Νέα εκδήλωση από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Κράτος Δικαίου: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη»
Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Κράτος Δικαίου: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025, στις 15:45.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου αυταρχικές δυνάμεις και αντιδημοκρατικές πολιτικές ενισχύονται, μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες αποκτούν επίσημα πολιτική εξουσία, το διεθνές δίκαιο αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο ως σημείο αναφοράς των διακρατικών σχέσεων, οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται και η τεχνολογία δίνει νέες δυνατότητες προάσπισης, αλλά και περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συζήτηση για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Ευρώπη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Ειδικά στην Ελλάδα, τρεις μεγάλες υποθέσεις έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη – το έγκλημα των Τεμπών, η τραγωδία της Πύλου και το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – ενισχύοντας το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη και καθιστώντας επιτακτική την απόδοση ευθυνών.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τη θωράκιση του κράτους δικαίου απέναντι στις νέες προκλήσεις της εποχής μας, την ενίσχυση των συνταγματικών και θεσμικών δικλείδων ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη, που έχει υπονομευθεί από χρόνιες παθογένειες, αλλά και πρόσφατες παραβιάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις θεματικές συζητήσεις της Ημερίδας, θα παρουσιαστεί μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης, πολίτες θα αναφερθούν στην εμπειρία τους με το δικαστικό σύστημα, ενώ δικαστές, καθηγητές, δικηγόροι και πολιτικοί θα ανταλλάξουν απόψεις και θα καταθέσουν προτάσεις για τη στήριξη του κράτους δικαίου, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι 2,5 ετών με μηνιγγίτιδα στο Ιπποκράτειο
Καιρός: Μεταβολή με κρύο, βροχές αλλά και χιόνια, η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή 2/2
Πάτρα – Υπόθεση βιασμού 16χρονης: Ελεύθεροι με περιοριστικούς ορους οι δυο 19χρονοι
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
«Εάν τρως αυτό το φρούτο κάθε μέρα μπορεί να μειώσεις την χοληστερίνη σου»
Η Tesla «σκότωσε» αθόρυβα ένα από τα πιο φιλόδοξα προϊόντα της
Ομορφιά & Περιποίηση: Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί για τη χρήση της κλασικής Nivea σε πρόσωπο και μαλλιά
Τουρισμός για Όλους: Πότε η κλήρωση για τα voucher
Οι κινηματογράφοι εξετάζουν απαγόρευση των smart glasses της Meta
Η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Πετροχωρίου ΦΩΤΟ
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν 150 ευρώ στο τέλος του μήνα
Φορτίζει σε τρία λεπτά και δεν πιάνει φωτιά: Η μπαταρία που αλλάζει τα πάντα
