Με «αιχμή» τον Αραξο…

Του Νίκου Καραθανασόπουλου,  βουλευτής Αχαΐας – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ.

Πληθαίνουν τα ερωτήματα, με φόντο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμμετοχή στην πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon. Επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της χώρας στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια φάση όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Διόλου τυχαία, ο Χανς Κρίστενσεν (διευθυντής του Nuclear Information Project Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων) επιμένει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής», μέχρι τις 30 Οκτώβρη, με 14 χώρες και έως 60 αεροσκάφη. «Η έβδομη χώρα ήταν ένα μυστήριο, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα δεν έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, καθώς αυτά έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, ούτε διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που δεσμεύονται για τέτοιες αποστολές, εντούτοις έχει μια μονάδα αποθήκευσης και μια αποστολή συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας», πρόσθεσε.Παλαιότερα υπήρχε τέτοιος ρόλος ανατεθειμένος στα ελληνικά βομβαρδιστικά «A-7E Corsair» τα οποία έχουν αποσυρθεί, ενώ όπως έχει αποκαλυφτεί παλιότερα, το 1999 είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ η Ελλάδα να προμηθευτεί και αεροσκάφη μεταφοράς πυρηνικών βομβών τύπου F-104G.

Κάτι που όπως λέγεται δεν προχώρησε, αν και οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, η απόκτηση «Rafale» όπως και η επικείμενη αγορά από ελληνικής πλευράς F-35 συνοδεύονται από μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τους ρόλους που θα αναλάβουν αυτά τα τόσο προηγμένα αεροσκάφη εντός ευρωατλαντικού σχεδιασμού.Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ριζοσπάστης» επιβεβαιώνουν ότι προσώρας «έχουμε αυτό στον Αραξο»…

Στην Αεροπορική Βάση Αράξου γίνονται κατά καιρούς μια σειρά εργασίες συντήρησης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο ακριβώς την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση…«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Και ακριβώς επειδή τέτοιες κινήσεις κάνουν τη χώρα στόχο άλλων κέντρων και μαγνήτη κινδύνων για τον λαό μας, στις 30 Οκτώβρη 2019 τρεις Ρώσοι αξιωματικοί του Εθνικού Κέντρου για τη Μείωση των Πυρηνικών Κινδύνων μετέβαιναν τότε στον Αραξο, υλοποιώντας το (ενεργό ακόμα τότε).

Με τον Αραξο να αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φαίνεται και στο διπλανό «καλεντάρι», πήγε πολλά ακόμα βήματα μπροστά την εμπλοκή και σε αυτά τα βρώμικα σχέδια.

Πέρα από τον Αραξο και οι υπόλοιπες αμερικανικές υποδομές, με βάση την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αντικειμενικά αναβαθμίζονται και για το ενδεχόμενο φιλοξενίας δυνάμεων που συμμετέχουν στα σχέδια αυτά.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ