Πάτρα – Δίκη Αχαϊκής Τράπεζας: Αδύνατη η αποτίμηση της ζημιάς

Τι είπε η πραγματογνώμονας της Deloitte στη δίκη της Αχαΐκής

Αχαϊκή

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, με την εξέταση της ορκωτής λογίστριας της εταιρείας Deloitte, Αλεξάνδρας Κωστάρα.

Η κυρία Κωστάρα είχε κληθεί τον Νοέμβριο του 2013 από την εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά το κλείσιμο της Αχαϊκής από την Τράπεζα της Ελλάδος, να διενεργήσει λογιστική πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να ελεγχθεί εάν το νομικό πρόσωπο, τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μερίδια σε αυτήν ή το Δημόσιο, υπέστησαν ζημία ή όχι, ποιού ποσού και από ποιες συγκεκριμένες ενέργειες των προσώπων που διαχειρίζονταν την εν λόγω τράπεζα.

Η μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο όσα είχε καταθέσει και στην ανάκριση, παραθέτοντας τις διαπιστώσεις που είχε κάνει και στην έκθεσή της.

Με βάση το υλικό που είχε παραδοθεί, προέκυπτε πως δεν ήταν δυνατή η ακριβής καταγραφή της ζημιάς ούτε καν σε τάξη μεγέθους μπορούσε να αποτιμηθεί. Για να βρεθεί η ζημιά θα έπρεπε ο εκκαθαριστής να έχει διενεργήσει αποτίμηση της αξίας της εξασφάλισης, ώστε αφαιρουμένου του ποσού αυτού να βρεθεί η ζημιά. Τέτοια αποτίμηση δεν είχε γίνει τότε, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, αναφέρει στην έκθεσή της, η ορκωτή λογίστρια.

Η κυρία Κωστάρα τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολλά στοιχεία για δάνεια που είχαν δοθεί, έλειπαν παντελώς ή αναζητήθηκαν και βρέθηκαν σε δικηγορικά γραφεία.

Αναφερόμενη στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας, επανέλαβε πως δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες εσωτερικές διαδικασίες και συγκεκριμένη πολιτική για να κριθεί εάν υπήρξε παραβίαση των κανόνων στην χορήγηση των δανείων.

Η ορκωτή λογίστρια πρόσθεσε πως σε χορηγήσεις δεν ελέγχθηκαν οι προσωπικές εγγυήσεις ώστε να υπάρχει σωστή αξιολόγηση του πιστούχου, όπως αναφέρει και στο πόρισμά της. Ολα τα δάνεια τα είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο ενώ σημείωσε πως στην τράπεζα δεν υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας.

Μάλιστα, ανέφερε ότι με παρόμοιο τρόπο λειτουργούσαν τότε όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες και μόνο τα τελευταία χρόνια τέθηκαν από τους εποπτικούς θεσμούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Η δίκη συνεχίζεται στις 29 Μαΐου με τα αναγνωστέα και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Πατέρας επιτέθηκε στα ανήλικα παιδιά του και συνελήφθη

Φοιτητικές εκλογές: «Κόκκινο» το Πανεπιστήμιο Πατρών – Διαφωνία για το Πανελλαδικό αποτέλεσμα

Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες συνελήφησαν για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά -Ποιοι οι ρόλοι τους

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρή γυναίκα στον ΒΟΑΚ, σταμάτησε με την παρέα της να βγάλει φωτογραφίες και έπεσε στο κενό

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό» – 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών

 

 

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop