Μαρμούτας: Βολές για λουκέτο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Κλείνει εργοστάσιο με 125 εργαζόμενους στον αέρα

Η Crown Hellas Can, στη ΒΙΠΕ, παράγει κουτάκια αλουμινίου για την βιομηχανία ποτών και αναψυκτικών και είναι ο κύριος προμηθευτής της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας»

Μαρμούτας: Βολές για λουκέτο στην ΒΙΠΕ Πάτρας - Κλείνει εργοστάσιο με 125 εργαζόμενους στον αέρα

«Κεραυνό εν αιθρία» αποτέλεσε για πολλούς, η χθεσινή είδηση της επικείμενης διακοπής λειτουργίας της βιομηχανίας ειδών συσκευασίας «Crown Hellas Can», στη Βιομηχανική Περιοχή των Πατρών.

Η πρόθεση της διοίκησης ανακοινώθηκε την Πέμπτη στους 125 εργαζόμενους, που απασχολούνται στο εργοστάσιο, μαζί με ένα «πακέτο» εθελουσίας εξόδου το οποίο περιλαμβάνει οικονομικές και ασφαλιστικές παροχές και βρίσκεται σε διαβούλευση, μεταξύ των δύο πλευρών.

Η «Πελοπόννησος» ήρθε σε επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αλλά από εκεί της μεταφέρθηκε ότι «προς το παρόν δεν θα προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση για τις εξελίξεις», επικαλούμενη όρους εμπιστευτικότητας, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη με τους εργαζόμενους.

Η Crown Hellas Can, στη ΒΙΠΕ, παράγει κουτάκια αλουμινίου για την βιομηχανία ποτών και αναψυκτικών και είναι ο κύριος προμηθευτής της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».

Στο εργοστάσιο της Πάτρας, τον περασμένο χρόνο, είχαν γίνει επενδύσεις που αφορούσαν κυρίως μετατροπές συσκευαστικών, στις γραμμές παραγωγής για υποστήριξη εξαγωγών προς τη Βόρεια Αφρική. Συνεχίστηκαν οι βελτιώσεις στα κτίρια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συστημάτων ασφαλείας τροφίμων, και έγιναν αντικαταστάσεις παλαιού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Η Crown Hellas Can εμφάνισε -με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της- πωλήσεις ύψους 177 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 12,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν το 2021 σε 3,42 εκατ. ευρώ από 607.000 € την προηγούμενη χρήση.

Στις 25 Μαΐου, εξάλλου, είχε ανακοινωθεί και στους 40 εργαζόμενους του εργοστασίου της Crown Hellas στην Κόρινθο, η απόφαση διακοπής της παραγωγής, στα τέλη Ιουνίου και η μεταφορά της μονάδας στο εξωτερικό. Στους εργαζόμενους, προσφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, πακέτο εθελουσίας εξόδου με διπλάσια αποζημίωση από την προβλεπόμενη, επίδομα ανεργίας για 1 χρόνο, οικογενειακό επίδομα για όσους έχουν παιδιά, ιατροφαρμακευτική και κάλυψη ατυχήματος, επίσης για διάστημα 1 έτους.

Κύκλοι της διοίκησης της Crown Hellas Can ανέφεραν πως η εταιρεία παρείχε στους εργαζόμενους -που αποδέχτηκαν την εθελουσία έξοδο- σεμινάρια με εξειδικευμένους συμβούλους, ώστε να τους βοηθήσουν στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων Πάτρας και Κορίνθου, έρχεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την πώληση αντίστοιχου στη Θεσσαλονίκη, το 2021, στην Tinplate NewCo.

Μαρμούτας: Βολές για λουκέτο στην ΒΙΠΕ Πάτρας - Κλείνει εργοστάσιο με 125 εργαζόμενους στον αέρα

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν, προχθές από τη διεύθυνση της επιχείρησης, ότι το εργοστάσιο θα κλείσει στις 31 Σεπτεμβρίου, αλλά η παραγωγική δραστηριότητα θα σταματήσει νωρίτερα, τον ίδιο μήνα. Το ΕΚΠ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Σωματείο τους, για να σχεδιάσουν την στάση του απέναντι στις -εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις. «Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.

Το ΕΚΠ δεν εκπλήσσεται από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, που έρχονται σε συνέχεια κι άλλων εργοστασίων τα οποία έκλεισαν στην περιοχή. Είναι το αποτέλεσμα όσων ψηφίζονται στη Βουλή, από τις κυβερνήσεις που δίνουν γη και ύδωρ στις επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια αποχωρούν για άλλες χώρες, να βρουν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό», είπε ο κ. Μαρμούτας.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρινός στον στενό «πυρήνα» Κασσελάκη - Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Μαρκέτου
Λαϊκή Συσπείρωση: Συνεχίζουμε για την Πάτρα των πολλών - Στις 6 Οκτωβρίου η κεντρική συγκέντρωση
Ιερώνυμος: Αιχμές για Κασσελάκη και νέες ταυτότητες
Τμήμα Πρόνοιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αιγιαλείας: Παραδόθηκε υγειονομικό υλικό σε συνεργασία με την CO2gether