Ο ίδιος καταλήγει με την επισήμανση ότι «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ενίσχυση του προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας και η γενναία αύξηση των μισθών ώστε να μην εμπορευματοποιηθεί η υγεία».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ