Οικοδόμοι Αιτωλοακαρνανίας: Παύση εργασιών στους 38οC, με καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου
«Μπροστά στον καύσωνα των επόμενων ημερών και στη συνέχεια, δεν παίζουμε κορόνα γράμματα τη ζωή μας».
Η Ένωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας προτρέπει τους εργαζόμενους στον κλάδο να βρίσκονται σε εγρήγορση για την εφαρμογή μέτρων προστασίας από τον καύσωνα στους εργασιακούς χώρους, ενώ η είδηση είναι ότι η Ενωση ζητά από τους εργοδότες οι οικοδόμοι να πληρώνονται ολόκληρο το μεροκάματο ακόμα κι αν λόγω καύσωνα δουλέψουν λιγότερες ώρες.
Ενα απόσπασπα από την ανακοίνωση:
«Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,
Μπροστά στον καύσωνα των επόμενων ημερών και στη συνέχεια, δεν παίζουμε κορόνα γράμματα τη ζωή μας. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η δουλειά με γνώμονα την κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας που παραβλέπει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, η παντελής έλλειψη ελέγχων για την εφαρμογή της κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας οδηγούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς αυτές τις μέρες είναι ανυπόφορη και πολύ επικίνδυνη λόγω του καύσωνα.
Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.
Η υπουργική εγκύκλιος, που εκδίδεται κάθε φορά την τελευταία στιγμή, δεν έχει στο επίκεντρο της την προστασία των εργαζομένων αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία της εργασίας σε συνθήκες που «βράζει ο τόπος».
Απόδειξη ότι κάθε φορά εξαιρεί μεγάλες περιοχές της χώρας όπως η Αττική, που απασχολείται μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.
Παίζει στα ζάρια τη ζωή των εργαζομένων οριοθετώντας την παύση των εργασιών σε θερμοκρασίες άνω των 40οC. Κανένα μέτρο πρόληψης. Όλα στο βωμό της σκοπιμότητας που επιβάλλουν τα αφεντικά.
Καλούμε τους οικοδόμους μαζί με το συνδικάτο μας, να κάνουν υπόθεση δική τους και να επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς το αυτονόητο που είναι και το πιο ασφαλές για τη ζωή μας:
-Παύση των εργασιών στους 38οC, με υποχρέωση καταβολής από τους εργοδότες ολόκληρου του μεροκάματου χωρίς περικοπές.
-Συχνά διαλλείματα και πρόσβαση σε πόσιμο, δροσερό νερό.
-Ειδικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
7ωρο-5νθημερο- 35ωρο.
Απαιτούμε το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας που πάντα ισχυρίζεται ότι «όλα τα έχει καλώς καμωμένα» και πάντα αποποιείται των ευθυνών της όταν χάνουν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
