Πάτρα: «Μη μας πυροβολείτε, δεν φοροδιαφεύγουμε» – Πέντε πρόσωπα «αμύνονται» απέναντι στην «επίθεση» που δέχονται

Πέντε ελεύθεροι επαγγελματίες από την Πάτρα, των οποίων ο κλάδος έχει βρεθεί στο στόχαστρο, απαντούν στις κατηγορίες που δέχονται ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Ενας κομμωτής, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου, μία δικηγόρος, ένας ταξιτζής και ένας επιχειρηματίας αναψυχής καταθέτουν την άποψή τους.

Πάτρα: «Μη μας πυροβολείτε, δεν φοροδιαφεύγουμε» - Πέντε πρόσωπα «αμύνονται» απέναντι στην «επίθεση» που δέχονται

Θύελλα διαμαρτυριών έχει σηκώσει τις τελευταίες μέρες το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, με το οποίο θα βάζει οριζόντια φορολόγηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,υπάρχουν ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν συστηματικά κάτω από 7.000 ευρώ «καθαρό» ετήσιο εισόδημα, συνεργεία αυτοκινήτων με κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ τον χρόνο, κομμωτήρια με ετήσιο κέρδος 3.439 ευρώ και ο κατάλογος της φοροδιαφυγής δεν έχει τέλος.

Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ έρχεται, θεωρητικά, να μοιράσει πιο δίκαια την πίτα των φορολογικών βαρών, έστω με το «εργαλείο» των τεκμηρίων, που έχει βρει αντιδράσεις από πολλούς κλάδους.

Επιλέξαμε πέντε πρόσωπα από την Αχαϊα από κλάδους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα για να καταθέσουν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» τη δική τους άποψη.

«ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»

ιδιοκτήτης ταξί Ντίνος Τζουβέκας υποστήριξε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν συνάδελφοι στην Πάτρα που δηλώνουν ακριβώς όσα εισπράττουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια λόγω της ακρίβειας που έχει οδηγήσει πολλούς να μην παίρνουν ταξί. Ορισμένοι, λοιπόν, πράγματι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, όσον αφορά στο νέο φορολογικό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει οριζόντια φορολόγηση για όλους γιατί είναι τεράστιες οι διαφορές στους τζίρους των ταξί μεταξύ των τουριστικών περιοχών, της Αθήνας και της περιφέρειας. Πώς θα φορολογηθώ το ίδιο εγώ και ένας αθηναίος ταξιτζής; Πάντως, όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον δικό μας ενδεχομένως υπάρχουν ορισμένοι που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αυτό, όμως αποτελεί εξαίρεση».

Μαριλένα Βέργου, μια νεαρή δικηγόρος που εξασκεί το επάγγελμα τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε: «Υπάρχει μια λανθασμένη κοινωνική αντίληψη που θέλει το επάγγελμα του δικηγόρου να είναι συνυφασμένο με υψηλές αμοιβές και ‘’τάσεις’’ απόκρυψης αυτών. Αυτό όμως είναι μια αυθαίρετη γενίκευση που αδικεί τους μαχόμενους δικηγόρους. Είναι γεγονός ότι πολλοί δικηγόροι παρουσιάζονται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ετησίως, στην πλειοψηφία τους, όμως, αυτά είναι τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ειδικά σε μια πόλη όπως η Πάτρα, όπου υπάρχει αριθμητικά πληθώρα δικηγόρων και μάλιστα δυσανάλογη με τον πληθυσμό της, οι υποθέσεις είναι περιορισμένες και επιμερίζονται μεταξύ πολλών δικηγόρων. Επιπλέον, υπάρχουν νεαροί δικηγόροι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγομαι κι εγώ, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και είναι λογικό να μην παρουσιάζουν υψηλά ετήσια εισοδήματα λόγω της νεαρής τους ηλικίας, της έλλειψης πελατολογίου και της μη αναγνωσιμότητάς τους. Πρέπει η πολιτεία να βλέπει τα χαρακτηριστικά κάθε επαγγέλματος και όχι με τιμωρητικά μέτρα για όλους εξαιτίας των ‘’λίγων’’ που εκθέτουν έναν ολόκληρο κλάδο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Νομού Αχαΐας, Κώστας Τσακρίλας υποστήριξε: «Δεν ισχύει ότι ο κλάδος μας φοροδιαφεύγει. Μερικοί από τους λόγους είναι ότι, μετά τον κορονοϊό, ο κόσμος έμαθε να κουρεύεται σπίτι του και ένα ποσοστό του δεν έχει επιστρέψει στα καταστήματα. Αλλος λόγος είναι τα παράνομα κομμωτήρια για τα οποία έχουμε κάνει αγώνα και θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει. Ο τζίρος μας έχει μειωθεί πολύ και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να κλέψει κάποιος. Αν υποθέσουμε ότι ένα ποσοστό δεν αποδίδει αυτά που εισπράττει, εκτιμώ ότι το κάνουν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους».

O, επί σειρά ετών, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκίνητων Θεοφάνης Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Είναι άδικο να λένε ότι τα συνεργεία αυτοκίνητων φοροδιαφεύγουν. Κι αυτό, γιατί, πλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών ζητά να πληρώσει μέσω POS, όποτε δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μπορεί, ενδεχομένως, ορισμένα συνοικιακά συνεργεία χωρίς μεγάλους τζίρους να μην κόβουν όλα τα παραστατικά, ωστόσο η πλειοψηφία που έχει τζίρο, επειδή οι πελάτες είναι επαγγελματίες, κόβει τιμολόγια για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει».

Ο ιδιόκτητης μπαρ και, επί χρόνια, επιχειρηματίας κέντρων εστίασης και αναψυχής Γιώργος Κοτοπούλης που έχει μεγάλη διαδρομή στον χώρο, τόνισε: «Υπάρχουν όλες οι κατηγορίες στον κλάδο μας. Αυτοί που δηλώνουν λίγα γιατί όντως βγάζουν λίγα, αυτοί που βγάζουν, αλλά δεν τα δηλώνουν όλα, και αυτοί που κάνουν τζίρο και είναι απόλυτα τυπικοί. Υπάρχει και μια κατηγορία που μερικοί συνάδελφοι μπαίνουν μέσα, αλλά κρατούν το μαγαζί για να έχουν λίγα χρόνια ένσημα και να βγάλουν σύνταξη. Με λίγα λόγια, απαγορεύεται να έχεις ζημία, απαγορεύεται να είσαι φτωχός, απαγορεύεται να περιμένεις να πάρεις σύνταξη και απαγορεύεται να βοηθάει η σύζυγος. Το νομοσχέδιο εξοντώνει τον μικρομεσαίο».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ