Πάτρα: «Μπλόκο» του Δήμου σε υπό εξέταση νέες ανεμογεννήτριες στο Πλατάνι

Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Περιστερόβραχος» κοντά στο Πλατάνι και άλλα χωριά.

Πάτρα: «Μπλόκο» του Δήμου σε υπό εξέταση νέες ανεμογεννήτριες στο Πλατάνι Αυτό είναι ο «Περιστερόβραχος» που προτείνεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Το πρώτο «μπλόκο» ύψωσε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων στην αδειοδότηση για εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών στο Πλατάνι, μετά από εισήγηση που έγινε από την Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Επιτροπή του Δήμου εισηγήθηκε αρνητικά αφού εξέτασε τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Αιολικό Σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχύος 11 MW στη θέση «Περιστερόβραχος». Συγκεκριμένα, κατά ψήφισαν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης (Αναστασίου Μιχαήλ, Πλέσσας Διονύσιος, Τογιοπούλου Αναστασία, Μελάς Παναγιώτης και Μοδές Αθανάσιος) και υπέρ τα μέλη της αντιπολίτευσης (Μπακαλάρος Χρήστος, Σβόλης Κωνσταντίνος, Λάμπρου Ιωάννης και Δούρος Αθανάσιος) οι οποίοι πείστηκαν πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή από την εγκατάσταση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Στη μελέτη του υπό εξέταση έργου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως θα κατασκευαστούν πλατώματα για τις ανεμογεννήτριες, θα γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον οδικό δίκτυο για περίπου 2 χιλιόμετρα και θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι. Στόχος του υπό εξέταση έργου είναι η παραγωγή ενέργειας από εγχώριες ανανεώσιμες πηγές, η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων καθώς και η εξασφάλιση εσόδων στον φορέα υλοποίησης του, με την παραγωγή αιολικής ενέργειας να συμβάλει στην υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χώρος που θέλουν να εγκατασταθεί το νέο αιολικό πάρκο δεν βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή ή κηρυγμένο ιστορικό τόπο και απέχει αρκετά από τα γύρω χωριά (1.200 m Πλατάνι, 1.370 m Καρτσανέικα, 1.430 m Τσελέικα, 2.963 m Ανω Κατρίτσι, 2.370 m Αργυρά, 3900 m Κάτω Ροδινή, 4.000 m Ρίο, 1.282 m Αγ.Βασίλειος, 1.762 m Αραχωβίτικα, 1.730 m Δρέπανο, 2.000 m Τσαπαλαίκα, 3.500 m Ψαθόπυργο). Για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί η αποψίλωση περίπου 44 στρεμμάτων φυσικής βλάστησης.

Κατά τη φάση κατασκευής αναμένεται να προκληθούν μικρές επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον της περιοχής κατασκευής των έργων λόγω της κίνησης των βαρέων οχημάτων και των μηχανημάτων των εργοταξίων, χωρίς όμως να υπάρξει σημαντική επιβάρυνση των οικιστικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη μελέτη. Σημαντικότερες από τις παραπάνω πηγές θορύβου είναι συνήθως τα μηχανήματα και οχήματα του εργοταξίου και οι εργασίες διαμόρφωσης και εκσκαφής.

Συμπερασματικά, κατά τη μελέτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου δεν είναι σημαντικές ώστε να μην πληρούνται περιβαλλοντικά κριτήρια ή να συνηγορούν στην απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ωστόσο, δεν συμφωνεί με τα ανωτέρω ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Ασπράγκαθος, ο οποίος πέρα από τις γνωστές πολιτικές αντιθέσεις με τη δημιουργία ΑΠΕ ως προς το ποιος ωφελείται από αυτές, εκτιμά ότι «η εγκατάσταση των δύο ανεμογεννητριών θα γίνει κοντά στις γειτονικές κοινότητες και ειδικά στο Πλατάνι, τα Τσελέικα και τον Αγ. Βασίλειο θα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι εμφανείς από κατοικημένες περιοχές και θα προηγηθεί αποψίλωση μεγάλης σχετικά έκτασης. Επίσης σε κοντινή περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί και άλλο αιολικό πάρκο. Επόμενα θα επιβαρύνει τη ζωή των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος».

Η δημοτική αρχή έλαβε υπόψη και την συζήτηση που έγινε στην συνάντηση ενημέρωσης του Αντιδημάρχου Ν. Ασπράγκαθου με τους προέδρους των Κοινοτήτων Αραχωβίτικων, Δρεπάνου, Πλατανίου, Ψαθόπυργου, Αργυρών και Αγ. Βασιλείου, τη Δευτέρα, και ώρα 12.00 στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Ρίου.

Με τη θέση της δημοτικής Αρχής για αρνητική γνωμοδότηση προς τη σχετική μελέτη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τάχθηκε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσελέικων Πλατανίου, ο οποίος ζητά και από τους τοπικούς βουλευτές, τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις να πάρουν θέση κατά των ανεμογεννητριών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ