Ο Ελισσαίος Βγενόπουλος στη «χώρα» του Καρλομάγνου Β’ Μέρος

Το β’ μέρος του ταξιδιωτικού οδηγού του Ελισσαίου Βγενόπουλου για το Μόναχο.

Ο Ελισσαίος Βγενόπουλος στη «χώρα» του Καρλομάγνου Β' Μέρος

Το πρώτο μέρος της παρουσίασης του Ελισσαίου Βγενόπουλου.

Πλατεία της Παναγίας
Marienplatz

Βρίσκεται  στο κεντρικότερο σημείο του Μονάχου, έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης από τη στιγμή της ίδρυσης της (1158). Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα η πλατεία χρησίμευε ως αγορά, κέντρο εμπορίου, αλλά και χώρος συγκέντρωσης,εκδηλώσεων και γιορτών. Πήρε το όνομά της από τη «στήλη της Παναγίας» που ανεγέρθηκε εκεί το 1638 σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το τέλος της σουηδικής κατοχής. Εάν σταθεί κάποιος στο κέντρο της πλατείας έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο που δεσπόζει στη βόρεια πλευρά, επίσης μπορεί να επισκεφτεί μερικά από τα πολυάριθμα εστιατόρια και καταστήματα που βρίσκονται στον πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία.
Στο κέντρο του Μονάχου οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί εναλλάσσονται. Στη Μαρίενπλατς και την Παλαιά Πόλη έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί του παρελθόντος. Αυτό είναι το κυρίως ιστορικό κέντρο της πόλης και η κατεξοχήν τουριστική περιοχή της.

Κατά μήκος του ποταμού Ιζαρ, εκτεταμένες πράσινες εκτάσεις πλαισιώνονται από τις μεγάλες λεωφόρους και τις αστικές ζώνες που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα. Οι μεγάλες λεωφόροι Ludwigstrasse/Leopoldstrasse χαρακτηρίζουν το βόρειο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται οι γραφικές περιοχλες του Σβάμπινγκ και του Αγγλικού Κήπου. Το Μάξφορστατ, στα βορειοανατολικά, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, μουσεία και πινακοθήκες.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η πλατεία Marienplatz, ένα μεγάλο ανοικτό τετράγωνο, με την εκκλησία Παρθένου Μαρίας (Frauenkirche 1648-1488) στο κέντρο της, ένα όμορφο ρολόι με ταξινομημένους κινούμενους αριθμούς που παρουσιάζουν σκηνές από μεσαιωνικές παραστάσεις, καθώς επίσης και μια εικόνα του διάσημου Schäfflertanz («χορός των κατασκευαστών βαρελιών»). Τρεις πύλες της κατεδαφισμένης μεσαιωνικής οχύρωσης έχουν επιζήσει, το Isartor στην ανατολή, η σκαπάνη Sendlinger στο νότο και το Karlstor στη δύση της εσωτερικής πόλης. Το Karlstor είναι το παλαιότερο κτήριο στο Stachus.

Καθεδρικός Nαός της Παναγίας
Frauenkirche
Ο Καθεδρικός Nαός της Παναγίας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί το σύμβολο ολόκληρης της Βαυαρίας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό και σήμερα είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου. Τα δύο καμπαναριά του ναού είναι ορατά από όλα τα σημεία της πόλης διότι οι αρχές της πόλης έχουν απαγορεύσει την ανέγερση κτιρίων που ξεπερνούν τα 109 μέτρα εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου. Από  τον την κορυφή του νότιου πύργου η θέα είναι καταπληκτική το βλέμμα σταματά μόνο όταν συναντήσει τις Αλπεις.

Άλλα ιστορικά κτίσματα είναι το παλιό δημαρχείο (Rathaus, 1470-1480), η Πέτερσκίρχε (1169), η παλαιότερη εκκλησία της πόλης, και η αναγεννησιακού ρυθμού Μίχαελσκίρχε (1583-1597). Το παλιό οπλοστάσιο στην πλατεία Γιάκομπσπλατς είναι σήμερα δημοτικό μουσείο, στους θησαυρούς του οποίου συγκαταλέγονται οι 10 αυθεντικοί ξυλόγλυπτοι Μορίσκοι χορευτές, που φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1480 από τον Ερασμο Γκράσερ. Η παλιά πόλη είναι κυρίως κτισμένη σε στυλ μπαρόκ και ροκοκό. Αντίθετα, η Τεατίνερκιρχε, η Ντράιφαλτιχκαιτσκιρχε, καθώς και η Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Burgersaal) βασίζονται σε Ιταλικά πρότυπα. Έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκονται τα θερινά ανάκτορα Σλάισχαϊμ και Νύμφενμπουργκ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ