Πάτρα: Η δόμηση σε μικρά οικόπεδα και οι… νέες αντικειμενικές αξίες – «Κοράκια» …καραδοκούν στο Ρίο

Εννέα ημέρες προθεσμία για να κατοχυρώσουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας μέσα σε έναν χρόνο έχουν οι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Πάτρα,δόμηση,οικόπεδα Ενδιαφέρον σε περιοχές όπως το Ανω Καστρίτσι στο Ρίο
Μόλις εννέα μέρες προθεσμία έχουν στη διάθεσή τους, οι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, για να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης, κατά παρέκκλιση των περιορισμών του πολεοδομικού κανονισμού (δόμηση σε οικόπεδα των 750, των 1.200 και των 2.000 τμ).

Από την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η νέα εφαρμογή στην ψηφιακή πλατφόρμα «e-άδειες» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, για να «καπαρώσουν» δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνεται παράταση ενός έτους σε όσους υποβάλουν έως τις 9 Δεκεμβρίου αίτημα για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης και στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023, για να εκδοθεί προέγκριση ή οικοδομική άδεια.

Προηγήθηκαν παρεμβάσεις φορέων, ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και η κατάθεση πλήθους ερωτήσεων από βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στη Βουλή οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν υπέρ της παράτασης, της κατά παρέκκλιση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε κάθε περιοχή.

Στον Δήμο Πατρέων υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, από ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα, οι οποίοι με την αυτή προσωρινή λύση παίρνουν απλά μια μικρή παράταση μέχρι να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης.

Πάτρα,δόμηση,οικόπεδαΟ πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας Κώστας Μπουρδούλης, μιλώντας στην «Π» έκανε λόγο για εμπαιγμό των μικροϊδιοκτητών. «Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα, απλά μια διευκόλυνση» είπε.

Ο ίδιος – ως άμεσα ενδιαφερόμενος – συνάντησε προ ημερών των αρμόδιο υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά που βρέθηκε στην Πάτρα, στον οποίο εξέφρασε τις ενστάσεις των μικροϊδιοκτητών που βλέπουν πλέον τις περιουσίες τους, να χάνουν την αξία τους ακόμα και σε ποσοστό 95%.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, πλήρωσαν για να αποκτήσουν μια μικρή περιουσία για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους, φορολογούνταν για χρόνια για οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα και τώρα, βλέπουν τα οικόπεδά τους να μετατρέπονται σε αγρούς, χάνοντας το 95% της εμπορικής τους αξίας, είπε ο κ. Μπουρδούλης.

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΟΡΑΚΙΑ… ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ»

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας, Κώστα Μπουρδούλη, «με την παράταση που δίνεται ελάχιστοι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων θα μπορέσουν να προλάβουν τις προθεσμίες, καθώς η αίτηση έκδοσης όρων δόμησης, προϋποθέτει κατάθεση τοπογραφικού και μελέτης μηχανικού. Ολα αυτά κοστίζουν και είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν μέσα σε εννέα ημέρες, αλλά, ακόμα κι αν προλάβουν κάποιοι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εκδώσουν οικοδομική άδεια, για την οποία θα πρέπει να πληρώσουν χρηματικά ποσά περίπου 10.000 ευρώ. Περιμένουν τα «κοράκια» πώς και πώς, να περάσουν αυτές οι ημερομηνίες, για να πάρουν περιουσίες έναντι πινακίου φακής», είπε ο κ. Μπουρδούλης.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ