Πάτρα – Δυτική Ελλάδα: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 C

Ολα τα χαρακτηριστικά του ορισμού του καύσωνα θα φέρουν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών σύμφωνα με τον προγνώστη μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο. Ζέστη, υγρασία και ανίσχυροι άνεμοι δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για ευπαθείς ομάδες αλλά και πυρκαγιές.

Πάτρα - Δυτική Ελλάδα: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 C

Σε κατάσταση καύσωνα με διάρκεια μπαίνει η Δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση όλη η χώρα. Ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοσοδόπουλος, που συνεργάζεται με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το pelop.gr, μεταφέρει τα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες, τα οποία όπως είπε: «φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του καύσωνα».

Από σήμερα, μας εξήγησε ότι θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση θερμοκρασίας στη βόρεια Ευρώπη, όπου η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει πρωτοφανή καύσωνα. Ομως, αντίθετη πορεία έχει ο καιρός στη νότια Ευρώπη. «Από την Πέμπτη έως και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, που θα κοπάσουν οι βοριάδες, ο καύσωνας της Ισπανίας και της Ιταλίας θα επηρεάσει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, διαμορφώνοντας μέγιστες θερμοκρασίες 40 – 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά της Δυτικής Ελλάδας και 40 βαθμούς στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Στο διάστημα αυτό θα επηρεάσει και το Αιγαίο» τονίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος. Εξηγεί όμως, ότι «από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και προς το τέλος, δηλαδή το ερχόμενο σαββατοκύριακο, ο καύσωνας θα υποχωρήσει στο Αιγαίο και στις προσήνεμες ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Οι θερμοκρασίες δηλαδή στην Αθήνα θα φτάσουν στους 37 βαθμούς και στις παραλιακές περιοχές θα κυμαίνονται έως τους 39».

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Δυτική Ελλάδα ο καύσωνας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα που ανέλυσε ο Νίκος Θεοδοσόπουλος, από την Παρασκευή έως και την Τρίτη θα διαμορφωθούν «μέγιστες θερμοκρασίες:

> Στην Πάτρα 40 βαθμών Κελσίου και στο εσωτερικό, στη νότια Πάτρα, 41 βαθμών.

> Στην Κάτω Αχαΐα, το Αγρίνιο, τον Πύργο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας την Κυριακή και τη Δευτέρα θα φτάσει ο υδράργυρος έως και 42 βαθμούς»!

Ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας στο Αιγαίο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με την επικράτηση των βοριάδων, θα επηρεάσει και τις υπήνεμες πλευρές της Δυτικής Ελλάδας, όπου θα παρατηρηθεί μεν πτώση θερμοκρασίας της τάξης 1 – 2 βαθμών αλλά αυτή η πτώση δεν θα είναι αισθητή.

«Το σαββατοκύριακο και η Δευτέρα πληρούν όλα τα κριτήρια του καύσωνα, θα ανέβουν και οι ελάχιστες τιμές πάνω από 26 βαθμούς το πρωί και θα υπάρχει σχεδόν άπνοια ανέμων. Αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με την υγρασία, θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και θα χρειαστεί να προσέχει ο κόσμος και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες» αναφέρει ο έμπειρος προγνώστης μετεωρολόγος.

Πάτρα - Δυτική Ελλάδα: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 C

«ΠΕΝΤΕ ΒΑΘΜΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ»

Σχολιάζοντας τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Θεοδοσόπουλος επισήμανε: «Ο καύσωνας για τη χώρα μας, σε σύγκριση με τον καύσωνα της Ισπανίας δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά τις θερμοκρασίες, εκεί διαμορφώθηκαν και θα διαμορφωθούν θερμοκρασίες έως 47 βαθμούς, ενώ εδώ θα έχουμε τουλάχιστον πέντε βαθμούς χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία».

Τέλος, φαίνεται πως βαίνει προς επιβεβαίωση και η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του Νίκου Θεοδοσόπουλου που αναφέρει, ότι τον επόμενο μήνα δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας και των ανέμων τουλάχιστον έως και τον 15Αύγουστο.

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 

Με πολλές περιοχές της Ελλάδας να έχουν δεχθεί ήδη πλήγματα από πυρκαγιές, δεν μπορούσε να μη ζητηθεί μια εκτίμηση από τον έμπειρο προγνώστη μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο για τους ανέμους των επόμενων ημερών, αλλά και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για τη Δυτική Ελλάδα.

«Σχετικά με τους ανέμους από Τετάρτη εξασθενεί ο βοριάς με περαιτέρω εξασθένιση την Πέμπτη. Για τις επόμενες 10 ημέρες δεν αναμένεται να επικρατήσουν άνεμοι άνω των 3 μποφόρ στη Δυτική Ελλάδα, τουλάχιστον με τα μετεωρολογικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα και δείχνουν έως τις 2 Αυγούστου. Ωστόσο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 39 έως 42 βαθμούς και την ερχόμενη εβδομάδα κοντά στους 40. Επομένως συνεπάγεται το συμπέρασμα, ότι ασφαλώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά η χαμηλή ένταση των ανέμων εκτιμώ, ότι δεν θα βοηθήσει σε ταχεία εξάπλωση, άρα θα είναι και πιο “εύκολα” αντιμετωπίσιμες» είπε ο κ. Θεοδοσόπουλος, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στη γγ Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως, ο κ. Θεοδοσόπουλος σημείωσε: «Το ότι δεν θα είναι δυνατοί οι άνεμοι, δεν σημαίνει πως μπορούμε να εφησυχάζουμε. Μια φωτιά μπορεί να δημιουργήσει πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και δικό της μικροκλίμα, επομένως χρειάζεται προσοχή».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Από τα μέσα της άνοιξης, ο Νίκος Θεοδοσόπουλος είχε παρουσιάσει στην «Π» και το pelop.gr τα μετεωρολογικά δεδομένα που έλεγαν ότι το ρεύμα του κόλπου στον Ατλαντικό έχει καταρρεύσει κατά 40% και η ατμοσφαιρική «τραμπάλα» μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, σήμερα είναι στην κορύφωσή της.

Αυτά τα δεδομένα, όπως μας εξηγεί ο κ. Θεοδοσόπουλος «διαμορφώνουν μέγιστες θερμοκρασίες στη νότια Αγγλία στους 40 βαθμούς, κεντρική Αγγλία 37 βαθμούς και στη Σκωτία στους 33 βαθμούς. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο έχει 38 βαθμούς και στην Αθήνα σε μεγαλύτερα γεωγραφικό πλάτος στους 34 βαθμούς. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό».

Γενικότερα, ο κ. Θεοσοδόπουλος, μελετώντας τα ιστορικά καιρικά δεδομένα στην Ευρώπη, εξηγεί στην «Π» πως έχουμε «μπει σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είχε συμβεί και επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν ο ελλαδικός και ιταλικός χώρος είχαν περιέλθει σε μεγάλη αγροτική και οικονομική κρίση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από μια ψυχρή περίοδο πέντε αιώνων. Ηδη από το 1955 ζήσαμε έναν πρώτο καύσωνα σαν χώρα και συμπεραίνεται, ότι η μεσοθερμική εποχή έχει ξεκινήσει και σε αυτόν τον αιώνα και στον επόμενο που θα ακολουθήσει θα κορυφωθεί».

Τα τελευταία 50 χρόνια, οι μεγαλύτεροι καύσωνες και θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα ήταν το 1958 στα Τρίκαλα, όταν 20 με 26 Αυγούστου είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες 47,2 βαθμών με 600 νεκρούς. Ακολούθησε ο καύσωνας στην Αττική το 1977 στις 10 Ιουλίου με θερμοκρασία στην Ελευσίνα 48 βαθμούς, η οποία είναι η απολύτως μεγίστη σχεδόν για όλη την Ευρώπη με βάση τα όσα γνωρίζουμε.

Ακολούθησε ο καύσωνας του 1987, την ίδια χρονική περίοδο με σήμερα 20 – 31 Ιουλίου, αλλά τότε είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες 44 – 45 βαθμών στην Αθήνα και πάνω από 1.000 νεκροί. Σήμερα, ο καύσωνας που έρχεται θα έχει μικρότερες θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση των κλιματιστικών οδηγούν τον κ. Θεοδοσόπουλο στο συμπέρασμα ότι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν κινδυνεύουν όπως στο παρελθόν, αλλά χρειάζεται να προσέχουν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ