Ουκρανία: Δέσμευση ΕΕ και ΝΑΤΟ για παροχή όλων των στρατιωτικών μέσων για αυτοάμυνα

ΕΕ και ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφος της

ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, τόνισαν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. “Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει”, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το έδαφός της, αλλά τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility). H βοήθεια αυτή σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ, πέραν της μαζικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν διμερώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Arvanitis
16 ημέρες πριν

ΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Παναγιώτης Αρβανίτης
Οι πράξεις μας εναντίον της εθνικής επιβίωσης, κυριαρχίας ή και αυτής της υπάρξεως μας, θα αποδειχθούν όχι μόνο επικίνδυνες, αλλά και καταστροφικές για την ίδια την σωτηρία της ράτσας μας, που όλοι γνωρίζουμε πως ‘’αλλοιώνεται’’, ‘’μαραζώνει’’σιγά-σιγά και όπως είναι αναπόφευκτο, στο τέλος θα εξαφανιστεί…τελείως! Και ας μη ξεχνάμε πως αυτό συμβαίνει διεθνώς και με τον Ελληνισμό της Διασποράς, που τόσα έχει προσφέρει στην πατρίδα σε ώρες ανάγκης!
Ιστορικά άμα αναλύσουμε τις διπλωματικές κινήσεις των αντιπροσώπων του έθνους, θα αναγνωρίσουμε τις ‘’στραβοτιμονιές’’ των διαφόρων πολιτικών που πάντα για κάποιο λόγο ακολουθούν τις συμβολές και πιέσεις των ‘’λάθος συμμάχων’’ και συμβούλων.
Παρασυρόμεθα από υποσχέσεις ή και απειλές και μπαίνουμε στον «χορό» της αυτοκαταστροφής, σέρνοντας μαζί και τον άμοιρο λαό που δεν έχει ποτέ ρωτηθεί η γνώμη του για την κάθε προκείμενη κατάσταση, που τόσο επιτήδεια αποκρύπτουν από αυτόν οι ‘’εθνικοί σωτήρες’’ της εκάστοτε εποχής!
Ένα πρόσφατο παράδειγμα ζούμε τις ημέρες μας, με τον ‘’πόλεμο φθοράς’’ μεταξύ δύο (πρώην) συμμάχων του Βορά, που για τους δικούς τους λόγους αποφάσισαν να ‘’φαγωθούν’’ μεταξύ τους παρασύροντας και άλλα έθνη σε μια αιματηρή διαμάχη που όπως φαίνεται δεν θα έχει τελειωμό!
Το ερώτημα μου είναι απλό αλλά χωρίς όμως κάποιας λογικής απάντησης ή δικαιολογίας: ‘’Εμείς τι δουλειά έχουμε-όπως λέει ο παλαιό μας ρητό- να ανακατευτούμε με τα ‘’πίτουρα’’;; Ποιο είναι το ηθικό η και οικονομικό όφελος για την Ελλάδα;; Και το πιο σπουδαίο; Ξεχάσαμε, όπως φαίνεται, πως και στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις ζουν για εκατοντάδες χρόνια, γενιές Ελλήνων αποίκων, που αυτομάτως τους βάλαμε σε άμεσο και θανάσιμο κίνδυνο!! Ποιος θα τους προστατέψει από το εκδικητικό μένος των Ρώσων; Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως πάντα οι μειονότητες ‘’πληρώνουν την νύφη!!’’ Αυτή την στιγμή που οι μάχες μαίνονται, Έλληνες πάροικοι σκοτώνονται καθημερινώς, γιατί όπως γνωρίζουμε, οβίδες και ρουκέτες δεν ξεχωρίζουν εθνικότητες! Την ίδια στιγμή δεν είδα κανένα ‘’φαφλατά’’ πολιτικάντη μας να παρέμβει για να τους σώσει! Το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της μίας παράταξης, με οπλισμό που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για την δική μας άμυνα η οποία ‘’δοκιμάζεται’’ καθημερινώς!
Αποτέλεσμα;
Για μια φορά ακόμα η διπλωματία μας δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς!