Οι Αμερικανοί κροίσοι έχασαν $1,5 τρισ. από τις αγορές μετοχών

Ακόμη και πριν η Wall Street εισέλθει σε bear market το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών ήρθε αντιμέτωπο με τεράστιες απώλειες.

Οι Αμερικανοί κροίσοι έχασαν $1,5 τρισ. από τις αγορές μετοχών

Ο συνολικός πλούτος της πλουσιότερης ομάδας Αμερικανών υποχώρησε κατά 701 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο, στην πρώτη πτώση από τις αρχές του 2020, λόγω της απώλειας 1,5 τρισ. δολαρίων από τις μετοχές που αντισταθμίστηκε από κέρδη σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Federal Reserve.

Πρόκειται για ένα βίαιο τέλος στο ξέφρενο ράλι διάρκειας δύο ετών που πάνω από 11 τρις. στον συνολικό καθαρό τους πλούτο.

Αυτοί οι αριθμοί, αν και μεγάλοι, δεν αντανακλούν τις απώλειες που υπέστησαν στη συνέχεια. Ο S&P 500 έχασε επιπλέον 19% από τις 31 Μαρτίου, ενώ ο Nasdaq 100 έχει υποχωρήσει περαιτέρω κατά 24%. Οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν ήπια πτώση 5% και 9% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο συνέβαλαν στο να υποχωρήσει το μερίδιο του πλούτου που ελέγχεται από το κορυφαίο 1% των Αμερικανών, με το ποσοστό να περιορίζεται στο 31,8% στο τέλος του πρώτου τριμήνου από το ρεκόρ 32,2% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Ωστόσο, η συλλογική τους καθαρή περιουσία είναι κατά 45 τρισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από τα 43,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που κατείχε το χαμηλότερο 90%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα δείγμα για το μέγεθος των ζημιών που αντιμετώπισαν οι κροίσοι που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε μετοχές. Οι Αμερικανοί στο Bloomberg Billionaires Index έχουν χάσει περίπου 760 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, συμπεριλαμβανομένων 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ, είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2021, σε περίπου 206 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, το φτωχότερο μισό των Αμερικανών αύξησε ξανά τον πλούτο του το περασμένο τρίμηνο, συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε όταν ξέσπασε η πανδημία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε στήριξη ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η καθαρή αξία αυτής της ομάδας αυξήθηκε κατά 164 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αμερικανοί της μεσαίας τάξης, αυτοί που βρίσκονται με κριτήριο την περιουσία τους μεταξύ του 50% και του 90% αύξησαν επίσης την καθαρή τους θέση. Το υπόλοιπο του κορυφαίου 10% που είναι επίσης πολύ εκτεθειμένο στο χρηματιστήριο, σημείωσε απώλειες.

πηγή: newmoney.gr

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ