Μια γόνιμη ματιά στο ιστορικό παρελθόν της Δυτικής Αχαΐας

Η εκδήλωση βασίστηκε σε τέσσερις ομιλίες που συνέθεταν μια σχετικά πλήρη εικόνα του αντικειμένου της εκδήλωσης.

Μια γόνιμη ματιά στο ιστορικό παρελθόν της Δυτικής Αχαΐας

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπήρξε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με αντικείμενο την οικονομία και την κοινωνία στους προεπαναστατικούς χρόνου στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Η εκδήλωση βασίστηκε σε τέσσερις ομιλίες που συνέθεταν μια σχετικά πλήρη εικόνα του αντικειμένου της εκδήλωσης.

Αρχικά η αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη μίλησε για το τοπίο στη Δυτική Αχαΐα όπως αυτό καταγράφεται στις σχετικές αναφορές των περιηγητών τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και στη συνέχεια. Κατόπιν πήρε το λόγο ο Οθωμανολόγος Παναγιώτης Κοντόλαιμος που παρουσίασε το ανέκδοτο οθωμανικό κατάστιχο 2Τ607 που αποτελεί φορολογικό αρχείο από την Άνω Αχαΐα και περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων από τον αριθμό των κατοίκων έως το είδος των φόρων που καλούνταν να καταβάλουν.

Στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Γρηγόρης Κουτρόπουλος παρουσίασε σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Δυτικής Αχαΐας από την περίοδο της τουρκοκρατίας ενώ τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος που παρουσίασε ευρήματα της περιόδου με βάση τις συστηματικές έρευνες που διεξάγει το Αρχείο Τοπικής Ιστορίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Στεμπίλης.

Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα ενώ την εκδήλωση προλόγισαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας.

Τέλος και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Κ. Αχαΐας, ο Δήμαρχος εγκαινίασε έκθεση ιστορικού υλικού που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις καταγγελίες βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον 58χρονο από το Αγρίνιο
Μεσολόγγι: «Ποτάμια» οι δρόμοι λόγω της έντονης βροχόπτωσης
Αγρίνιο: Δραματική έκκληση συζύγου 58χρονου για κρεβάτι ΜΕΘ – «Μας παρέκαμψαν για τον Μητροπολίτη Κοσμά»
ΚΙΝΑΛ: Περισσότεροι από 700 Αχαιοί στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπανδρέου