Πάτρα: Μια γεμάτη εβδομάδα στο Πολύεδρο – Θέατρο, τέσσερα βιβλία, παιδιά και bazaar από 1 ευρώ
Από την Ευρυδίκη Τρίσον-Μιλσανή και τα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον Νίκο Δαββέτα και ένα κρεμμύδι που ήθελε να γίνει… χταπόδι – Το πρόγραμμα 21-26 Σεπτεμβρίου
Μια εβδομάδα που περνά από το θεατρικό αναλόγιο στη λογοτεχνία, από την ιστορία στα παιδικά βιβλία και από τις παρουσιάσεις στο καθιερωμένο bazaar ετοιμάζει το Πολύεδρο στην Πάτρα από τη Δευτέρα 21 έως το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.
Ο χώρος της Κανακάρη 147 συνεχίζει παράλληλα να γιορτάζει τα 45 χρόνια παρουσίας του, με την ομαδική έκθεση «Αναδρομή – Διάλογος δημιουργών και χώρου στη 45χρονη πορεία», ενώ στον κήπο θα λειτουργούν όλη την εβδομάδα bazaar βιβλίου και μικρή έκθεση κεραμικής. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και κατασκευές καλλιτεχνών που έχουν συνδεθεί με την πορεία του Πολύεδρου.
Τρίτη με θεατρικό αναλόγιο
Η εβδομάδα των εκδηλώσεων ανοίγει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 20:30 με το θεατρικό αναλόγιο «Εσωτερικά Τοπία – ταξίδι στον κόσμο της Ευρυδίκης Τρίσον-Μιλσανή», με τον ηθοποιό Διονύση Βούλτσο.
Μια βραδιά αφιερωμένη στη λογοτεχνική και πνευματική διαδρομή της συγγραφέα, που δίνει και διαφορετικό τόνο στο πρόγραμμα πριν ακολουθήσουν τρεις συνεχόμενες ημέρες βιβλίου.
Από τα οθωμανικά χαμάμ στη σύγχρονη λογοτεχνία
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00, η Ιόλη Βιγγοπούλου και η Αλίκη Ασβεστά παρουσιάζουν το βιβλίο τους «Με τους Ευρωπαίους Περιηγητές στα Χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Το βιβλίο ακολουθεί τις μαρτυρίες Ευρωπαίων περιηγητών και τον τρόπο με τον οποίο είδαν έναν κόσμο που για πολλούς από αυτούς παρέμενε άγνωστος: τα δημόσια και ιδιωτικά λουτρά, τις κοινωνικές συνήθειες γύρω από αυτά, την υγιεινή, την ψυχαγωγία και ιδιαίτερα τον χώρο των γυναικείων χαμάμ.
Για την έκδοση θα μιλήσουν ο δικηγόρος και ερευνητής Χρήστος Μούλιας, η ιστορικός Μίρκα Παλιούρα και οι δύο συγγραφείς.
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00 σειρά έχει ο Γιώργος Δελιόπουλος με τον «Μηλιώνα», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Μαρία Δαλαμήτρου και Χριστίνα Καραντώνη, μαζί με τον συγγραφέα.
Ο «Μηλιώνας» κινείται γύρω από μορφές, μνήμες και ίχνη της δυτικομακεδονικής ιστορίας, φέρνοντας στο παρόν πρόσωπα και αφηγήσεις που διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν.
Ο Νίκος Δαββέτας με τη «Δεσμοφύλακα»
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00, το Πολύεδρο υποδέχεται τον Νίκο Δαββέτα και το βιβλίο του «Η Δεσμοφύλακας», από τις εκδόσεις Πατάκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η διδάκτωρ Ιστορίας και σύμβουλος εκπαίδευσης Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου, η φιλόλογος Γιώτα Ξυλιά και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Η «Δεσμοφύλακας» είναι το νεότερο πεζογραφικό βιβλίο του Δαββέτα, ενός συγγραφέα με μακρά παρουσία στα ελληνικά γράμματα, που έχει τιμηθεί και με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το «Άντρες χωρίς άντρες».
Το Σάββατο ανήκει στα παιδιά
Το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου, από τις 10:30 έως τις 12:30, το πρόγραμμα αλλάζει κοινό και απευθύνεται στα παιδιά.
Η εκπαιδευτική δράση «Το Κρεμμύδι που ήθελε να γίνει Χταπόδι», με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Μανουσάκη, συνδέει την ανάγνωση με το παιχνίδι και τη δημιουργική συμμετοχή.
Η δράση εντάσσεται παράλληλα στο πρόγραμμα των Μαρκατίων 2026, που το ίδιο Σαββατοκύριακο απλώνονται σε διαφορετικά σημεία της ιστορικής γειτονιάς της Πάτρας.
Βιβλία από 1 ευρώ στον κήπο
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από Δευτέρα 21 έως Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Πολύεδρου θα λειτουργεί bazaar βιβλίου, με τα περισσότερα βιβλία να κοστίζουν από 1 έως 7 ευρώ.
Στα τραπέζια θα υπάρχουν τίτλοι πεζογραφίας, ποίησης, ιστορίας, παιδικού βιβλίου, ψυχολογίας, φιλοσοφίας, τέχνης, θεάτρου και αρχιτεκτονικής.
Παράλληλα συνεχίζονται οι μικρές εκθέσεις στον κήπο, με χειροποίητα χρηστικά αντικείμενα κεραμικής, καθώς και η επετειακή εικαστική «Αναδρομή», που συνοψίζει μέσα από έργα δημιουργών ένα σημαντικό κομμάτι της 45χρονης διαδρομής του Πολύεδρου στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας.
Το πρόγραμμα συνοπτικά
- Τρίτη 22/9, 20:30: «Εσωτερικά Τοπία», θεατρικό αναλόγιο με τον Διονύση Βούλτσο
- Τετάρτη 23/9, 20:00: «Με τους Ευρωπαίους Περιηγητές στα Χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»
- Πέμπτη 24/9, 20:00: Γιώργος Δελιόπουλος, «Μηλιώνας»
- Παρασκευή 25/9, 20:00: Νίκος Δαββέτας, «Η Δεσμοφύλακας»
- Σάββατο 26/9, 10:30-12:30: «Το Κρεμμύδι που ήθελε να γίνει Χταπόδι», εκπαιδευτική δράση για παιδιά
- 21-26/9: Bazaar βιβλίου και έκθεση κεραμικής
- Σε εξέλιξη: «Αναδρομή – Διάλογος δημιουργών και χώρου στη 45χρονη πορεία»
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Θλίψη για τον θάνατο της Αικατερίνης Μπιλάλη – Το μήνυμα της Αντιδημάρχου Αν. Τογιοπούλου
Καμένη κατσαρόλα: Το απλό «trick» με Coca-Cola που εξαφανίζει τα καμένα χωρίς τρίψιμο
Νέος ιός χτυπά τα Android και με AI σου αδειάζει τους τραπεζικους λογαριασμούς
Με λαμπρότητα η εορτή της Πολιούχου της ενορίας Αγίας Σοφίας ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
«Έπαιρνα κολλαγόνο για 3 μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα»
