Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID σώζει ζωές

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID σώζει ζωές

Στην επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με το μήνυμα «Η ιατρική επιστήμη είναι σύμμαχος μας, ο εχθρός είναι ένας! Ας τον αποτελειώσουμε. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας. Εμβολιαζόμαστε!».

Παράλληλα, επισημαίνεται η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ δίνονται και οι ανάλογες οδηγίες υγιεινής.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είναι η εξής: «Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής μας για τον ιό SARS-COV-2 είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Τα νοσοκομεία της πόλης μας έχουν ήδη αγγίξει το όριο αντοχής τους σε νοσηλείες τόσο σε απλές κλίνες COVID όσο σε ΜΕΘ COVID. Παιδιά μικρής ηλικίας νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία μας.

• Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες του υγειονομικού πρωτοκόλλου, των διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID, των αποστάσεων ασφαλείας, των μέτρων ατομικής προστασίας που έχουν θεσπισθεί από την πολιτεία και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

• Συνιστάται ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ώστε να μειωθεί το ιϊκό φορτίο εντός της οικίας ή του εργασιακού περιβάλλοντος.

• Προτείνεται το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικά διαλύματα.

• Οι δομές που διενεργούν τα rapid test πρέπει να τηρούν όλες τις προδιαγραφές χώρου, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αποφυγής συνωστισμού, απολύμανσης και διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων. Δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και δεν ενδείκνυται το rapid test με λήψη σάλιου, καθώς δεν είναι ευαίσθητο υλικό για την ανίχνευση του ιού.

• Υπάρχει η ισχυρή σύσταση για προγραμματισμό της 3ης δόσης του εμβολίου κατά της νόσου COVID, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

• Λόγω της αναμενόμενης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης τον φετινό χειμώνα, συστήνεται ο άμεσος προγραμματισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού στις προβλεπόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο.

• Σε οποιοδήποτε σύμπτωμα ίωσης (δεκατική πυρετική κίνηση, ρινική συμφόρηση, βήχας, ανοσμία κλπ) ακόμη και ήπιο, προβαίνουμε σε διενέργεια διαγνωστικού τεστ και ενημερώνουμε άμεσα τον θεράποντα ιατρό. Η νόσος COVID μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, αλλά μπορεί να μετεξελιχθεί σε βαριά νόσο σε λίγα 24ωρα σε ένα μικρό ποσοστό. Πυρετός που επιμένει, έντονος βασανιστικός βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή είναι συμπτώματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ή απαιτούν νοσηλεία.

• Η τήρηση των κανόνων απομόνωσης κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

Τα αντιϊκά φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη χώρα μας, δεν αποτρέπουν τη μόλυνση αλλά αποσκοπούν στο να αποφύγουν τη βαριά νόσο.

Το εμβόλιο κατά του ιού SARS-COV-2 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δεν επηρεάζει το γονιδίωμα του ανθρώπου και προστατεύει από τη μόλυνση, τη βαριά νόσηση και το θάνατο από τη νόσο COVID-19 σε ποσοστό >90%.

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει απόλυτη συσχέτιση του εμβολιαστικού κενού της κάθε περιοχής, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.

Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το 90% των συνανθρώπων μας που πεθαίνουν καθημερινά, φοβήθηκαν το εμβόλιο αλλά νικήθηκαν από τη νόσο COVID.

Η ιατρική επιστήμη είναι σύμμαχος μας, ο εχθρός είναι ένας!
Ας τον αποτελειώσουμε. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας.
Εμβολιαζόμαστε!».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Έρχονται διαδοχικά διαστήματα βροχοπτώσεων- Η πρόγνωση των πρώτων 10 ημερών του Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος του μήνα
ΕΚΤΑΚΤΟ - Αισθητή σεισμική δόνηση στην Πάτρα
Γιώργος Κοτοπούλης: «Βιβλική καταστροφή» - Πέτρες σκέπασαν τα πάντα! - ΦΩΤΟ
Πύργος: Έκλεβαν κατ' εξακολούθηση - Συνελήφθησαν δύο άνδρες