ΠΓΝΠ – Δημήτρης Μπάκος στην «ΠτΔ»: «Συγγνώμη» για τις πολύωρες αναμονές – Γιατί μένει ξάγρυπνος

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον μεγάλο καημό του διοικητή του ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο. Και πάνω στην ώρα, έρχεται το «δώρο». «Το Ταµείο Ανάκαµψης χρηματοδοτεί με 3 εκατ. ευρώ το Τμήμα για την πλήρη ανακαίνισή του» αποκάλυψε ο κ. Μπάκος στη συνέντευξή του.

ΠΓΝΠ - Δημήτρης Μπάκος στην «ΠτΔ»: «Συγγνώμη» για τις πολύωρες αναμονές - Γιατί μένει ξάγρυπνος

→ Πώς είναι αλήθεια να διοικείς έναν δηµόσιο οργανισµό που µόνο οι µισθωτοί του υπάλληλοι ανέρχονται σε 2.430;
→ Να διαχειρίζεσαι 46 εκατοµµύρια ευρώ σε έργα που βρίσκονται σε ταυτόχρονη εξέλιξη;
→ Μα πάνω απ’ όλα να έχεις την κύρια ευθύνη γι’ αυτό που παρέχεται ή δεν παρέχεται για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής;

Τις απαντήσεις µας τις δίνει ο διοικητής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Πατρών Δηµήτρης Μπάκος. Ενός νοσοκοµείου που το 2022 ήρθε πρώτο πανελλαδικά στην αντιµετώπιση ασθενών στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) µε 108.000 περιστατικά. Σε κάθε µεγάλη εφηµερία (τέσσερις φορές την εβδοµάδα) προσέρχονται 450- 500 ασθενείς και στη µικρή 60. Επίσης έχουµε 900 ασθενείς ηµερησίως στα πρωινά τακτικά και απογευµατινά ιατρεία και φυσικά, µην ξεχνάµε, τους εκατοντάδες νοσηλευόµενους.

Στην κουβέντα που είχαµε µαζί του το µεσηµέρι της περασµένης Παρασκευής ο κ. Μπάκος δεν δίστασε να ζητήσει «συγγνώµη» για τις 12ωρες αναµονές στο ΤΕΠ, να αναγνωρίσει τα λάθη, να πει «ευχαριστώ» στο προσωπικό του και να µας εξοµολογηθεί ποια γεγονότα τον κρατούν ξάγρυπνο.

-Κύριε διοικητά, συµπληρώνετε τρεισήµισι χρόνια στη διοίκηση αυτού του µεγάλου δηµόσιου φορέα υγείας. Πόσο βαριά είναι η ευθύνη;
Είναι µεγάλη τιµή για µένα να είµαι µε ανθρώπους που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό το κάνουν όλοι όσοι είναι εδώ. Από την καθαρίστρια µέχρι τον γιατρό είναι µία οµάδα που σώζει ζωές. Τρεισήµισι χρόνια βιώνω µία εξαιρετική συνεργασία κι αυτό είναι το µεγάλο ατού του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της Πάτρας. Αυτό µας έκανε να αντιµετωπίσουµε µε επιτυχία την σκληρή και πρωτογνώρη δοκιµασία της πανδηµίας. Κι αυτό πιστεύω ότι µας κάνει να ξεχωρίζουµε.

-Καταφέρατε να σταθείτε όρθιοι από την πανδηµία και παράλληλα απ’ ό,τι βλέπουµε να δροµολογήσετε βήµατα ανάπτυξης.
Είναι γεγονός ότι αυτό που βλέπετε να εξελίσσεται σήµερα στο νοσοκοµείο µας έχει τη ρίζα του µέσα στην πανδηµία. Στα κορυφαία έργα που ολοκληρώνονται είναι το έργο της λειτουργικής αναβάθµισης του νοσοκοµείου µας. Πρόκειται για έργο χρηµατοδοτούµενο από την περιφέρεια ύψους 6,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Και λέω λειτουργικής διότι το νοσοκοµείο µας δεν είχε για παράδειγµα κεντρικό κλιµατισµό εποµένως δεν µετρούσαµε ποιότητα αέρα. Είχαµε ένα νοσοκοµείο µε εκτεταµένες φθορές ακόµα και σε βασικά δοµικά στοιχεία. Είχε παθογένειες ακόµα και σε βασικά λειτουργικά συστήµατα του οικοδοµικού συγκροτήµατος. Διορθώθηκαν όλες οι αστοχίες µε υγροµόνωση, ενεργειακή αναβάθµιση κ.ά., το αποτέλεσµα είναι ότι θα έχουµε φτηνό ενεργειακό κόστος κι ένα πλήρως κλιµατιζόµενο νοσοκοµείο. Θα µετράµε πλέον την ποιότητα του αέρα που προβλέπεται σε ένα σύγχρονο νοσοκοµειακό ίδρυµα. Μαζί µε αυτό µε ιδίους πόρους και µε την τεχνική µας υπηρεσία ανακαινίζουµε πλήρως τους χώρους κάθε κλινικής. Επίσης καταφέραµε και πήραµε και δεύτερο έργο από το υπουργείο Ανάπτυξης άλλα 6,5 εκατοµµύρια για να ανακαινίσουµε τα κτίρια που δεν είχαν ενταχθεί στο πρώτο, να βάλουµε φωτοβολταϊκά πάνελ, να αλλάξουµε όλο τον εξωτερικό φωτισµό και µία σειρά άλλων πραγµάτων. Μιλάµε για ένα καινούργιο σύγχρονο νοσοκοµείο καθώς αντικαθιστούµε και όλο τον ξενοδοχειακό εξοπλισµό µέχρι και τον ιµατισµό.

-Τελικά µε την πτώση της ψευδοροφής τι έδειξε το πόρισµα;
Αυτό είναι ένα γεγονός που µας στενοχώρησε ιδιαίτερα. Εγινε έρευνα από κλιµάκια τεχνικών των Κτιριακών Υποδοµών, του αναδόχου του έργου αλλά και της δικής µας τεχνικής υπηρεσίας. Και τα τρία δεν εντόπισαν αστοχία και περιέγραψαν ως πιθανή αιτία τη δολιοφθορά.

-Καλά τα πάτε µε τα κτίρια. Να πάµε µέχρι το Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών, όπου εκεί ο ασθενής µπορεί να είναι στην αναµονή για πάνω από δέκα ώρες; Φαντάζοµαι ότι θα χτυπάει πολύ συχνά το τηλέφωνό σας για κάποιον ασθενή που περιµένει µε τις ώρες στο ΤΕΠ.
Δυστυχώς, είναι το Τµήµα που µε απασχολεί ιδιαίτερα. Μένω ξάγρυπνος σε κάθε εφηµερία. Συνεχώς παίρνω ενηµερώσεις για τις αναµονές που έχουµε και παρεµβαίνω όπου υπάρχει περιθώριο.

-Εχετε µετρήσει πόσες ώρες περιµένουν οι πολίτες στον χώρο αυτό;
Κοιτάξτε, τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άµεσης αντιµετώπισης, δεν περιµένουν. Δόξα τω Θεό έχουν άµεση αντιµετώπιση λόγω της καλής διαλογής που γίνεται και ευτυχώς δεν έχουµε και αστοχίες. Τα ελαφρύτερα όµως περιστατικά µπορεί να έχουν αναµονή και 12 ώρες.

-Εχετε εξετάσει τρόπους να µειωθεί αυτή η αναµονή;
Η βασική αιτία της αναµονής είναι ότι έχουµε πάρα πολλά περιστατικά. Εποµένως δεν µπορούµε να διώξουµε τους ασθενείς. Αρκεί µόνο να σας πω ότι το 2022 φτάσαµε τα 108.000 περιστατικά στα επείγοντα. Ηµασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα, ξεπεράσαµε ακόµα και τον Ευαγγελισµό από τον οποίο ερχόµαστε δεύτεροι κάθε χρόνο. Για την αναµονή ζητάω συγγνώµη από τους συµπολίτες µας, αλλά δεν µπορούµε να διώξουµε κανέναν. Ωστόσο κάνουµε κάποιες ενέργειες για να βελτιώσουµε τον χρόνο αναµονής. Δηλαδή προσπαθούµε να εξοπλίσουµε το ΤΕΠ µε απεικονιστικά µηχανήµατα, αξονικό και κλασικής ακτινογραφίας, ώστε να αντιµετωπίζονται επιτόπου και να µην ανεβοκατεβαίνουν στους ορόφους. Είµαστε σε καλό στάδιο και σε συνεργασία µε την 6η ΥΠε πιστεύω ότι θα τα καταφέρουµε.

-Υπάρχει προοπτική για νέο ΤΕΠ;
Εδώ σας έχω είδηση. Καταφέραµε να µας χρηµατοδοτήσει το Ταµείο Ανάκαµψης το νέο ΤΕΠ µε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Τα επείγοντα θέλουν επέκταση και ανακαίνιση ώστε να διαµορφώσουµε ένα µεγάλο ΤΕΠ διότι το υπάρχον σχεδιάστηκε το ’80 και δεν µπορεί να ανταποκριθεί σήµερα. Το έργο που επιτελείται οφείλεται σε όλους τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ΤΕΠ ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, τραυµατιοφορείς, βοηθούς θαλάµων, οι οποίοι καθηµερινά εργάζονται µε υπέρβαση σε ένα χώρο που είναι σχεδιασµένος για 200 άτοµα και δέχεται 500. Εφηµερεύουµε σχεδόν κάθε µέρα καθώς έχουµε τέσσερις µεγάλες εφηµερίες και τρεις µικρές. Δηλαδή το νοσοκοµείο µας δεν σταµατάει ποτέ να δέχεται νέους ασθενείς. Στις µεγάλες εφηµερίες έρχονται 450 – 500 άτοµα στο ΤΕΠ και στις µικρές εφηµερίες 60 περιστατικά. Τέσσερις φορές την εβδοµάδα δηλαδή που έχουµε µεγάλη εφηµερία έχουµε 900 περιστατικά ηµερησίως σε τακτικά και επείγοντα.

-Πόσα συχνά επισκέπτεστε το Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών;
Πάω κάθε Παρασκευή διότι είναι η πιο δύσκολη εφηµερία αλλά και την Τετάρτη.

-Η δηµιουργία της Μονάδας Εγκεφαλικών έχει ξεκινήσει;
Κι αυτό είναι είδηση καθώς βρισκόµαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Εχουµε µία δωρεά ενός σύγχρονου αγγειογράφου τελευταίας τεχνολογίας από την εταιρεία Λαιµός. Η δωρεά δε περιλαµβάνει και τη δηµιουργία του χώρου όπου θα εγκατασταθεί το µηχάνηµα. Παράλληλα θα κάνουµε κάποιες εργασίες µέσα στη Νευρολογική Κλινική όπου θα έχουµε µία Μονάδα Αυξηµένης Φροντίδας για τους ασθενείς αυτούς. Η οµάδα Ελλούλ, Ζαµπάκη και Παναγιωτόπουλου θα λειτουργήσουν τη συγκεκριµένη Μονάδα.

-Συχνά ακούµε για περιστατικά που ενώ πήγαν καλά µε τη θεραπεία της ασθένειάς τους ταλαιπωρούνται από ενδονοσοκοµειακές λοιµώξεις. Πώς αντιµετωπίζετε αυτόν τον εφιάλτη;
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει γενικότερο πρόβληµα. Ωστόσο είµαστε ένα από τα δέκα νοσοκοµεία της χώρας που συµµετέχουµε στο πρόγραµµα καταγραφής και πρόληψης ενδονοσοκοµειακών λοιµώξεων το Cleo. Μάλιστα πρόσφατα στο ίδρυµα Νιάρχος βραβεύτηκε η Μονάδα Εµφραγµάτων του κ. Νταβλούρου διότι ήταν από αυτές που συµµορφώθηκαν περισσότερο µε τους κανόνες πρόληψης των ενδονοσοκοµειακών λοιµώξεων. Εχουµε ενεργή Επιτροπή Λοιµώξεων που προσπαθεί συνεχώς να δώσει οδηγίες. Πάµε καλύτερα αλλά πρέπει να γίνουν ακόµα πολλά για να πάµε όσο καλά θέλουµε και πρέπει. Επίσης στο νοσοκοµείο µας έχουµε φτιάξει οµάδα κατακλίσεων διότι είναι µία πηγή λοιµώξεων. Εχουµε ευαισθητοποιήσει τον κόσµο, κάνουµε διαρκώς σεµινάρια στο νοσηλευτικό µας προσωπικό, και όχι µόνο, διότι ένας βασικός παράγοντας πρόληψης είναι τα καθαρά χέρια. Οι ΜΕΘ πάνε καλύτερα και επεκτείνουµε το πρόγραµµα καταγραφής των λοιµώξεων και στις πτέρυγες. Εχουµε µέλλον µπροστά µας. Το πρόβληµά µας είναι ότι έχουµε πληρότητα 100% και τεράστια επισκεψιµότητα. Σε αυτά τα νούµερα θα πρέπει να προσθέσουµε τους 2.430 µισθοδοτούµενους υπαλλήλους που έχουµε µέσα στο νοσοκοµείο. Εάν σε αυτούς προσθέσουµε τους µεταπτυχιακούς, φοιτητές, άλλους ερευνητές και γραµµατείς που είναι µε προγράµµατα, το νούµερο είναι πολύ µεγαλύτερο. Αντιλαµβάνεστε λοιπόν πόσες χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν καθηµερινά στους χώρους του νοσοκοµείου µας.

-Ποιος είναι ο µεγάλος στόχος που η επίτευξή του θα σας ανακούφιζε;
Το µεγάλο γκολ -αν µου επιτρέπεται να χρησιµοποιήσω αυτόν τον όρο- είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προγράµµατα που έχουµε σχεδιάσει. Αυτή τη στιγµή είναι σε εξέλιξη έργα και δράσεις ύψους 46 εκατοµµυρίων ευρώ. Εάν ολοκληρωθούν αυτά, θα έχουµε ένα άλλο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο έτοιµο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση του µέλλοντος. Να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 130 ατόµων νοσηλευτικού προσωπικού που είναι σε εκκρεµότητα και από την άλλη θέλουµε ενίσχυση σε συγκεκριµένες ιατρικές ειδικότητες.
Για να ησυχάσω, θα πρέπει να στηριχτούµε και µε διοικητικό προσωπικό. Η διοίκηση έχει σχεδόν αδειάσει. Είχαµε πολλές συνταξιοδοτήσεις. Θέλουµε µόνιµο διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό προσωπικό και να σταµατήσουν οι µετακινήσεις γιατρών µας σε άλλα νοσοκοµεία και περιοχές για να καλύπτουν κενά καθώς αυτό δηµιουργεί πρόβληµα σε εµάς.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος βρέφους στην Πάτρα – Οι γιατροί το επανέφεραν αλλά…

Πάτρα: Στον «αέρα» η λειτουργία της «Μέριμνας» – Στο δρόμο οι εργαζόμενοι για δεδουλευμένα ΦΩΤΟ

Κέιτ Μίντλετον: Ζητά συγγνώμη για την απόσυρση της πρώτης φωτογραφίας της μετά την επέμβαση – ΦΩΤΟ

Όσκαρ 2024: Σάρωσε το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου – Στην Έμα Στόουν το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου ΦΩΤΟ

Μητσοτάκης σε φορείς της Θεσσαλίας: Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα, δεν θα εγκαταλείψουμε το βαμβάκι

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ