Λέκκας για Βενεζουέλα: Φόβοι για έως 100.000 νεκρούς και νέο σεισμό – Τι είπε για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προειδοποιεί για βιβλική καταστροφή λόγω των εκτεταμένων καταρρεύσεων.

Λέκκας για Βενεζουέλα: Φόβοι για έως 100.000 νεκρούς και νέο σεισμό - Τι είπε για την Ελλάδα

Σοβαρές ανησυχίες ότι το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Βενεζουέλα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνουν οι μέχρι τώρα επίσημοι απολογισμοί, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Αν και τα δεδομένα το πρωί της Παρασκευής κάνουν λόγο για 235 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 4.000 αγνοουμένους, ο κ. Λέκκας διατήρησε την αρχική του εκτίμηση ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τις 100.000.

Μιλώντας στο ERTNews, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι η πρόβλεψή του βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) και στη διεθνή εμπειρία από ανάλογα συμβάντα. Η μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, η χαμηλή ποιότητα των κατασκευών, οι καθολικές καταρρεύσεις πολυώροφων κτηρίων και το γεγονός ότι τα ενεργά ρήγματα διαπερνούν αστικά κέντρα, συνθέτουν το σκηνικό μιας μαζικής καταστροφής.

Το ρήγμα «έσκισε» το αεροδρόμιο του Καράκας

Η αποτίμηση των ζημιών στις υποδομές παραμένει εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας έχει υποστεί βαρύτατες πληγές, καθώς ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή διέλευσης του σεισμικού ρήγματος.

Παράλληλα, ορθνοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου, ισχυρού μετασεισμού. Η μετασεισμική ακολουθία κρίνεται ως ιδιαίτερα σύνθετη, δεδομένου ότι προηγήθηκαν δύο διαδοχικές κύριες δονήσεις της τάξεως των 7,2 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

  • Η εκτίμηση για τη συνέχεια: Θεωρείται πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη εβδομάδα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 6,5 έως 6,6 Ρίχτερ.

  • Οι επιπτώσεις: Μια τέτοια δόνηση απειλεί με ολοκληρωτική κατάρρευση τα ήδη επιβαρυμένα κτήρια, ενώ η σεισμική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα μετατοπιστεί νοτιοδυτικά, προς τα σύνορα με την Κολομβία και την περιοχή της Μπογκοτά.

Καμία ανησυχία για την Ελλάδα

Απαντώντας σε σενάρια περί πιθανής ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο, ο Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός, αποκλείοντας κάθε συσχετισμό. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά τεκτονικά συστήματα που δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο μεταξύ τους.

Με αφορμή τη συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο των δημόσιων κτηρίων της επικράτειας. Μέσα σε διάστημα δύο ετών, εξειδικευμένα κλιμάκια εξέτασαν περίπου 27.000 δημόσια κτήρια, τα οποία αντιστοιχούν σε 44.000 στατικά ανεξάρτητες κατασκευές, διασφαλίζοντας μια πλήρη και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων για τις δημόσιες υποδομές της χώρας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125