Πάτρα: Δήλωσαν τα αρχαία και βρήκαν τον μπελά τους

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν κλιμάκια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και αστυνομικοί, εισέβαλαν σε κατάστημα στην Πάτρα αλλά και στις οικίες των ιδιοκτητών.

Πάτρα: Δήλωσαν τα αρχαία και βρήκαν τον μπελά τους φωτογραφία αρχείου

Αθώοι κρίθηκαν προ ημερών τρεις κατηγορούμενοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, οι οποίοι βαρύνονταν με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Την υπεράσπισή τους, είχε αναλάβει ο δικηγός Ακης Βαβαρούτας, που κατάφερε να τους ξεμπλέξει από αυτή την περιπέτεια, από την οποία κινδύνευαν με πολυετείς καταδίκες.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν κλιμάκια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και αστυνομικοί, εισέβαλαν σε κατάστημα στην Πάτρα αλλά και στις οικίες των ιδιοκτητών, κάνοντας έρευνα με σκοπό να ανακαλύψουν αρχαία μνημεία που θεωρούσαν πως είχαν αποκρύψει τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω ιδιοκτήτες.

Πάτρα: Δήλωσαν τα αρχαία και βρήκαν τον μπελά τους

Ακης Βαβαρούτας

Μετά από τις έρευνες βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα – μνημεία, τα οποία οι ιδιοκτήτες είχαν αναφέρει στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι κατείχαν, αλλά χωρίς νόμιμη άδεια ή νόμιμα παραστατικά. Αυτό είχε ως συνέπεια να παραπεμφθούν και να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με την επιβαρυντική περίπτωση του Νόμου περί Αρχαιοτήτων και Μνημείων, αφού θεωρήθηκαν προϊόντα λαθρανασκαφής.

Ο Ακης Βαβαρούτας τόνισε στην «Π» ότι «αρχικά αποδείξαμε πως οι δύο εκ των τριών κατηγορούμενων δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση και καμία ανάμιξη στην κατοχή των αρχαίων μνημείων και στην συνέχεια πως η τρίτη κατηγορούμενη κατείχε τα αρχαία μνημεία λόγω της υπέρμετρης αγάπης της για τον Ελληνικό πολιτισμό και πως τα είχε στην διάθεση του Υπουργείου και κατά συνέπεια του Ελληνικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση, αποδείξαμε πως δεν υπήρχε δόλος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος αφού ποτέ δεν τα έθεσε προς πώληση».

Το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων και πως σε καμία περίπτωση δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν ζημία στο Ελληνικό Κράτος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ