Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε πίσω από τις διαδηλώσεις

image 607193

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αστυνομική βία απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Για συμπόρευση με τον Ρουβίκωνα και τους μπαχαλάκηδες κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «υγειονομικό σαμποτάζ» της χώρας και εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το κόμμα του είναι πίσω από τις διαδηλώσεις και θέλει νέους «αγανακτισμένους».

Σας επιστρέφω το «κατηγορώ»

«Όλοι, πιστεύω, ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του αιμόφυρτου αστυνομικού που βρέθηκε στο οδόστρωμα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «σας επιστρέφω το “κατηγορώ”, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία».

«Οι πολίτες δεν επιζητούν μια αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις και αλήθεια», τόνισε. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη, κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού, μέτρησα 17 φορές τη λέξη ”κατηγορώ”. Σας επιστρέφω το “κατηγορώ” γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θα μιλήσω για έναν μεγάλο κίνδυνο, να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μια φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

Δεν είστε εχθρός μου, εχθρός είναι ο κορονοϊός

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Δεν είστε εσείς εχθρός μου, εχθρός είναι ο κορονοϊός», ανέφερε.

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε άλλους 7.000 νεκρούς. Όταν λέτε ότι επιβάλλουμε αστυνομοκρατία, επιτίθεστε στη χώρα, όχι στην κυβέρνηση. Δεν αποτύχαμε στην πανδημία, όπως δεν αποτύχαμε στους εμβολιασμούς», συνέχισε και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι εκφράζει «μια πολύ μικρή μειοψηφία που επενδύει στον διχασμό».

«Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ανεπίτρεπτο, σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε, κ. Τσίπρα, ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας, κ. Τσίπρα: ”αποτύχατε, αποτύχατε”» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς, κ. Τσίπρα, δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Τσίπρα ότι «ανερυθρίαστα είπατε πως δέχεστε το ρίσκο για τις κοινωνικές διαδηλώσεις».

«Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας», συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται, κ. Τσίπρα, καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες “αγανακτισμένων” και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία».

Επιλέξατε τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης

«Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

«Θα σας προσάψω ότι επιχειρείτε να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την κούραση των πολιτών. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά νεοαγανακτισμένους. Να ψαρέψετε με τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ, κράτος αυταρχισμού, επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βάλει ταμπέλες. Για να περιγράψεις μια κατάσταση πρέπει να την κατανοήσεις. Το πρόβλημα είναι άλλο: αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει ουσιαστική πρόταση, επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Για τη Νέα Σμύρνη: Καταδικάζω το περιστατικό με τον αστυνομικό

Αναφερόμενος στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα, ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν». «Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στη διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε», συμπλήρωσε.

Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε τη δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολότοφ».

«Έχω ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας, και επί διακυβέρνησης ΝΔ και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ντροπή για τα πανό υπέρ Κουφοντίνα

«Αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου». «Με τη νεολαία του κόμματός σας να φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”. Ντροπή!», είπε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνδιοργανώσατε μια συγκέντρωση με αναρχικούς και χούλιγκαν» και «προχωρήσατε σε υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ακόμα και τη μισή συγγνώμη για τη Ν. Σμύρνη την ευτελίσατε με ειρωνείες

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν το ενδεικτική του διχαστικού κλίματος που θέλει να καλλιεργήσει. «Η ομιλίας σας ήταν μια ομιλία δείγμα ενός Πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επίπεδο Ομάδας Αλήθειας. Ένας Πρωθυπουργός που ήθελε να διχάσει. Η μόνο αξιόλογη στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε. Με τη στάση του σώματος, τις ειρωνείες και την απαξίωση στην προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επί ένα χρόνο, με τη διαχείριση που κάνει, αναλαμβάνει το ρίσκο της πανδημίας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και με την άρνηση για συνταγογράφηση τεστ και την ίδια ώρα επιδίδετε σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια συκοφαντίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις προτάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου ενώ κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα επιλέγει την ηγεσία της Αστυνομίας. Ζήτησε, επίσης, την κατάργηση της Ομάδας Δράση λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη. «Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε να καταργηθεί», τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην ταυτίζει όσους «δεν θέλουν να γίνει ένας τρομοκράτης ήρωας πεθαίνοντας σε απεργία πείνας». «Να σεβαστείτε τους αγώνες αυτής της παράταξης και τους αγώνες της. Η χώρα δεν μπορεί να γυρνά πίσω σε εποχές μίσους και διχασμού», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τσίπρας
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
νομοσχεδιο 1
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ 2