Με διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, στο σύνολο του ταμπλό 49 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 44 πτωτικών

Με διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας

Με μικρές μεταβολές και μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό κινείται η αγορά της Αθήνας, αφότου χθες διεύρυνε περαιτέρω το υψηλό του 2026 και τελευταίων 17 ετών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.648 μονάδες με -0,2% και τον τζίρο στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 3 εκατ. τεμάχια.

Στα πρώτα λεπτά, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,45% στις 3.085 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 6.774 μον. με -0,2% και ο FTSEM της μεσαίας στις 3.105 μον. με +0,3%.

Μετά από ένα άκρως νωχελικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, οι αγοραστές χθες κυριάρχησαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και οδήγησαν τον ΓΔ πάνω και από τις 2.650 μονάδες, με εξίσου σημαντικό στοιχείο ότι η ανοδική κίνηση ήρθε με αισθητή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 266,4 εκατ. (από τα 177,5 εκατ. Της Δευτέρας), αν και παρέμεινε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών (302 εκατ.).

 

Επιπλέον, η Λεωφόρος Αθηνών έχει το πεδίο ανοιχτό για να προχωρήσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν (το WTI σε πορεία να πέσει κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι) και συνακόλουθα υποχωρούν και οι πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Σχετικά με την πτώση του αργού αυτή αποδίδεται αφενός στο ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη εκλαμβάνονται ως ηπιότερες από ό,τι αναμενόταν και αφετέρου στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν, που φέρεται να πλησιάζουν σε μία συμφωνία για το καθεστώς στα Στενά του Ορμούζ.

Σε αυτό το κλίμα οι δείκτες της Wall Street κινήθηκαν και οι τρεις ανοδικά χθες και σήμερα το πρωί στην Ασία επικράτησαν θετικά πρόσημα, αν και στην Ευρώπη υπάρχει μια νευρικότητα στο άνοιγμα, με μικρές μεταβολές σε διαφορετικές κατευθύνσεις για τους δείκτες.

Κατά τα άλλα η προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί σε αυτό που έχει καθιερωθεί ως το Super Bowl των μετοχών τα τελευταία χρόνια, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας – σηματωρού του ευρύτερου trade της τεχνητής νοημοσύνης και κατ’ επέκταση των παγκόσμιων αγορών, της Nvidia, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Και, όπως αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις των υπόλοιπων “magnificent 7” μία υπέρβαση των (ήδη γιγαντιαίων) προσδοκιών, κυρίως στα στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την απόδοση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, έχει τη δυναμική να φέρει νέο κύμα αισιοδοξίας συνολικά στις αγορές του πλανήτη.

Στην Αθήνα κλάδος – κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που διατηρεί πλεονέκτημα δεδομένου και του επερχόμενου rebalancing των δεικτών MSCI στις 31 Αυγούστου, όπως αποτυπώθηκε και χθες με την αισθητή διαφοροποίηση του ΔΤΡ (+0,92%) έναντι του Stoxx Banks (-0,3%).

 

 

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο