Λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών

Του Παναγιώτη Καρασπήλιου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – πρόεδρος ΔΑΚΕ/ΠΕ και Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις στις μέρες μας, ακούγοντας καθημερινά στην ειδησεογραφία περιστατικά βίας, κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών.

Τα φαινόµενα κακοποίησης των γυναικών, που όλο και αυξάνονται, προκαλούν σε όλους μας αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί μια από τις συχνότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία.

Τα νούµερα είναι σοκαριστικά και αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή κατάσταση, γιατί δεν μιλάμε απλά για αριθμούς, πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται τραγικές ιστορίες γυναικών που κακοποιούνται, που υφίστανται τη βία και που κινδυνεύει η ζωή τους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να βάλουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας, να στηρίξουμε έμπρακτα τα θύματα βίας και να τα προτρέψουμε να σπάσουν τη σιωπή τους.
Σηµαντικό ρόλο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών κατέχουν η παιδεία και το σχολείο. Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να εξαλείψουμε μέσα από τα σχολεία τα στερεότυπα, τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας, τις έμφυλες διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που μακροπρόθεσμα οδηγούν στην έμφυλη βία και σε κάθε μορφή βίας.

Οφείλουµε να δημιουργήσουμε σχολεία ισότητας και συμπερίληψης, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε συμπεριληπτικές κοινωνίες με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους και με σεβασμό για τον κάθε άνθρωπο.
Οφείλουµε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σκέφτονται και να δρουν συλλογικά για το κοινό καλό.

Πέρα από την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης, οφείλουμε πρώτα από όλα να προετοιμάσουμε πολίτες με πανανθρώπινες αξίες. Μέσω της ανθρωπιστικής παιδείας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, έχουμε την πολύτιμη ευκαιρία να μεταδώσουμε στα παιδιά αυτές τις αξίες που λειτουργούν ως «ασπίδα» στην ηθική εξαχρείωση και την κοινωνική παθογένεια των ημερών μας.

Ο σεβασµός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και αυτή η Συνταγματική διάταξη απευθύνεται σε όλους μας ανεξαιρέτως, είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνική μας συνείδηση.

Εχουµε χρέος να μάθουμε στα παιδιά μας μέσα από το δικό μας παράδειγμα να σέβονται τον κάθε άνθρωπο και την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να δείχνουν μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Λέµε βροντερό όχι στη βία κατά των Γυναικών, γινόμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος και ο καθένας μας από τη θέση του την καταπολεμά με πράξεις που προάγουν μια κοινωνία με ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κοινωνία με άνδρες και γυναίκες που συνδιαμορφώνουν ένα ισότιμο και δίκαιο κόσμο, ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments