Καλοκαιρινό κύμα κορονοϊού με έντονο πονόλαιμο – Τι λέει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Αναμενόμενη καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται και φέτος, με έντονα συμπτώματα φαρυγγίτιδας να συνοδεύουν τη νέα παραλλαγή της Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

Καλοκαιρινό κύμα κορονοϊού με έντονο πονόλαιμο – Τι λέει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να προκαλείται ανησυχία στο υγειονομικό σύστημα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε ότι η έξαρση του Ιουλίου οφείλεται σε νέα παραλλαγή της Όμικρον. «Δεν προκαλεί επιδημιολογική ανησυχία και ανησυχία στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται σταθερά κάθε καλοκαίρι λόγω της αυξημένης κινητικότητας, του τουρισμού και των κοινωνικών επαφών.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως η νέα παραλλαγή έχει ένα έντονο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα:
«Ο ασθενής θα πονάει πάρα πολύ ο λαιμός του. Λέγεται σύνδρομο πονεμένου φάρυγγα, είναι επώδυνη φαρυγγίτιδα. Γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουμε», επεσήμανε.

Παρότι οι δείκτες θανάτων και εισαγωγών παραμένουν πτωτικοί, ο ίδιος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, ειδικά όσον αφορά την πρόληψη και την αποφυγή έκθεσης σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, φέρνει μαζί του και ένα νέο – ευτυχώς ελεγχόμενο – επιδημιολογικό κύμα, με ήπια αλλά ενοχλητικά συμπτώματα που απαιτούν εγρήγορση, ιδιαίτερα από τους πιο ευάλωτους.