Ο σκύλος που γαβγίζει χωρίς να κερδίζει

ΘΟΡΥΒΩΔΗΣ, γκρινιάρα, εκνευριστική και αναιδής η τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με το Αιγαίο και την επικαιροποίηση του πλέγματος της πολιτικής του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Αθήνα την αποκαλεί ευσχήμως «αναθεωρητική». Ο όρος έχει τη διπλωματική και πολιτική αξία του. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν επίδοξο ανατροπέα. Ο οποίος δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένη αξίωση, αλλά επιδιώκει να αντλήσει κέρδη μέσα από την αναβάθμιση των αιτιάσεων και της προπέτειάς του. Ενδεχομένως να μεθοδεύει την παράσυρση της Ελλάδας σε ένα θερμό επεισόδιο που θα νομιμοποιούσε, έστω και προσχηματικά, μια στρατιωτική συνέχεια. Ομως οι οιωνοί δεν ευνοούν κάτι τέτοιο ως προς τις διαθέσεις των δυτικών δυνάμεων. Αυτό δεν μπορεί η Τουρκία να το παραβλέπει. Ο Ερντογάν είναι παράφορος, αλλά όχι αυτοκαταστροφικός σε τέτοια έκταση.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ των δεδομένων δικαιώνει την κυβερνητική στρατηγική της ανυποχώρητης ψυχραιμίας με παράλληλη διεθνοποίηση του προκλητικού χαρακτήρα της τουρκικής πολιτικής. Η διεθνής κοινότητα έχει κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, αλλά για απειλή αναστάτωσης που θα βλάψει τα ζωτικά της συμφέροντα.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ είναι δύο. Αφορούν τα όρια δοκιμής εκ μέρους του Ερντογάν των συμμαχικών διαθέσεων. Επίσης, την κλίμακα αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε ενδεχόμενη τουρκική ακρότητα.

ΚΑΝΕΙΣ μας δεν μπορεί να παίρνει όρκο για οτιδήποτε, εφόσον υπάρχει το δεδομένο της Κύπρου και της θωπευτικής διαχείρισης που επιφύλαξε η Δύση. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε στάση όσο ο σκύλος απλά γαβγίζει και δεν δαγκώνει κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό του.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ