Κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στον αθλητισμό, του Νίκου Κανελλάκη

Κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στον αθλητισμό, του Νίκου Κανελλάκη

Από τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή, ισοπεδωτική πολιτική της ΝΔ δεν μπορούσε να ξεφύγει ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο αθλητισμός που έχει ιδιαίτερη αξία και ακουμπάει στο κοινωνικό κράτος.

Αναφέρομαι στην εγκληματική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, να κάνει περικοπή στην επιδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ). Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν τμήματα στα οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει, αλλά και τμήματα που απαρτίζονται από ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμεΑ, Ψυχικής υγείας, Απεξάρτησης, Άσκησης Ρομά, Άσκησης παλιννοστούντων και διάφορα άλλα της ίδιας κοινωνικής αντίληψης.

Η απόφαση του υφυπουργού οδηγεί στην κατάργηση αυτών των τμημάτων και συνεπάγεται τη στέρηση της ατομικής άσκησης που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και σε πολλές των περιπτώσεων, αποτελεί και απαραίτητη δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας των ασκούμενων. Από την άλλη, είναι οι γυμναστές, οι οποίοι οργάνωναν, σχεδίαζαν και πραγματοποιούσαν τα προγράμματα αυτά και οι οποίοι, με αυτήν την αντιμετώπιση τραβούν τον δρόμο της ανεργίας.

Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι η περικοπή αυτή γίνεται σε μία περίοδο, που τα μέτρα για την πανδημία έχουν κάνει τη διέξοδο της όποιας μορφής αθλητισμού άκρως αναγκαία. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι, αντί να ενισχυθούν αυτά τα προγράμματα, να μπουν σε νέες βάσεις και να παρακινηθούν περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν, οδηγούνται σε μαρασμό. Είναι ξεκάθαρη η διάθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να χτυπήσει το κοινωνικό κράτος, να το εξαφανίσει και στη θέση του να φυτρώσουν τα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι προφανές ότι θέλουν να κάνουν κοινωνικοοικονομικό ξεκαθάρισμα των πολιτών σε όλα τα σημαντικά, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, με την «απλή» λογική «όσοι μπορούν να πληρώνουν», «όσοι μπορούν να επιβιώσουν», οι άλλοι μας είναι αδιάφοροι. Δυστυχώς, στις μέρες μας ζούμε την κατάρρευση αξιών, ιδεών και δικαιωμάτων, το γκρέμισμα υποδομών και παροχών. Τα ΠΑγΟ υπάρχουν από το 1981 και από τότε βελτιώνονται και εμπλουτίζονται, μέχρι τώρα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κατάργησης, όπως ακριβώς και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Διερωτώμαι αν οι ιθύνοντες παρακολούθησαν τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο και αν τα επιτεύγματα των αθλητών τους είπαν κάτι. Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος σκέψης τους και οι αποφάσεις τους καταδεικνύει ότι τους παρακολούθησαν με τα μάτια του σώματος, αλλά όχι με τα μάτια της ψυχής. Γι΄ αυτό, 120.000 πολίτες, εκ των οποίων 5.000 από ευάλωτες ομάδες, που συμμετείχαν στα ΠΑγΟ, τους είναι αδιάφοροι.

*Ο Νίκος Κανελλάκης είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας και μέλος συντονιστικού τμήματος αθλητισμού

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ