Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι Επίσκοποι

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΩΜΗ, αναχρονιστική, μισογυνική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης που αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες είναι αδύνατο να βιαστούν χωρίς τη θέλησή τους. Μια δήλωση που υποτιμά τη γυναίκα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα των βιασμών, στην ουσία όμως προσβάλλει την Εκκλησία την ίδια και το ποίμνιο: Δεν μπορούμε να είμαστε ίδιο σώμα όταν μέλη μας εκφράζουν και πρεσβεύουν τέτοιες απόψεις.

ΑΣ ΜΗΝ κρυβόμαστε: Ο Μητροπολίτης αποδεικνύεται σαρξ της σαρκός μιας κοινωνικής μερίδας που είναι εμβαπτισμένη σε προκαταλήψεις κρυφο-ηδονιστικές, σύμφωνα με τις οποίες η γυναίκα κατά βάθος, ακόμα και ασυνείδητα, είναι διαθέσιμη για περιπτύξεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση την τέρπουν και την ισορροπούν οργανικά και ψυχολογικά.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τέτοια ταμπού από τη μια μέρα στην άλλη, όμως είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι ανεκτό να ανήκουν σε τέτοια μεσαιωνική, διανοητική συνομοταξία πρόσωπα με εξαιρετικά υπεύθυνο ρόλο στη διαμόρφωση παιδείας και συνείδησης.

ΥΠΟ ΤΗΝ έννοια αυτή, η παρέμβαση του κατά τα λοιπά σεβασμιωτάτου, ήταν χρήσιμη, διότι αποτελεί αφορμή να ανοίξει μια συζήτηση, εντός ή και εκτός κόλπων της Εκκλησίας, με θέμα ποια χαρακτηριστικά πρέπει να πληροί ένας κληρικός σήμερα, πολλώ δε μάλλον ένας κληρικός που προάγεται στη θέση του Μητροπολίτη.

ΜΗΝ ξεχνάμε ότι αρκετοί ιερωμένοι της χαμηλής και της υψηλής βαθμίδας μάς έδωσαν συναφείς αφορμές με τη θέση τους στο ζήτημα της πανδημίας, του εμβολίου, των υγειονομικών μέτρων, και άλλα θέματα με ευαίσθητο κοινωνικό περιεχόμενο.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ πρέπει να είναι προωθητική δύναμη για την κοινωνία και το έθνος, εάν αναλογιζόμαστε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν άνθρωποί της στον νεοελληνικό διαφωτισμό που οδήγησε στη διάχυση της επαναστατικής ιδέας δύο αιώνες πριν από σήμερα, και όχι να απεργάζεται τον αναχρονισμό, τον οπισθοδρομισμό, τον σκοταδισμό και τη μικρονοϊκότητα.

ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ είναι αυτοί οι κληρικοί. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ