Νέο αίτημα στον Πέτσα για απόσχιση της Ανατολικής Αιγιάλειας – Αρνητικό το πρόσημο

Νέο αίτημα στον Πέτσα για απόσχιση της Ανατολικής Αιγιάλειας - Αρνητικό το πρόσημο

Επικαιροποιημένο υπόμνημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία νέου Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας – στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου νόμου – απέστειλε η «Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας» η οποία επιχειρεί την απόσχιση από τον σημερινό Δήμο Αιγιάλειας, αίτημα που εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ και προωθήθηκε στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης.

Αν και κατά τις πληροφορίες της «Π» ο αρμόδιος αν. υπουργός Στ. Πέτσας δεν σκοπεύει ν’ ανοίξει θέμα χωροταξικών αλλαγών στους δήμους και γι΄αυτό έχει ενημερωθεί προφορικά η «ΑΚΑΑ», παρά ταύτα καταθέτει κραυγή απελπισίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πελοπόννησος» την οποία και επισυνάπτει, με ταυτόχρονη έκφραση ελπίδας ότι επιτέλους από αυτόν θ’ αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, σε αντίθεση με τον υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενώ προχώρησε σε διασπάσεις δήμων, αυτός της Αν. Αιγιάλειας δεν ήταν καν στη διαβούλευση, κάτι που εξελήφθη ως αδικία, για άλλη μια φορά, του τόπου.

Θυμίζει πως τον Μάιο του 2010, η δημιουργία του Δήμου  Ανατολικής  Αιγιάλειας μετατράπηκε σε πρόταση διαβούλευσης, είχε την σύμφωνη απόφαση των τριών δημοτικών συμβουλίων  (Διακοπτού – Ακράτας – Αιγείρας) αλλά εντάχθηκαν στον ενιαίο και  αχανή Δήμο Αιγιάλειας.

Οι φόβοι για το «δυσδιοίκητο» αυτού του νέου Δήμου Αιγιάλειας όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς Αιγιοκεντρικής διοίκησης με συνέπειες:

  • Αυξήσεις δημοτικών τελών κατά μέσο όρο 250% (τέλη αποκομιδής απορριμμάτων, άρδευσης, ύδρευσης, ταφής).  
  • Αναστολή λειτουργίας, του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας (ιδρύθηκε το 2007 και εξυπηρετούσε τους κατοίκους Αιγείρας, Ακράτας, Διακοφτού) λόγω υπερφόρτωσης από διπλάσιο όγκο απορριμμάτων του Αιγίου και ελλιπούς συντήρησης
  • Ετεροβαρής κατανομή των ανταποδοτικών τελών υπέρ της πρωτεύουσας του δήμου.
  • Εγκατάλειψη των ημιαστικών και ορεινών περιοχών (άρδευση, οδικό δίκτυο κ.τ.λ).
  • Αδράνεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στην παρακολούθηση και συνδιαμόρφωση των υπό κατασκευή κατά τα προηγούμενα χρόνια μεγάλων συγκοινωνιακών αρτηριών (Προαστιακός, Ολυμπία οδός, κ.τ.λ.) καθώς και στο σοβαρότατο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών μας

Ετσι, πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να ενταχθεί η ίδρυσή του στην Επιτροπή Επανεξέτασης Διάσπασης Δήμων του ΥΠΕΣ αφού αυτό  θα οδηγήσει στην άρση των προαναφερθέντων αδικιών και συστήνοντάς τον θα έχουν:

  • Συμμετοχή στο διαδημοτικό έργο Βιολογικού Καθαρισμού Αιγιάλειας
  • Διαχείριση και οφέλη από τους πολλούς Ιστορικούς τόπους και μνημεία της περιοχής μας
  • Εσοδα από την πολύ μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα (Οδοντωτός, λίμνη Τσιβλού, αρχαίο θέατρο Αιγών, φαράγγι Βουραϊκού, πλούσια ακτογραμμή κ.ά.)
  • Μόνιμο εσωτερικό τουρισμό που υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό καθώς και τα δημοτικά τέλη, ιδίως το καλοκαίρι
  • Ενίσχυση μικρών βιοτεχνιών, οικοτεχνιών με παράλληλη  προώθηση τοπικών προϊόντων
  • Στήριξη  της πλούσιας αγροκτηνοτροφικής ενασχόλησης

Ο νεοπαγής Δήμος Ανατ. Αιγιάλειας θα έχει πληθυσμό περίπου 17.000 και έκταση 400 τετρ. χλμ. πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς και καλλικρατικούς μέσους όρους.

Ακόμα ζητούν από το ΥΠΕΣ να ανατρέξει στους χάρτες της τουριστικής, βιομηχανικής και βιοτεχνικής ανάπτυξης αλλά και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων ήπιας μορφής όπου θα αντιληφθεί με σαφήνεια τη διαφορά του ανατολικού τμήματος της επαρχίας Αιγιάλειας, από τον ποταμό Σελινούντα και ανατολικότερα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ