Κουτσούμπας: Η χώρα μας βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη λόγω των δεσμεύσεων της ΕΕ, τα «καρφιά» στη ΝΔ

Η ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Κουτσούμπας

«Οι δεσμεύσεις της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στους οποίους η χώρα μας βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη. Η ΝΔ, που υπέστη πολύ σημαντική μείωση στις ευρωεκλογές, παραποιεί την ψήφο του λαού και προσπαθεί να εμφανίσει την αποδοκιμασία στην πολιτική της ως μήνυμα, δήθεν, να συνεχίσει πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές της μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Ενω είπε, ακόμη: «Το γεγονός της εκλογικής ανόδου του ΚΚΕ επιβεβαιώνει ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ, της κυρίαρχης πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη φυσικά και των άλλων κομμάτων. Κι αυτό δεν θέλουμε να περάσει στα ψιλά».

Ολόκληρη η ομιλία

Καλησπέρα σε όλες και όλους

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε απόψε εδώ, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, για να περάσουμε μια όμορφη βραδιά μαζί με φίλους και συντρόφους που δώσαμε τη μάχη των ευρωεκλογών, μια μάχη που έληξε με μια νέα εκλογική άνοδο – την τέταρτη στη σειρά – για το Κόμμα μας.

Μπορεί η συζήτηση των επόμενων ημερών να επικεντρώνεται στο αν πήρε η όχι το μήνυμα ο Μητσοτάκης, τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα προχωρήσουν οι διεργασίες για την αναστήλωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και άλλα, συζήτηση που και εμείς παρακολουθούμε.

Όμως, το γεγονός της εκλογικής ανόδου του ΚΚΕ επιβεβαιώνει ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ, της κυρίαρχης πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη φυσικά και των άλλων κομμάτων. Κι αυτό δεν θέλουμε να περάσει στα ψιλά.

Επιβεβαιώνει, κυρίως, δεσμούς που έχει αναπτύξει το κόμμα μας με λαϊκές δυνάμεις που το ψήφισαν πριν έναν χρόνο, πολλοί για πρώτη φορά, ιδιαίτερα εργαζόμενοι και νέοι. Η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς που έχουν διαμορφωθεί και δοκιμασθεί μέσα σε σημαντικούς αγώνες. Εκεί που οι δυνάμεις του ΚΚΕ επικοινωνούν σταθερά και επίμονα πρόσωπο με πρόσωπο με το λαό.

Τρανταχτή απόδειξη η άνοδος των ποσοστών του Κόμματος στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου αναδείχθηκε ξανά τρίτη δύναμη, αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες με πιο ξεχωριστό παράδειγμα τα κεφαλοχώρια γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί επιτεύχθηκε σε συνθήκες ενός πρωτοφανούς αποπροσανατολισμού που τροφοδοτούσε η αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία –όχι τυχαία- πήρε χαρακτήρα εκφυλισμού.

Όλοι θυμόσαστε τη συζήτηση γύρω από τα πόθεν έσχες, για το ποιος είναι πιο πλούσιος ο Κασελλάκης ή ο Μητσοτάκης. Μαζί όμως με τον αποπροσανατολισμό, υπήρχε και η συστηματική προσπάθεια από Μέσα Ενημέρωσης και άλλα επιτελεία, μέσω και των δημοσκοπήσεων, να αποκρύψουν τη δυναμική και τις δυνατότητες ανόδου του κόμματός μας. Να απαξιώσουν την ψήφο στο ΚΚΕ, με το επαναλαμβανόμενο ερώτημα στους υποψηφίους ευρωβουλευτές μας “γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ, το οποίο είναι εναντίον της ΕΕ;”.

Οι ίδιοι βέβαια που έθεταν αυτό το ερώτημα, τώρα προσπαθούν να απαξιώσουν και να υποβαθμίσουν το θετικό αποτέλεσμα του KKE. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους προσπαθούν να ερμηνεύσουν όπως θέλουν και τη μεγάλη αποχή. Το είχαμε προβλέψει. Θέλουν να κρύψουν ότι η αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και απαξίωσης, απέναντι, τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, όσο και απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς της, όπως το ευρωκοινοβούλιο.

Ξέρετε, ότι εμείς σαν κόμμα δεν επικροτούμε τη συγκεκριμένη επιλογή της αποχής. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι η αποχή έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο είναι αυτή η πολιτική διαμαρτυρία να εκφραστεί με συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Να συμβεί, δηλαδή, αυτό ακριβώς που λοιδορούν και ξορκίζουν 365 μέρες τον χρόνο, όλοι

αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αποχή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Αρκετή συζήτηση γίνεται και για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θεωρούμε ότι σε πολλές χώρες αυτό εκφράζει σε ένα βαθμό τη δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ και τις κυβερνήσεις, τα κόμματα που την υλοποιούν. Έρχεται, άλλωστε, σε συνέχεια μεγάλων αγώνων που ξέσπασαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τους οποίους εμείς αναδείξαμε στην προεκλογική περίοδο.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι παραμένει ζητούμενο αυτή να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να μην εγκλωβίζεται στην αποχή ή σε δυνάμεις που χρησιμοποιούν μια ψευδεπίγραφη “αντισυστημική” και “αντι-ΕΕ” ρητορική, όπως κάνουν διάφορα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα.

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που τούς ανοίγουν τον δρόμο διάπλατα, για να παρουσιάζονται ως αντισυστημικοί, ενώ είναι τα καλύτερα παιδιά του συστήματος. Πρόκειται για όλους εκείνους που έχουν αποφασίσει μόνοι τους για τον εαυτό τους, ότι αυτοί είναι οι “προοδευτικοί”, ανάμεσά τους και τα λεγόμενα “κεντροαριστερά” και “αριστερά κόμματα”, που έχουν γίνει οι πιο φανατικοί υμνητές της ΕΕ, την ώρα, μάλιστα, που αυτή δείχνει όλο και πιο καθαρά το αντιδραστικό της πρόσωπο.

Έχουν απογοητεύσει ξανά και ξανά λαϊκό κόσμο που τους εμπιστεύθηκε, για να κάνουν αυτό το σάπιο σύστημα δήθεν ανθρώπινο, όπως υπόσχονταν. Και, φυσικά, τον έχουν αφήσει έτσι εκτεθειμένο σε τέτοιες δυνάμεις. Τα έχουμε δει αυτά και στη χώρα μας, με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μάλιστα έχουν συγκυβερνήσει αμφότεροι με την ακροδεξιά. Ο ένας με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, ο άλλος με τους ΑΝΕΛ του Καμένου. Τόσο ειλικρινής, βλέπετε, είναι η ανησυχία τους για την άνοδό της.

Επομένως, τίποτα το ελπιδοφόρο δεν κομίζουν οι ξαναζεσταμένες “σούπες” των “μετώπων” τέτοιων δυνάμεων, δήθεν για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς, σαν αυτές που βλέπουμε στη Γαλλία και προβάλλονται από πολλούς στη χώρα μας και ως πρότυπο. Το αντίθετο ακριβώς, όμως, ισχύει: Είναι ο δρόμος που εγγυάται τη γιγάντωση της ακροδεξιάς και του συστήματος.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στην χώρα μας, όπως το κόμμα του Βελόπουλου ή της Λατινοπούλου, που συγκέντρωσαν σημαντικό ποσοστό και στη χώρα μας, είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τα αστικά κόμματα και κυρίως με τη ΝΔ, από την οποία προέρχονται άλλωστε και οι συγκεκριμένοι. Λειτουργούν ως ακίνδυνο για το σύστημα “πάρκινγκ” των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, «φραγμό» στην άνοδο της ακροδεξιάς μπορεί να βάλει μόνο ο λαός με την πάλη του, το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το κομμουνιστικό κίνημα που θα πρέπει να ανασυνταχθεί στην Ευρώπη πιο γρήγορα και πιο δυναμικά, για να βάλει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό, την ακροδεξιά. Και τέτοιο μήνυμα αισιοδοξίας, πείρας, ελπίδας, στέλνει η δράση και η άνοδος του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Όπως είχαμε τονίσει και προεκλογικά, εδώ είναι και τα μεγάλα προβλήματα του λαού και κυρίως οι παράγοντες που τα προκαλούν.

Οι δεσμεύσεις της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στους οποίους η χώρα μας βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη. Η ΝΔ, που υπέστη πολύ σημαντική μείωση στις ευρωεκλογές, παραποιεί την ψήφο του λαού και προσπαθεί να εμφανίσει την αποδοκιμασία στην πολιτική της ως μήνυμα, δήθεν, να συνεχίσει πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές της μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, περιέγραψε ήδη τα επόμενα βήματα. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει στο ελάχιστο αυτό. Ο λαός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την καταδίκη του συνολικά στην κυβερνητική πολιτική και σε αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη, ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση νέων «σωτήρων», νέων σχημάτων και συνολικά μια προσπάθεια αναστήλωσης και μεταμφίεσης μιας διεφθαρμένης και ξεπερασμένης σοσιαλδημοκρατίας, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, γιατί γίνεται με τα ίδια, “ληγμένα” υλικά.

Είμαστε περήφανοι και νοιώθουμε δικαιωμένοι και ιστορικά που το Κόμμα μας δεν έχει καμία σχέση με την κοντόφθαλμη πολιτική και την υποτακτική λογική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ήδη, όπως οι ίδιοι ομολογούν, έχουν από τώρα το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του 2027, δίνοντας τράτο να οργιάσει πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ.

Βλέπετε, έτσι αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί τη συμμετοχή του λαού. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια να πηγαίνει, αν πηγαίνει στις κάλπες, για να επιλέγει ποιος θα κάτσει στις καρέκλες να υλοποιήσει την ίδια πολιτική. Και όλο το υπόλοιπο διάστημα τον σπρώχνουν να “βάζει τα κεφάλια μέσα”, παθητικός θεατής σε έναν καναπέ ή ακόλουθος στη χλιδάτη life style ζωή των εκκολαπτόμενων νέων «σωτήρων» του συστήματος.

Εμείς έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν από τώρα και κάθε μέρα να περιορίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να τις βάζουν σοβαρά εμπόδια και να αποσπούν κατακτήσεις. Αποδείχθηκε, άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν τη μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική που γονάτιζε τον λαό μας.

Από σήμερα κιόλας καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στους καθημερινούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη και που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή, ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Εκεί βλέπουμε, άλλωστε, εμείς και τη διέξοδο για μια ριζικά διαφορετική πορεία για τη χώρα μας και το λαό μας. Στη συμμετοχή και δράση στο κίνημα του λαού και της νεολαίας, μπροστάρη στην πάλη για να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παντού σε όλες τις μάχες.

Με αυτές τις σκέψεις, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας και ευχόμαστε να περάσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο βράδυ με όμορφη συζήτηση, χαλαρώνοντας λίγο για απόψε από τις σπουδαίες μάχες που δώσαμε.

Να έχετε δύναμη και υγεία, όλοι και όλες.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση επειδή αφέθηκε ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας

Αδειασε από τραπεζοκαθίσματα η Ρήγα Φεραίου – Ο Δήμος χάνει 160.000 ευρώ το χρόνο, λέει η Εστίαση

Νέος προπονητής της Εθνικής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Ποια είναι η 37χρονη σύζυγος του Απόστολου Λύτρα που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού