Κάποιες σκέψεις για μια δημοσκόπηση

Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης γράφει για την δημοσκόπηση που παρουσίασε η DATA C μέσω του pelop.gr

Στις προηγούμενες εκλογές για τη Βουλή, μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν την κάλπη, η ΝΔ έδειχνε ικανή να νικήσει ακόμα και στην Αχαΐα, σύμφωνα με τη δημοσκοπική επίδοση, όχι της ίδιας, αλλά των αντιπάλων της. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη μερίδα του λέοντος των αναποφάσιστων και κατατάχθηκε πρώτος στην Αχαϊα, μια νίκη που απλά του επιτρέπει να λέει ότι έχει βάλει θεμέλια οριστικής υποκατάστασης του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι πήρε πανηγυρική πρωτιά στον νομό και στις διπλές εκλογές του 2015.

Σήμερα, σύμφωνα με το γκάλοπ της DATA Consultants (μετονομασία της DATA RC) για τη Δυτική Ελλάδα και την Αχαϊα, η μεν ΝΔ κρατάει σε μεγάλο ποσοστό της δυνάμεις της- το 71%- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταφέρνει. Διατηρεί κάτι παραπάνω από τους μισούς ενώ σχεδόν ένας στους πέντε δηλώνει αναποφάσιστος.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
> Ενα μέρος των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθουν οπαδοί ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα εάν θα τον ξαναψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εάν κάποιος δυνητικός ψηφοφόρος σου, δεν δηλώνει πίστη ή έστω διαρκή προτίμηση στο κόμμα, αυτό δεν επιτρέπει τη δημιουργία ρεύματος υπέρ του. Στη χώρα μας υπάρχει η παράδοση να προστρέχει ο κόσμος εκεί όπου «πάει το πράγμα». Αυτό έγινε κατά κόρον το 1981 με το 48% του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε με οπαδούς που δεν είχε προσέξει πως τους είχε.
>Δύο στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ, παρά τις αντιξοότητες που εκδηλώθηκαν στην κυβερνητική της θητεία και τις παρενέργειες που είχαν αυτές στην καθημερινότητά τους, δεν βρίσκουν σε αυτή τη φάση λόγους να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ένας πολύ ακριβός και παγερός χειμώνας να επιδράσει αρνητικά στις θετικές γνώμες. Αλλά πάντως τα λοκντάουν της πανδημίας δεν προκάλεσαν κάτι τέτοιο.

Η ηγεσία και οι περιφερειακοί μηχανισμοί τουΣΥΡΙΖΑ υστερούν στη δημιουργία θορύβου που θα μπορούσε να κλονίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τη ΝΔ ή να τονώσουν την αντι-ΝΔ θέση ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμμα με βάση αυτό το κριτήριο ή με γνώμονα τη ζοχάδα προς τα συστημικά κόμματα. Η αντιπολίτευση που γίνεται είναι προβλέψιμη, γκρινιάρικη, αντιφατική και πρόχειρη. Μερικές φορές, εξεζητημένη, σουρεαλιστική αν όχι και ζημιάρικη. Η καταστροφολογία, ειδικά, έχει κουράσει και δεν είναι πειστική. Υπάρχει επίσης έλλειμμα ιδεών που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν, να δώσουν μια «αίσθηση –‘81», ενός καινούργιου κόσμου που έρχεται.

Πολύς κόσμος, άλλωστε, έχει την αίσθηση ότι το καινούργιο το φέρνει ο Μητσοτάκης.

Για να μη ρωτήσουμε τι καινούργιο φέρνει το ΚΙΝΑΛ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ